Работа, CV-та, HR-и, съвети - 75

• 41 276
  • 874
  •   1
Отговори
# 750
Ох това колко го мразя като манталитет. В предишната ми работа имаше една такава куковица. Нон стоп криеше неща и не казваше кое къде е и какво е, за да не излезе ненужна. Толкова проблеми ми създаваше и толкова съм се чудила как да изкомуникирам правилно нещата, защото все излизаше, че то не било така ами онака работата, защото се късаше изцяло едно звено от инфото. Те такива според мен знаят, че това което правят не е нищо особено и затова го крият така старателно.

# 751
  • София
Леле, при нас има процедура за предаване на документацията и информацията. Мразя я, но не искам да си представя, ако някой скрие нещо от този процес, какво ще стане.

# 752
  • София
Преекспонирате и някои малко си поизмислиха. Написала съм, че проблем нямам да не са ме обучили, не е реваншизъм, а наблюдение как се процедира.

Аз съм писала и цели процеси за колегите, без да ми е работата. Изобщо не говорим за обяснения, линкове, камо ли формулки, а баш за know how. Не ми е приятно, че нещо веднага се поставя в графа и сценарият върви. Всъщност съм точно обратното - много напоителна и гледам всичко да кажа и съответно ме налазват за прекалено обширни обяснения. И ми писна, не искам да е така като напусна. И винаги съм си казвала, че новият човек няна да е виновен, ама аз пък какво съм виновна.
Вътрешен пример е - ела тука да отговаряш за едни неща, ще имаш различни задачи, достъп до повече информация. Не е повишениe, а "записване" за инициативата. Оказва се, че няма тия хора да работят за/с мен, аз няма да имам достъп до всичкото обещано, а аз ще трябва да им снасям всичко, а те само да си го ползват.
Не съм по к**венските номера, но често около мен ср въртят и ще трябва и аз да ги завъртя до някаква степен, за да се съхраня.
Пожелавам на повечето една такава "кукувица", дето натиска вместо теб и ти дъвче вместо теб, за да може да получава някой безделник същата заплата.

# 753
Кетчър, изобщо не визирах теб. Аз говоря за хора като онзи възрастен колега споменат по-горе, който в процеса на работа си крие нещата и пречи на всички, за да не се окаже той без работа или пък ненужен. Нищо не спомага това за процеса само бави и обърква колегите си. За друго нещо става дума.

# 754
Предавам така, че да покажа всичко, ако има нещо важно натъртвам и толкоз. Повече зор не!  Щом съм стигнала до напускане е станало нещо, което е плюло на целия ми труд и отговорност. Защото, като служител съм точно такава. Как ще се оправя фирмата след това и колко време ще и отнеме да си онбордне човека не е моя грижа. А, що се отнася до това, че може да е добър, разбран и  сериозен новият колега - ами чудесно, да идем да изпием по едно кафе. Защото аз разделям твърдо личния от професионалния си живот и на работа приятели нямам. И до това положение стигнах по труден и неприятен начин. На работа всички сме колеги и да - конкуренция.

# 755
  • София
Няма значение, истината е, че смятам, че няма да ме повишат за една позиция и съвсем скоро ще пожелая да си тръгна.
Резонирах доста с поста на Слънчезара. Не може "стратегически' да те държат там, където ще свършиш най- много работа, демек да те изцедят докрай и на всичкото отгоре да те заставят да обучаваш като майка. При нас се и записват сесиите, но аз, примерно, никъде не съм се съгласила, че ми е окей да ме записват.

# 756
Аз също ще се оглеждам от пролетта, понеже разбрах, че нямам шанс за повишение в длъжност и заплата. Все се надявах, че може да има промяна с новото ръководство, но се оказва, че пак се назначават "наши хора" на мениджърските позиции, а магаретата нека дърпат колата....

