Частни училища - информативно-дискусионна тема 47

• 42 589
  • 750
  •   1
Отговори
# 525
  • Пловдив/София
В БШ ми харесват четирите часа “занимания по интереси”, които си влизат в дневната програма. Отделно можеш да избереш същото направление и два пъти седмично след 17ч. Така ако детето има например интерес към пеене- училището предлага 5-6часа на място за развиване на този талант. Ако родителят е много амбициозен, може да избере в свободните часове и нещо академично- втори чужд език или състезателна математика. Отделно всеки ден имат спорт, включен в задължителна програма (физическо, народни танци и един по избор) и пак от 17ч има огромен избор на допълнителен спорт. Английски имат май всеки ден по два часа,плюс огромни домашни уикенда и за мен допълнително записване клони към садизъм Simple Smile) Но родители всякакви.
Разбира се БШ с новия завой към Прогресивни сигурно не Ви е избор, но за информация да споделя. Честно казано ме е яд, че не оставят поне по една класическа паралелка на година. Интересът е голям и много хора се разочроват, а има деца и родители, за които прогресивното просто не е подходящо. Харесвам идеите, но не и да затрият напълно досегашния образ на училището Sad Сегашният вариант 50:50 е много интересен, особено да се сравнят резултати в четвърти клас.

# 526
  • София
Магнолия, на сайта на Питагор има извънкласните, които се предлагат. Има много разнообразни неща вече, включително театър и архитектурна работилница. Пиша вече, защото преди 6 години, когато на мен ми беше на дневен ред имаше половината неща и за мен това беше минус. Също като теб считам, че децата (моите деца, нали с тях експериментирам Simple Smile) трябва да се развиват не само в науките, но и в изкуството, и спорта. Разбира се, едно-две неща трябва да са водещи, а останалите за обща култура, но много държа да ги има. А след 4 клас така или иначе учат до ранния следобяд и след това имат време за допълнителни занимания. За мен водеща е средата -  когато има предимно мотивирани деца и родители, училището разполага с добри учители и държи на дисциплината, нещата се случват.

# 527
  • Отвъд алеята зад шкафа
В Иззи също имат доста допълнителни занимания, извън Мат и Бел - литературен клуб, народни танци, дебати, бордови игри, архитектурна работилница, керамика, тенис, астрономия, айкидо, пиано. Часовете по науки са химия, биология, физика, но в достъпен за малките вариант.
Повечето ЧУ предлагат доста занимания извън Мат, Бел и АЕ.

# 528
В Питагор няма изпит за ПУК, има само събеседване с психолог. И моето дете е на първата дата, ще разказвам като мине, но директорката спомена, че ще има рисуване сякаш.
Също записах и за ранната дата за СС, да свиква с формата, със задачите

# 529
Е то това събеседване си е така наречения изпит. Психологът дава различни задачки.

# 530
Така ли? Аз мислех, че е само разговор и рисуване евентуално. Ами, каквото такова Simple Smile

# 531
Така ли? Аз мислех, че е само разговор и рисуване евентуално. Ами, каквото такова Simple Smile

Е под "задачки" разбирай точно разговор с различни неща за правене и комуникиране. Лабиринти, последователност в картинки от позната приказка...

# 532
Относно изпита за ПУК в СС, имаше детайли няколко страници назад.
1 кръг - логически задачки, лабиринт, количествено сравняване
2 кръг - екипни задачки (бяха правили гривни), разговори.
Като цяло, абсолютно ок са спрямо възрастта на децата.

# 533
  • София
В Питагор няма изпит за ПУК, има само събеседване с психолог. И моето дете е на първата дата, ще разказвам като мине, но директорката спомена, че ще има рисуване сякаш.
Също записах и за ранната дата за СС, да свиква с формата, със задачите

Ще ви бъда благодарна, ако пишете как е преминало събеседването. Кога всъщност са първите дати за събеседванията? Аз виждам, че до 30 октомври се подават заявленията за събеседване.

Магнолия, на сайта на Питагор има извънкласните, които се предлагат. Има много разнообразни неща вече, включително театър и архитектурна работилница. Пиша вече, защото преди 6 години, когато на мен ми беше на дневен ред имаше половината неща и за мен това беше минус. Също като теб считам, че децата (моите деца, нали с тях експериментирам Simple Smile) трябва да се развиват не само в науките, но и в изкуството, и спорта. Разбира се, едно-две неща трябва да са водещи, а останалите за обща култура, но много държа да ги има. А след 4 клас така или иначе учат до ранния следобяд и след това имат време за допълнителни занимания. За мен водеща е средата -  когато има предимно мотивирани деца и родители, училището разполага с добри учители и държи на дисциплината, нещата се случват.

