Работа, CV-та, HR-и, съвети - 75

• 41 864
  • 874
  •   1
Отговори
# 150
Нищо толкова парадоксално няма.
И аз наех едно момиче от втория път даже без промяна в сивито. Първият път HR не успяла да се свърже с нея по телефона. На следващия ден направихме страшно успешно интервю с друг човек, на когото направихме оферта моментално.
На следващата обява кандидатства пак същото момиче със същото сиви, но този път се свързахме, срещнахме и я взехме.
Като кандидатстваме ни сравняват не само по квалификация, но и спрямо останалите кандидати. Вероятно конкуренцията ти е била по-силна при първия опит.

# 151
Здравейте.
Обмислям да специализирам педагогика. Как стоят нещата на пазара на труда? Начинаещите учители с какви заплати са? Изобщо бачинаещи взимат ли се на работа или само с опит? Опитвам се да се насоча дали да е в детска градина, начален учител или просто да придобия учителска правоспособност по икономически дисциплини.
Има цяла поредица от теми "Професия учител", прочети ги.
Аз два пъти съм започвала работа от втория път. Сменят се хора, обстоятелства... не пречи човек да се пробва.

# 152
Здравейте, да ви питам за мнение.
Ако в момента кандидатствам за дадена работа, но не ме одобрят, защото преценят, че не съм достатъчно квалифицирана и след примерно шест месеца кандидатствам пак в същата фирма, но с изкарани сертификати и пр. Как биха го приели?

Щом искаш позицията и фирмата, пробвай се, абсолютно нищо не губиш. Може пак да те отхвърлят, но може и да получиш оферта. На предишната ми работа кандидатствах два пъти, като втория беше 2-3 месеца след първия, даже позицията май беше почти същата. Просто втория път попаднах на рикрутъри и мениджъри, с които си паснахме и се харесахме взаимно (да не казвам какъв потрес бяха при първото кандидатстване). Наблюдавай си ги и като излезе "твоята" обява действай пак.
Още - не знаеш какво точно им трябва в момента. Може сега да са закъсали здраво с работата и да им трябва по-подготвен човек (който ще иска повече пари), който да влезе веднага без обучение, но след шест месеца да имат възможността да обучават някой без нужния опит.

Здравейте.
Обмислям да специализирам педагогика. Как стоят нещата на пазара на труда? Начинаещите учители с какви заплати са? Изобщо бачинаещи взимат ли се на работа или само с опит? Опитвам се да се насоча дали да е в детска градина, начален учител или просто да придобия учителска правоспособност по икономически дисциплини.
Взимат се начинаещи, в по-малките градове даже ти трябват връзки, за да започнеш (инфо от познати, които работят това). Относно какъв тип учител да си - педагогиките имат практика и там най-добре ще се ориентираш. Може да обожаваш деца и пак да осъзнаеш, че работата в градина не е за теб. Винаги можеш да изкараш някаква комбинация от бакалавър и магистър педагогика/икономика, но практиката е най-важна в случая.

# 153
Да ви кажа един парадокс: На сегашната ми работа бях кандидатствала първо на обява в джобса. Не ме отразиха. След няколко месеца пак пуснаха обявата през агенция, аз пак кандидатствах, като само бях променила оформлението на Си Ви-то, иначе съдържанието е същото. Тогава ме извикаха, минах две нива на подбор и ме одобриха. Работя за тях от няколко години и случайно преди време попаднах в служебните папки на първата ми автобиография, с още други, някой си ги е бутнал там и си стоят, всеки може да ги види. Това беше преди Гдпр и вече се надявам всичко да е изтрито или скрито.
аз пък ходих миналата година в един хотел, и тази година пак го посетих, оказа се, че ме имат в компютъра си...
Колко години имат права да държат данните?

# 154
Пет май, но ти имаш право да поискаш да те “забравят”.

# 155
Пет май, но ти имаш право да поискаш да те “забравят”.
реално някой праща ли такива молби за 'забравяне'? Например: кандидатствали за работа? HR колко време имат право да държат данните на кандидатите, и те ли 5г?