# 757
The Catcher in the Rye, аз те съветвам да погледнеш какво пише в обявата ви и да обучаваш според него. Ако пише "може и човек с малък опит или без", започваш от А и Б. Ако обаче пише "с n на брой години опит, високо владеене на софтуери/продукти и още куп умения", предваш само самата работа, конкретните задачи и нищо повече.
В последно време има такъв глад за кадри, че се наемат хора без нужните знания и умения, HR не разработват добри тестове за оценка, кандидати лъжат по интервютата и всичко това се случва с мълчаливото съгласие на мениджмънта.
Което вече е разработено и утвърдено като процес, туул, автоматизация и т.н. си е собственост на фирмата и няма как да се пропусне при обучението на новия човек. Но ако този човек е под един необходим минимум, никой не му е длъжен да го учи. За да ме разберете правилно споделям пример - "ето ти един репорт, от него трябва да извадиш всички такива и такива клиенти". "Ама как"? "Най-добре с pivot." "А какво е pivot" - "В интернет има хиляди клипчета, отваряш и гледаш". И толкова.
Има хора, които искат всичко да им е смляно и поднесено наготово, мързи ги да търсят и грам информация. Любимото ми е "Аз мога и в Гугъл да видя, но питам теб, защото ще ми отговориш по-бързо".
Допълнителните умения като работа под стрес, спазване на срокове, водене на преговори също не са някакъв пълнеж към обявите. Някои хора си изкарват прехраната само като дават такива съвети и никой не е длъжен да споделя такава информация безплатно. На обучението се казва кое какъв срок има, кое е с най-висок приоритет и до там. Дали някой ще си организира работата или ще се провали, си е негова отговорност, а не на обучаващия.
И не оставяй начин за контакт на новия ти колега, а на мениджъра ви. Нека ако нещо се обърка, мениджърът да прецени дали е в резултат на пропуски в твоето обучение, или е нещо, с което се очаква и новият човек да може да се справи.

# 758
В страни от темата, но се сетих от горното мнение. "Обожавам" да прочета в обява - умения за работа под стрес. Демек още от вратата ми казват - сори, лоша ни е организацията, ще се работи някои дни по 15 часа, няма да ти плащаме овъртайм, но нали сме те предупредили. Има такива едни ключови фрази в обявите, които много говорят, абе даже крещят за положението на фирмата. Кой каквото иска да ми говори, ако се работи истерично все в последния момент - нещо куца. Мога да приема такова оправдание за някои работни места основно в спешната медицина, защото там няма как да е друго. Навсякъде другаде е просто признак, че някои хора си клатят крачката до последния момент и после всички дружно изтрещяват.

# 759
  • Бургас
Някой има ли отзиви за Fadata?

# 760
  • София
Unicorn, благодаря, изисква се 3-4г. опит по- принцип и то точно в 2 сфери.

# 761
Тогава не се притеснявай да предадеш само най-основното, ако наистина новият колега отговаря на изискванията, би трябвало да навлезе лесно и бързо да стане самостоятелен.
Ако при наличието на тези изисквания в обявата е направен компромис при подбора и после има проблеми, те не са по твоя вина и това не е опит за реваншизъм поне според мен.

# 762
Някой има ли отзиви за Fadata?
Преди около 4 години бях на интервю при тях, Славей (ЧР, мисля, че още е там) се държа много професионално и взаимно се харесахме. Поканиха ме и на второ интервю, но аз междувременно разбрах, че съм бременна, и им казах, защото не ми се стори коректно да ги подвеждам и действително казаха, че при това положение, по-добре да не продължаваме с подбора. За самата работа за съжаление не мога да дам отзиви, дано се включи някой по същество.

# 763
Един възрастен колега ми беше казал, че занаят не се учи, а се краде. Нищо не казваше за работата си и даже като излизаше в отпуск, не предаваше задачите. Питах го ако излезе нещо по неговата част, как ще го работим, а той каза - тъкмо ще се усети, че ме няма!
Някои хора се опасяват, че лесно могат да станат излишни. Simple Smile
Ужас! И какво е това велико знание, което така старателно крие?

Досега винаги съм предавала работата си отговорно - с линкове към ресурсите, обяснения и т.н. На принципа - Прави на другите това, което искаш да правят и на теб.
Чак велико знание не е, но е процедура от рода на: обажда ти се клиент Х, че иска еди какво си. Ти му пращаш форма за заявка - ето я формата. После ти изпращаш заявка на Y, ето я формата, и подготвяш следните документи:.... И така нататък.
Аз съм си давала винаги пълни инструкции как се обслужват моите клиенти, защото не искам в никакъв случай да останат недоволни. Това ми е важно. А че не може някой да ме измести, само защото знае процедурата, за мен е очевидно, но за някого не е, защото не е убеден в своята собствена ценност. Това е хем тъжно, хем жалко.

Последна редакция: пн, 08 ное 2021, 23:27 от Uncommon

# 764
  • Бургас
Чак велико знание не е, но е процедура от рода на: обажда ти се клиент Х, че иска еди какво си. Ти му пращаш форма за заявка - ето я формата. После ти изпращаш заявка на Y, ето я формата, и подготвяш следните документи:.... И така нататък.

Е, то това си е дейността на самата позиция. Няма нещо, което трябва да криеш. Мисля, че момичетата имаха предвид нещо съвсем друго. Например аз навремето съм работила на разни административни длъжности. Благодарение на моите знания по информатика и програмиране си бях автоматизирала някои процеси на компютъра, които колежките си правеха ръчно. Ето тези неща не ги предадох като напускам. Мои са си. Аз съм си ги правила за мое улеснение.

Общи условия

Активация на акаунт