От това ваше мнение направо ми олекна Simple Smile Благодаря за споделеното. Просто малката е артистична, рецитира, прави куклен театър и сама играе всички роли, измисля приказки..., абе на мама прилича Satisfied И си мисля, че  това, че едно дете е артистично, не значи, че не е умно или ученолюбиво и не може да се поддава на дисциплина и респект към учители и авторитети.

В Иззи също имат доста допълнителни занимания, извън Мат и Бел - литературен клуб, народни танци, дебати, бордови игри, архитектурна работилница, керамика, тенис, астрономия, айкидо, пиано. Часовете по науки са химия, биология, физика, но в достъпен за малките вариант.
Повечето ЧУ предлагат доста занимания извън Мат, Бел и АЕ.

И това звучи чудесно, но ни е далече. В 14 часа следобяд от нас до там е 38 минути, а сутрин в час пик предполагам, че ще е повече от час и не съм склонна толкова малко дете да пътува по 1 час за училище и 1 час за вкъщи. Затова търся училища около нас - най-много 20-25 мин сутрин.
Такова са новата сграда на Питагор, Св. София, Еспа, Симеон Велики. За последното бих искала да чуя, ако някай има наблюдения за академичното ниво, защото за останалите неща са много добри.

Допълвам се за да попитам за Италианския лицей, защото той също ни е в близост. Противоречиви са мненията за там.

Последна редакция: пн, 11 окт 2021, 18:07 от Мagnollia

# 534
  • София
Италианският лицей е училище с различна образователна концепция, ако го сравнявате със Света София, Еспа или Питагор. Приемният изпит е много по-труден, а след това е обратното - ученето е много по-лежерно.

# 535
Затова търся училища около нас - най-много 20-25 мин сутрин.
Такова са новата сграда на Питагор, Св. София, Еспа, Симеон Велики. За последното бих искала да чуя, ако някай има наблюдения за академичното ниво, защото за останалите неща са много добри.
[/quote]
Имам познати деца, които учат в Симеон Велики. Ясно е, че нивото им е много, много далеч от това в Питагор/ПЧМГ и Св.София, но проблемът е, че е  по- ниско (за мен осезаемо) от това в сериозните, ако може така да се нарекат училищата в първата 5-ца по резултат на НВО от общинските училища. По личните ми критерии е училище, в което не бих инвестирала средства за образование. Малко деца са в паралелка, но по- скоро ги отглеждат, отколкото академично обучават.

# 536
Магнолия, в коя час живеете? Защото СС и Питагор са доста далече едно от друго.

Последна редакция: вт, 12 окт 2021, 09:51 от Fancy

# 537
Имах пряк опит с Цар Симеон Велики, нивото на обучение е много ниско.

# 538
  • София
Магнолия, в коя час живеете? Защото СС и Питагор са доста далече едно от друго.
От нас(Илинден) до СС децата тръгват в 7,40 с цел до 8,30/8,40 да са пристигнали. Вечер тръгват в 16,40 и пристигат в 17,40 ч.

Ние сме в Овча Купел - точно в средата, от където всички изброени от мен училища са на 15-20 минути сутрин. Детето ми в момента е в градина близко до Света София и сутрин от нас до градината са 10-15 минути, като се заобикаля трафика по околовръстното след Горнобански път и директно през Княжево се минава. От нас до новата сграда на Питагор също е около 20 минути, до Иваняне и Симеон Велики е 15 минути, толкова е и до Италиански лицей. Епса е на 15-20 минути също. В нито едно от училищата няма да ползваме транспорт, удобно ни е да я водим сутрин и да я взимаме.

Имам познати деца, които учат в Симеон Велики. Ясно е, че нивото им е много, много далеч от това в Питагор/ПЧМГ и Св.София, но проблемът е, че е  по- ниско (за мен осезаемо) от това в сериозните, ако може така да се нарекат училищата в първата 5-ца по резултат на НВО от общинските училища. По личните ми критерии е училище, в което не бих инвестирала средства за образование. Малко деца са в паралелка, но по- скоро ги отглеждат, отколкото академично обучават.

Предполагах такова нещо, защото ми казаха, че не е подходящо след 4 клас за детето ми, но базата и другите условия много ми допадат и все се надявах на повече академично ниво.

# 539
А това до кой клас?

Общи условия

Активация на акаунт