# 156
Препратиха ме към тази тема от темата за въпросите. Накратко...Работя във фирма, в която ни задължават да се ваксинираме. В случай на отказ ни спират бонусната система, която система никъде не е описана в трудовия договор. Това не ме удовлетворява, тъй като заплатата ми пада на минималната без тези бонуси.Ако, хипотетично, си намеря друга работа и реша, че искам да бъда освободена веднага от настоящата работа, има ли член в КТ, който позволява да ме освободят на момента без да дължа предизвестие? Разбрах, че има такъв вариант, но им дължа една месечна заплата. В този случай каква е процедурата?  Веднага ли трябва да им дам парите или мога да  се договоря с тях да ми задържат, т.е да не ми изплатят заплатата за м. август.

# 157
  • София
Споделете, моля ви, какви социални пакети имат вашите фирми?

При нас има ваучери за храна и допълнително здравно осигуряване, помощ от психолог и това е.

# 158
  • Бургас

Никакви. НИКАКВИ. Единствената придобивка, която имаме на работа е кафемашина с безплатно кафе, но то е толкова отвратително (най-евтиното), че никой не го пие. Но това не е социална придобивка.
Извън София в областен град, казват че бил най-добрия град за живеене.

# 159
ДЗО, Мултиспорт карти, отстъпки в разни търговски вериги и обичайните за всяка банка - основни услуги без такси и кредити с лихви значително под пазарните.

# 160
Препратиха ме към тази тема от темата за въпросите. Накратко...Работя във фирма, в която ни задължават да се ваксинираме. В случай на отказ ни спират бонусната система, която система никъде не е описана в трудовия договор. Това не ме удовлетворява, тъй като заплатата ми пада на минималната без тези бонуси.Ако, хипотетично, си намеря друга работа и реша, че искам да бъда освободена веднага от настоящата работа, има ли член в КТ, който позволява да ме освободят на момента без да дължа предизвестие? Разбрах, че има такъв вариант, но им дължа една месечна заплата. В този случай каква е процедурата?  Веднага ли трябва да им дам парите или мога да  се договоря с тях да ми задържат, т.е да не ми изплатят заплатата за м. август.
Без предизвестие можеш да напуснеш само, ако постигнете споразумение с работодателя за прекратяване по взаимно съгласие.
Можеш да не отработваш, а да заплатиш предизвестието. Длъжна си да им платиш дължимата заплата към датата на прекратяване на договора ти. Не, не могат да ти я удържат от заплатата за август. Ти трябва да я платиш.

# 161
Здравейте, струва ли ви се съмнително да предложат стартова заплата над 2000 лв за маркетинг позиция?

Забелязала съм, че възнаграждението варира от 1200 до около 1700, но това ми се струва малко нереалистично, та реших да попитам.

# 162
  • София

При нас има ваучери за храна и допълнително здравно осигуряване, помощ от психолог и това е.

Мултиспорт карта
Допълнително здравно осигуряване в луксозен пакет
Захраховка живоt
Ваучери за храна
Допълнителна сума за транспорт
Участие в конференции, конгреси и други такива за сметка на компанията
Подаръци (дребни, но много приятни жестове) за всички по-големи празници
В офиса - кафе, чай, напитки, плодове всеки ден
Броя го за социална придобивка, макар че не съм сигурна доколко е - всички сме с лаптопи от доста висок клас, които се подменят на 3 години + хай тек глезотии
За хората, които имат обективна нужда - служебни телефони, практически безлимитен план
Отстъпки от партньори (списъка е над 2 страници вече)

# 163
Здравейте! Ще споделя моята дилема,като се надявам някой преминал през подобно ситуация да изкаже мнение.
Работя като учител по икономически дисциплини в една професионална гимназия от 4 години. В момента съм по майчинство,което скоро ще приключи.
Като цяло си харесвам работата, научих срашно много неща, доста пари си докарвах отделно по проекти,доп.работа и т.н. Но само, който се е занимавал с това би разбрал стреса и натоварването. Често работех до късно, включително събота и неделя.
Вчера неочаквано получих предложение за работа като счетоводител в основното училище в града ни. И сега съм в дилема и претегляне на плюсовете и минусите. Спокойствието пред заплащането.

# 164
и кое е 'спокойствието',  и кое 'заплащането' в случая?

Общи условия

Активация на акаунт