Частни училища - информативно-дискусионна тема 47

• 42 607
  • 750
  •   1
Отговори
# 495
  • Пловдив/София
Хоуп, така де, ама първи клас… тъкмо свикнали какво е чин и айде по цял уикенд домашни. Може постепенно до четвърти да се надградят умения. А тази година и ваканции почти няма. Кога ще почива и ще играе, че и аз Simple Smile)
Мълча де, че ако има локдаун, ще е в пъти по-зле.

# 496
Изпитът за ПУК в СС не е толкова труден, по мои наблюдения, а и предразпологат децата, не им връчват лист задачи и молив, и да пускат хронометъра. В ПУК домашни няма, играят и учат, тоест прави се лек преход между градина и училище. После вероятно е въпрос на навик и нагласа.

# 497
  • София
S, скокът от Монтесори към СС иПитагор ще е доста голям и труден за детето. Първо те почти не пишат в Монтесори, готвите ли се отделно за изпита? Второ цялата свобода и лежерност и след лятото най-натоварените училища… ще му дойде в повече на детето.

Пипи, не е така, изобщо не е скок от монтесори към стандартно училище, от личен двоен опит го споделям. Едното ми дете всъщност до 2 клас кара на спомени от детската градина по математика.

# 498
  • София, България
Записах моето дете на ранния прием за 6ти ноември (СС) .
Наложи се да се обадя на училището, за да потвърдя нещо и съм очарована колко любезна беше жената, с която говорих. Върнаха ми обаждане буквално една минута след като бях задала въпрос.
За ранния прием, специално жената ме пита дали смятам детето за готово. Малко се шашнах ама каквото, такова.
Предполагам, че може да се яви и на нормалния прием ако не я приемат сега.
Моля за повече информация за изпита за ПУК. Пишете, че не им връчват лист и молив, а аз да си призная си мислех, че точно така се провежда изпита.

# 499

Но според мен обръщат много сериозно внимание на възможностите за концентрация, спазване на правила, поведение в непозната ситуация.

Това вече е Божа работа Simple Smile не и е най-силната страна концентрацията и спазване на правила

# 500

Но според мен обръщат много сериозно внимание на възможностите за концентрация, спазване на правила, поведение в непозната ситуация.

Това вече е Божа работа Simple Smile не и е най-силната страна концентрацията и спазване на правила

Нормално. Те са съвсем мънички деца. Но има начини да се тренира и на това. Признаване на авторитети също.

# 501
Скрит текст:
Ама хайде стига де. Преди през психолога нямаше да преминат деца с очеизвадни проблеми в дициплината, и нежелание или неумение да спазват установени правила. Не говорим за 3 група на детската градина, а за деца в 1 клас. И не е едно дете да кажеш, че се случва. И не е само мое впечатление. И на училището е.
Просто казвам, че критериите са занижени. Цедката преди беше много тясна, сега не чак толкова.
Нормално е да е занижена. Приемат 80 деца тази година!

Именно! Нали точно това казвам в поста на който ти опонира обидено. Пожелавам им да удържат нивото и при толкова увеличен мащаб.

Света София приемат по 70 деца от няколко години:
70 деца преди две години: https://www.svetasofia.com/priem/
70 деца сега: https://www.svetasofia.com/kandidatstvane/

Много добре знаеш, че Питагор приемаха страшно малко деца на фона на тия 70 в Света София. Това значи ли, че нивото в Света София е ниско? Означава ли, че приемат деца с проблем в дисциплината? В никакъв случай.

Опонирах обидено на личната нападка, че моето дете е гениално. И не, не е гениално. Нападат лично хора, които нямат аргументи.

Нерде Ямбол, нерде Стамбул. Сама каза, че Света София са в този мащаб от години. На Питагор им е за първа година. Схващаш ли разликата между двете? Или ще се налага да дообяснявам?
Да потретя. Пожелавам на Питагор да се справят с новия мащаб и да не занижават критериите поради по-сериозния прием.
Да почетвъртя: Да, лични впечатления от няколко новоприети деца в 1 клас с проблем в дисциплината. Изобщо с проблеми да признават авторитети и да спазват наложени в училище правила. Сериозни проблеми. Подобни деца не биха имали и малък шанс да преминат през психолог преди.
Да попетя: ( хахах как трябва да се напише) За какво ниско ниво говориш и ми вменяваш като изказване?
Да пошестя: Сама навря твоето дете в центъра на разговора. Съжалявам, че модератор изтри написаното.

