Работа, CV-та, HR-и, съвети - 75

• 41 249
  • 874
  •   1
Отговори
# 60
Всъщност на много места не държат на снимка в сивито, за да няма предразсъдъци на тема външен вид/етнос. Пък и не е особено релевантно как изглеждаш в повечето случаи.

# 61
Всъщност на много места не държат на снимка в сивито, за да няма предразсъдъци на тема външен вид/етнос. Пък и не е особено релевантно как изглеждаш в повечето случаи.
Благодаря ти. Тъкмо мислех да напиша да пропусне снимката. Но се сетих каква бурна дискусия поражда това обикновено и се отказах.

# 62
Благодаря за полезната тема. Аз съм с две деца и от 5 години не съм работила, заради майчинство. Ще трябва да напусна досегашната си работа, защото е в друг град и да търся нова. Как гледат на случаи като моят? Толкова време без да работа и с две малки деца? Разбрах, че вече нямат право да питат по време на интервю дали имам деца. Доста се притеснявам, но след  три месеца живот и здраве ще започна активно търсене. Къде мога да намеря информация за последни тенденции за добре направено CV?
Вижте в MS10 Word, има хубави темплейти на CV. Европейски формат на CV вече не е вървежен, модата е в графиките, снимките, креативност да се вижда.
покажете едно креативно СВ

# 63
  • София
Ето тук има доста например:
https://novoresume.com/resume-templates

# 64

Ох, ама това са американските резюмета - шаренийка да има, наблъскали едни обяснения все едно есе пишат.  Нито се вижда добре най-важното, нито изглежда професионално. (Пиша доста такива резюмета, защото за проектите ни със САЩ ги искат така и ги разписвам на всички колеги). Аз лично ползвам европейски формат със съвсем лека персонализация - лесно се чете, веднага се вижда каквото трябва.

И снимка не слагам - не кандидатствам за манекен, я! Даже ако изрично ми искат, изобщо не си правя труда да подавам СВ.

# 65
Благодаря за отговорите.
Предупреждавах, че правя инвитро защото ми се налагаше често в месеца да отсъствам 2,3 пъти.
А това с децата не знаех, че им е забранено да питат.
На едното интервю едно девойче я наврях там където слънце не огрява.
Още със "здравей, здрасти " и ми съобщи, че е бременна и си търси заместник. Спряла се на мен и на такива като мене  (разбирайте 40 и 40+г. ) , защо нямало да забременяват.
Започнах с това, че 40 г  е новото 20-ет и ако критерият им е жената да не ражда е  редно да си вдигнат възрастовата граница...това беше.
Няма да кажа какво още и рекнах докато ставах, но си глътна граматиката.
P.S във всяка обява почти с главни букви пишат или " CV без снимка не се разглеждат" или " моля за актуална снимка "

Последна редакция: сб, 07 авг 2021, 00:16 от Кris_80

# 66
  • София
Тия истории без снимка не се харчат в нашата държава, тъй че.... Това е положението. Зад океана, на запад нещата са съвсем различни.

# 67
Ох, като видя европейския формат изтръпвам. Страшно непрактично оформление - за нещо което може да се събере на една страница, ЕФ го прави на три.
Честно казано аз не съм фен на прекалената шарения, защото някои ATS директно премахват всякакви графични изображения, най-много да има анти-ефект. Канва е добър източник на темплейти за CV.

За мен примерно това е добър темплейт, цветно е без да е Сикстинската капела.
Скрит текст:

Тук примерно бих запазила зоната с името, но бих я намалила и махнала write your profession. И с по-малък шрифт ще се разбере, че това е Иван Иванов. Хубаво е, че контатите са още в началото. Винаги ми е харесвала комбинацията от град,държава/телефон/имейл/ ЛИ профил. Отделно е по-добре да се сложи www.linkedin.com/in/x вместо ЛИ иконката/х, защото не се знае ATS как ще цензурира. За един програмист се чудих това дали е ЛИ или гитхъб.

Частта с Professional profile не съм я слагала на моето CV, а и според мен е излишна, защото може да се види профилът на кандидата по професионалният опит и умения. Излишно запълнено пространство. Но за опит намирам за добра комбинацията - роля/компания/локация/период + кратко описание на задълженията.
За skills не бих използвала графичен слайдер, а по-скоро бих написала Advanced knowledge in това/това/това, даже бих ги разтелила на Technical skills/Other skills.
Но всеки си има неговите представи.

Аз харесвам CV-та без снимка, защото пространството може да се използва за много по-необходима информация. И от всички наемащи мениджъри един не ми е казал "Ау, то кандидатът тука няма снимка, няма да продължим", гледат изцяло друга информация. По-проблемно е било когато CV-то е на български.

# 68
За заплатите, понеже споменахте - ами то в някои фирми е задължително поле във формата за кандидатстване Joy

# 69
Да, в application формата на последната обява имаше current salary, задължително поле. Написах в свободен текст: cannot disclose. Точка. Обадиха ми се веднага въпреки това.

# 70
  • Бургас
Ох, като видя европейския формат изтръпвам. Страшно непрактично оформление - за нещо което може да се събере на една страница, ЕФ го прави на три.

Не е непрактично, просто хората не си зачистват празните редове и поясненията. Явно не знаят, че трябва и ги оставят така празни огромни полета, а и някои просто не могат да трият таблици в Word. Ако всичко се изчисти, може да стане една страница и да е доста прегледно.

# 71

Не е непрактично, просто хората не си зачистват празните редове и поясненията. Явно не знаят, че трябва и ги оставят така празни огромни полета, а и някои просто не могат да трият таблици в Word. Ако всичко се изчисти, може да стане една страница и да е доста прегледно.
От личен опит - моето CV - две страници; моето CV с ЕФ, защото беше изискване за кандидат-докторантски документи - 4 страници, на ръба да станат 5 и то след като трих. Съдържанието е абсолютно същото - лични данни, стаж, образование, езици, умения, 3 лица за контакт.
Най-лесното решение, което е и болезнено очевидно, е че можеха да направят езиците вместо един под друг, един до друг. Същото с уменията.

# 72
За заплатите, понеже споменахте - ами то в някои фирми е задължително поле във формата за кандидатстване Joy
В повечето форми полето не е със зададен формат. Можеш да напишеш цифри, но можеш да напишеш и текст. Например, че заплатата, която очакваш, подлежи на договаряне.

# 73
Старая се CVто ми да е една страница. Не пиша всичко, само релевантното за конкретната позиция, което е важно и ще даде нужната информация дали искат да чуят подробности от мен или не съм техния кандидат. И аз не чета повече от две страници.

Последна редакция: сб, 07 авг 2021, 15:16 от Iseis

# 74
Въобще не ми е важно, дали има снимка в СВ-то, но лошо впечатление ми правят едни много шарени файлове, които изпращат някои кандидати - то шрифтове, то цветя.... Ако домашните любимци, приличат на стопаните си, мога да кажа същото за СВ-тата.
Основното, което ми е важно като информация, дали заявеното като отговорности отговаря, защото доста често не е така. Но това лесно се разбира като поговорите за структурата на екипа, в която е бил кандидата, каква е неговата роля и т.н. Интересно ми е и какви въпроси задава той.

Признавам си, че не каня на интервю хора, които са си сменяли работата всяка година, да не говорим за по-кратък период, както и такива, които имат изминало повече време от последната си работа. Нямам против тях и имаме отдели, в които биха били чудесен фит, но аз имам съображения и рекрутърите ни се брифират предварително за профила, който търсим.

Общи условия

Активация на акаунт