Работа, CV-та, HR-и, съвети - 75

• 41 301
  • 874
  •   1
Отговори
# 720
  • София
Това е. Такива са заплатите на администрацията по службите.

# 721
Вземат и бонуси и 13 заплата.

# 722
Tъкмо това щях да напиша и аз, че 700 лв е официалното, но има чудни ДМС, които на места са по-големи и от основната заплата

# 723
И данъка е само 10%.

# 724
За суми заплата+ДМС до 3000лв не се ли дължат и осигуровки?

# 725
На държавните служители са за сметка на бюджета.

# 726
  • София
Имам малко странен въпрос. Как си сдавате работата? Нали така се наричаше. Досега винаги са ми обяснявали отгоре- отгоре, мятали са ми нещата и съм се ровила или изобщо не са. Което е окей за мен, аз съм си издрапала сама, където трябва. Но когато аз съм сдавала, започват да ме заливат с въпроси за подробности. Ама това как, ама онова как и се стига до там, че аз винаги на практика си давам и know how-то, вместо да предам само материала, дето се казва. Което не е ок. Но просто не умея да се правя на улава, случаите, за които говоря, не са отказали да обучават, а просто някак си така го завъртат, че...
С 2 думи, когато дойде време да сдавам, не искам да си дам всичко и искам съвети. Не че няма да дам, каквото е нужно за предаване, но не желая да споделям всички тънкости, начини и т.н., над които сама съм се бъхтала, защото на практика обучение нямах и някои неща вдигнах от нулата, с мои идеи, бутах, пробвах и т.н.

# 727
Зависи от начина, по който си тръгвам. Ако ме махат, хич няма да предавам, да се оправят. Ако аз си тръгвам по мое желание, ще предам възможно най-добре.

# 728
  • Сф
Съгласна съм със Soul free, но до сега винаги съм си тръгвала по мое желание и стоя зад името и репутацията да науча  новия на всичко. Не бих си зачеркнала добрата работа и реномето накрая.

# 729
с екселски файл с връзка към приключените обекти
с мейл с обяснения за текущи обекти
и съм казала, че нямам напритив да ми се звъни по телефона
vpn- a ми го оставиха отворен един месец след напускането за лични корекции

# 730
  • София
Имам малко странен въпрос. Как си сдавате работата? Нали така се наричаше. Досега винаги са ми обяснявали отгоре- отгоре, мятали са ми нещата и съм се ровила или изобщо не са. Което е окей за мен, аз съм си издрапала сама, където трябва. Но когато аз съм сдавала, започват да ме заливат с въпроси за подробности. Ама това как, ама онова как и се стига до там, че аз винаги на практика си давам и know how-то, вместо да предам само материала, дето се казва. Което не е ок. Но просто не умея да се правя на улава, случаите, за които говоря, не са отказали да обучават, а просто някак си така го завъртат, че...
С 2 думи, когато дойде време да сдавам, не искам да си дам всичко и искам съвети. Не че няма да дам, каквото е нужно за предаване, но не желая да споделям всички тънкости, начини и т.н., над които сама съм се бъхтала, защото на практика обучение нямах и някои неща вдигнах от нулата, с мои идеи, бутах, пробвах и т.н.
Кечър, направи един файл и линкове към примери от работата. Направи план кое кога, карай новия човек да си води записки. Без да си груба, при въпрос, който се задава за 5 път, помоли човека да си погледне записките, защото утре ти няма да си тук. Можеш да опиташ да го извъртиш, че искаш да го научиш сам да си търси нещата, за да може по-бързо да навлезе.
Сега, ако се окаже някой казус, няма как да не му покажеш докато предаваш, но започни задължително с тривиалните неща.
Но имай предвид, че въпросът с know-how-то е малко деликатен, защото то дефакто е на фирмата докато си техен служител. Но мисълта ми е, че чалъми не си длъжна на никого да показваш.

# 731
Има една поговорка, че знанието е едно от нещата, които НЕ намалява, когато се споделя. Честно казано намирам го за дребнаво и грозно да си “пазиш” знанието и да не го предаваш на новия човек когато напускаш фирмата. Това, че с теб някой некадърник/идиот се е отнесъл по този начин някога, не е причина и ти да се държиш по същия начин. Всичко се връща в живота, по един или друг начин.
И съм съгласна с коментара, че когато си служител на трудов договор няма такова нещо като “лично know how” - всичко е собственост на фирмата и нямаш право да го изнасяш.

# 732
Как да няма лично Know How,  значи аз съм работила за фирма 1, правила съм 2-3-15г определено нещо, знам как се прави и щом ида във фирма 2 трябва да го забравя..
Нали защото знам как се прави фирма 2 ме наема на работа!

# 733
Натрупаните знания и умения са
Цитат
всичко е собственост на фирмата и нямаш право да го изнасяш.
!?!?!!?!?

Хаххахаха. Може би трябва да ме подложи на електрошок, за да забравя работата си през последните Х години?!?!!!
Всеки влага личен стил и know how в работата си. Ако съм им толкова ценна, да са си направили сметката да не ме изпускат. Щом се е стигнало до там, значи не ме ценят нито мен, нито работата ми.

Фирмата ме наема за работа с моите знания и умения, образование и know how. Не ме купува. Всичко това си е мое и върша работа, за която ми се плаща.

# 734
да бе, няма
ако няма защо не се разчита само на фирменото обучение
моите си хакчета ги споделям според човека

The Catcher in the Rye, дръж се студено и дистанцирано, няма нужда да си ставате приятелчета

Общи условия

Активация на акаунт