Напротив, ти ни навираш тези деца с лоша дисциплина. И между другото, твърдението ти е точно ЕЖК. Аз пък виждам, че на дисциплината ужасно много се държи и ако има проблем, се говори с родителя и се предлага помощ от психолог.

# 502
Скрит текст:
Ама хайде стига де. Преди през психолога нямаше да преминат деца с очеизвадни проблеми в дициплината, и нежелание или неумение да спазват установени правила. Не говорим за 3 група на детската градина, а за деца в 1 клас. И не е едно дете да кажеш, че се случва. И не е само мое впечатление. И на училището е.
Просто казвам, че критериите са занижени. Цедката преди беше много тясна, сега не чак толкова.
Нормално е да е занижена. Приемат 80 деца тази година!

Именно! Нали точно това казвам в поста на който ти опонира обидено. Пожелавам им да удържат нивото и при толкова увеличен мащаб.

Света София приемат по 70 деца от няколко години:
70 деца преди две години: https://www.svetasofia.com/priem/
70 деца сега: https://www.svetasofia.com/kandidatstvane/

Много добре знаеш, че Питагор приемаха страшно малко деца на фона на тия 70 в Света София. Това значи ли, че нивото в Света София е ниско? Означава ли, че приемат деца с проблем в дисциплината? В никакъв случай.

Опонирах обидено на личната нападка, че моето дете е гениално. И не, не е гениално. Нападат лично хора, които нямат аргументи.

Нерде Ямбол, нерде Стамбул. Сама каза, че Света София са в този мащаб от години. На Питагор им е за първа година. Схващаш ли разликата между двете? Или ще се налага да дообяснявам?
Да потретя. Пожелавам на Питагор да се справят с новия мащаб и да не занижават критериите поради по-сериозния прием.
Да почетвъртя: Да, лични впечатления от няколко новоприети деца в 1 клас с проблем в дисциплината. Изобщо с проблеми да признават авторитети и да спазват наложени в училище правила. Сериозни проблеми. Подобни деца не биха имали и малък шанс да преминат през психолог преди.
Да попетя: ( хахах как трябва да се напише) За какво ниско ниво говориш и ми вменяваш като изказване?
Да пошестя: Сама навря твоето дете в центъра на разговора. Съжалявам, че модератор изтри написаното.

Напротив, ти ни навираш тези деца с лоша дисциплина. И между другото, твърдението ти е точно ЕЖК. Аз пък виждам, че на дисциплината ужасно много се държи и ако има проблем, се говори с родителя и се предлага помощ от психолог.
Ако тръгнем по тази наклонена плоскост и казаното за твоето дете е ЕЖК. Дай да не влизаме там, а?

Аз не казвам, че не се държи на дисциплината. Казвам, че преди през психолог нямаше да преминат тези деца за да бъдат изобщо приети. Схващаш ли разликата? Имам чувството, че говоря на машина, която чете само първата и последната ми дума от написаното.
С родителите вече е говорено многократно. За под месец посещаване на училището. Ама децата не можеш да ги промениш с магическа пръчка.

# 503
Мона, сигурно си говорила с Ковачева. Тя е страхотна.

От Монтесори май е математичето от випуска на Фенси, а и други деца познавам. Хич не изглеждат неприучени за СС.

За домашни никога не съм се оплаквала на учител. Имало е случаи, в които сме спестявали някои. Например писането на думи по английски по 10 пъти, тъй като ги помнеше  от по-малко писане и покриваше всички критерии в училище. В пети клас имаше период, в който беше много зле с мигрените и често ходеше без домашно по нещо. Ако се случеше да проверят,  е казвала причината. Все пак избираше по какво да не напише и въпреки всичко имаше само шестици. Мисълта ми е, че не държа да пише по всичко като пчеличка, ако виждам, че има наложителни обективни причини да не го прави. От друга страна, ако виждам, че има проблем, бих натискала да пише и допълнително, за да задобрее.

# 504
Здравейте, следя темата от относително скоро, бях на отворените врати за ПУК на Питагор и нещо ме гложди, бих искала да се допитам до вас. Останах с впечатлението, че се учи здраво, консервативни са, има ред и дисциплина. С мъжа ми също сме израснали така и като цяло не сме фенове на хлабава дисциплина, артистизъм и такива неща, т.е. в никакъв случай не търсим прогресивни, алтернативни училища и все пак Питагор остави в мен малко привкус на казарма. Все пак говорим за ПУК и начално училище по-нататък.

