Работа, CV-та, HR-и, съвети - 75

• 41 339
  • 874
  •   1
Отговори
# 615
  • Mars Hotel
Не е неетично, според мен. Даже напротив - за много работодатели е важно да знаят това, защото имат планирани работни места в офиса, оборудване и т.н.

# 616
Съгласна съм с горните мнения. И ние питаме, защото най-малкото от ЧР трябва да знаят дали да организират изпращането на договорите или ще се подписва в офис, дали да се организира изпращане на техника и подобни

# 617
Много благодаря на всички за мненията. Истината със сигурност е някъде по средата. Лоша организация на фирмата (откакто съм там всички са в едно постоянно паническо поведение, не само аз, едно говорене с истеричен тон в стил "ужас ще потънем". И като питам а защо не направихме еди кое си по-рано - ами така са си нещата) и от моя страна по-бавна работа. Аз не съм нова в бранша. Но като цяло винаги залагам първо на качеството, а има фирми, където е по-важно количеството и съответно бързината. От там произлизат вероятно още наши разминавания и не сме ги изяснили още в началото. Да бълвам некачествени проекти просто не го мога, а колко може да се обърка... Може, доста. Работим и постоянно с размери, числа - там има какво да се обърка. Имам много колеги в бранша, които присто вече не си дават зор .Бам, бам, малко крадене от интернет, темплейти, всичко криво и с грешки, но той го връчва. И как имат работа - не знам. В случая аз ако бях шеф тях бих уволнила, но това няма значение.
И на последно място - това публичното порицание си беше пълно безумие и няма как да го приема за нормално.
П. П. Вече търся нова работа.

# 618
Да, за себе си може да направиш извод да си по-нахална и бърза за в бъдеще. Но на практика не знам наистина дали би ти помогнало в тази фирма, след като е прекрачена вече една психологическа граница с публично порицание.

# 619
По принцип човек трябва да прави разлика между проект и проект. Има неща, които може да са спешни, но да не са с висока степен на важност. Има такива, които към момента може да не са спешни, но да са ключови в дългосрочен план и потенциал. Да инвестираш еднакви усилия в двете е глупаво. Но тук идва ролята на мениджъра да ориентира служителя и да му помогне да се направи приоритизиране.

# 620
Колко често трябва да се актуализират заплатите? Смятате, ли че е нормално в една компания заплатата да не се е актуализирала от поне 10 години?

# 621
Колко често трябва да се актуализират заплатите? Смятате, ли че е нормално в една компания заплатата да не се е актуализирала от поне 10 години?

Няма такова нещо като "трябва" - това е преценка на съответната компания. Възможно е да не го прави и 15 г. - ако служителите не ги устройва, то трудовият пазар е на тяхно разположение.

# 622

Аз не смятам, че е нормално, но принципно такова задължения няма работодателят.

# 623
Наистина ли не е длъжен работодателят? Нали има клас прослужено време, който се зачита дори и да си на различни длъжности във фирмата?
На мен от на предишната ми работа ми плащаха точно този клас. На сегашната ми казаха, че за всяка година стаж ще имам 3% увеличение (което също било по закон и което съм го чела и тук във форума) и че дали ще получавам едното или другото е по преценка на работодател. Съжалявам за лаишкото обяснение, надявам се познаващите КТ по-добре да обяснят.
Според мен работодателят не е длъжен да обявява схема на фиксирани периоди, например след шестия месец, след една година и.т. Също както и не е задължително увеличение да има за всички и да е в еднакъв размер.

Това по принцип, иначе на мен зададеният въпрос не ми се струва реален.

# 624
Клас прослужено време си е по закон. Това не е вдигане на заплатата поне според моите разбирания.

В някои фирми обявяват какво ще е увеличението на заплатите всяка година, но не навсякъде е така, нито пък са задължени. При нас примерно е между 3 и 5%, но някои години няма вдигане. В държавната администрация е 10% всяка година, но пък там тръгват от доста ниски заплати.

Въпреки че, колкото и да ги вдигнат, инфлацията в момента няма как да се компенсира, освен с повишение от 30+%. Започнала съм преди 5 години на тази заплата и не ми е вдигната особено от тогава, два пъти по 3-4%. Бензинът тогава беше 1,50, сега е 2,40, обаче всички се ослушват....

# 625
Клас прослужено време не е увеличение на възнаграждението. Отделно, от доста години вече, актуализацията на класа не е задължително да се прави всяка година. В наредбата пише, че се актуализира на период, не по-малък от година.

# 626
Има ли минимум и максимум за клас прослужено време?

# 627
Минимумът е 0,6% от основното възнаграждение за всяка година признат стаж. Максимум няма. Ако някой иска, може и по 10% на година да дава. Но не съм срещала такъв.

# 628
Клас прослужено време си е по закон. Това не е вдигане на заплатата поне според моите разбирания.

Аз разбрах съвсем буквално, че нето сумата не е мръднала изобщо за 10 години. Иначе да, освен този клас, работодателите наистина не са длъжни да дават допълнително увеличение, да се съобразяват с инфлация и т.н.

# 629
Тя може по много причини да не се е увеличила. Даже може да е намаляла. През тези години се променяха осигуровки, осигурителни прагове.....

Общи условия

Активация на акаунт