Някой може ли да ми каже от първа ръка как е натоварването първите класове, домашни ме интересуват конкретно, остават ли време за игри уикендите, децата как се чувстват с това натоварване, в ПУК има ли игри в учебно време? Благодаря ви

# 505
Здравейте, следя темата от относително скоро, бях на отворените врати за ПУК на Питагор и нещо ме гложди, бих искала да се допитам до вас. Останах с впечатлението, че се учи здраво, консервативни са, има ред и дисциплина. С мъжа ми също сме израснали така и като цяло не сме фенове на хлабава дисциплина, артистизъм и такива неща, т.е. в никакъв случай не търсим прогресивни, алтернативни училища и все пак Питагор остави в мен малко привкус на казарма. Все пак говорим за ПУК и начално училище по-нататък.

Някой може ли да ми каже от първа ръка как е натоварването първите класове, домашни ме интересуват конкретно, остават ли време за игри уикендите, децата как се чувстват с това натоварване, в ПУК има ли игри в учебно време? Благодаря ви

Koй прави презентацията на отворените врати?

# 506
Струва ми се г-жа Котева, много симпатична, и директорката? Може и да бъркам името, защото закъснях и не хванах началото

# 507
Струва ми се г-жа Котева, много симпатична, и директорката? Може и да бъркам името, защото закъснях и не хванах началото
Ами интересно, че точно те са оставили това чувство у вас.
Разбира се, че се държи на дисциплината. И не толерират развалянето на същата. Наблягат на нея за да са наясно родителите, че трябва и те да се движат в тази посока.
Вчера имаше тема във форума на майка от ДУ, на която учителката вече се обажда два пъти, че детето й в 1 клас пречи и разваля дисциплината - за нея учителката не е права.
Аз мисля, че се опитват да избегнат точно този ефект като предварително информират родителите, че държат на това.
Без дисциплина няма как да получат каквито и да било знания.
То е ясно че в час от 30 минути ако 15 учителката се опитва да ги укроти....какво остава за урока.

Достатъчно време има за игри и в училище и в почивните дни.
В училище имат големи междучасия , имат голяма обедна почивка и реално след 16 не учат /тогава бяха извънкласните/. Мисля че преди години бях смятала, че реално учат 3 астрономически часа за цял ден.

В ПУК имаха по една - две страници за почивните дни ( времето което отнемат зависи отдетето). Пък то и материала в ПУК не е нещо фантастично. В 1 клас всички четяха и смятаха още в началото , така че колко има за домашно май зависи от самото дете.

Как детето се чувства на натоварването, ами по същият начин като онова от ДУ което не прави нищо. И двете никога не са виждали другият вариант та да се чустват зле от техният.

# 508
То не оставиха жените у мен такова впечатление, а обяснението колко много се учи в ПУК, за мен ПУК е по-скоро някакъв преход между детската градина и училище, и трябва да има повече време за игри и не толкова много учене.
Иначе аз съм тотално ЗА дисциплината, не ми е това притеснението, просто не искам детето 2-3-4 клас да не вдига глава от учебниците цял уикенд, защото е засипано от домашни.

# 509
То не оставиха жените у мен такова впечатление, а обяснението колко много се учи в ПУК, за мен ПУК е по-скоро някакъв преход между детската градина и училище, и трябва да има повече време за игри и не толкова много учене.
Иначе аз съм тотално ЗА дисциплината, не ми е това притеснението, просто не искам детето 2-3-4 клас да не вдига глава от учебниците цял уикенд, защото е засипано от домашни.

Ако си представяте, че детето цял уикенд ще играе и вие няма да имате никакъв ангажимент към ученето му, мисля, че няма как да се получи  Simple Smile

Представете си че детето ви е запиано в ДУ. Тоест учи от 8 до 12 и после от 13 до 16 си пише домашното.
Но тук имате включени и един курс по математика същият като този в СМГ ( там за 4 часа в събота или неделя и после 20-30-40 здачи за домашно.
Плюс тези две неща имате и един интензивен курс по английски. Всеки ден водите детето си в някоя школа за 2 часа. И тук дават домашни...по 10-15- 20 думи на седмица.

А забравих...в ДУ не държат много на резултатите. Може да има 5 грешки на диктовката детето има 6. Тук за да има 6 трябва да няма грешка. Така че слагаме още някой и друг час практика.

И така си изяснявате къде записвате детето Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт