Работа, CV-та, HR-и, съвети - 75

• 41 288
  • 874
  •   1
Отговори
# 735
The Catcher in the Rye
Предай си опита така както теб са те учили навремето. Ако има някакви материали във фирмата, ползвай тях. Ако ти си стигнала до някои изводи как да работиш по-добре, и си претворила първоначално наученото, това си е твое (според мен), ако ползваш някакви специални твои решения - формули, макроси, програмки - това също си е твое, чела си, намерила си, ускорила си си работата.
Ако пък фирмата се е погрижила да ти купи, да кажем някакъв софтуер, който много ти облекчава работата, тогава трябва да научиш и новия колега, но по същия начин както теб са те учили.
----
аз живея в чужбина, случвало ми се е като питам нещо колега, да ми каже 'това е мое know how и няма да ти кажа'.
Пък един колега старателно си крие формулите в Ексел, които използва. Simple Smile Хем знае, че съм си я намерила и аз тази формула (или подобна),защото  върша същото, и пак продължава да си я крие, за него това е нещо много важно, на което държи. И е малко смешен в моите очи.

# 736
Е защо крие формулите?!? Каква е тази колегиалност? Напълно непознат да ме попита за разяснение за ексела или за друго нещо, ще му помогна, какво остава за колега?!?
Странни са ми такива отношения, но ги има. При нас има две убавици, които така си крият работата, понеже ги е страх да не ги махнат (мое мнение, че това е причината). Като цяло са темерутки и саможиви. Добре, че работата ми не е пряко свързана с тяхната, че тогава ще има разговори на "високо равнище"...Trollface

# 737
Е защо крие формулите?!? Каква е тази колегиалност? Напълно непознат да ме попита за разяснение за ексела или за друго нещо, ще му помогна, какво остава за колега?!?
Странни са ми такива отношения, но ги има.
Колегата му е конкуренция, ако се чувства слаб, че някой ще го измести... На непознат повече би казал.
Крие, защото някой му е дал някаква  чудесна формулка, той си я копира и си работи с нея, точно за целта, която му трябва. Не е учил Ексел, освен в училище. И си я крие, защото иска да бъде по-по от колегите си. 

Когато ме показваше един софтуер, още в началото ми каза, че и него не са го учили детайлно и сам е откривал много неща, на които умишлено няма да ме научи,  само едночасов трейнинг, нещо като демо, да ми покаже как работи, скри си и примерните файлове, да не мога да му видя данните и т. н. А софтуерът е купен от работодателя ни.

Няма лошо, дори и само да ти покажат нещо, обучаемият може после  да надмине учителя си, стига да иска, стига да работи и търси, експериментира.

# 738
Бре, бре! Чак ме заинтригува коя е пък таз чудна екселска формула....?!?

# 739
  • София
Ами не знам, безумно ми изглежда това, но знам, че доста хора си крият “знанията”. Най-големия ми страх преди майчинството беше дали съм успяла да предам всичко, което е важно, че да не си блъснат и те главите като мен. Ако взема да напускам, пак така бих направила.

# 740
Angry
как коя! VLOOKUP Simple Smile   Simple Smile
трябва да я включват повече в интервютата за работа.

# 741
Един възрастен колега ми беше казал, че занаят не се учи, а се краде. Нищо не казваше за работата си и даже като излизаше в отпуск, не предаваше задачите. Питах го ако излезе нещо по неговата част, как ще го работим, а той каза - тъкмо ще се усети, че ме няма!
Някои хора се опасяват, че лесно могат да станат излишни. Simple Smile

# 742
The Catcher in the Rye
Предай си опита така както теб са те учили навремето. Ако има някакви материали във фирмата, ползвай тях. Ако ти си стигнала до някои изводи как да работиш по-добре, и си претворила първоначално наученото, това си е твое (според мен), ако ползваш някакви специални твои решения - формули, макроси, програмки - това също си е твое, чела си, намерила си, ускорила си си работата.
Ако пък фирмата се е погрижила да ти купи, да кажем някакъв софтуер, който много ти облекчава работата, тогава трябва да научиш и новия колега, но по същия начин както теб са те учили.
Този манталитет “зъб за зъб, око за око” е една от причините в България да сме толкова зле Simple Smile Сакън някой да не бъде “прецакан” да даде малко повече, отколкото е получил…Това, че нея някой я е претупал навремето -> тя задължително да претупа следващия човек, който няма никаква вина. Просто е жалко, че това е масовия начин на мислене.

Иначе точно въпросните подобрения като макроси, които визираш, са от правна гледна точка интелектуална собственост на фирмата. Прочетете си договорите. Това, че на практика всеки си изнася “неговото” си е съвсем друг въпрос. И да, естествено, че личните опит, умения, компетенции и знания си остават за хората, що за глупости изписахте…

# 743
  • София
Това е ужасна традиция в България - никой за нищо да не те обучава. Има си и  причини за това - например че работодателите никога не плащат на обучаващия.

# 744
Angry
как коя! VLOOKUP Simple Smile   Simple Smile
трябва да я включват повече в интервютата за работа.

ахахахха, сериозно ли?!?!

# 745
Крият се знания, крие се работа, точно да не те измести някой, да не научи повече от теб и да те махнат.

# 746
той всъщност въпросът беше като ти се махаш колко да споделяш
това със страхуването спорвд мен важи за по- възрастни колеги, голямо мишкуване пада там
то зависи и кой обучаваш, защото забелязвам при някои от прясно завършилите един леко фалшив интерес

# 747
  • София

Този манталитет “зъб за зъб, око за око” е една от причините в България да сме толкова зле Simple Smile Сакън някой да не бъде “прецакан” да даде малко повече, отколкото е получил…Това, че нея някой я е претупал навремето -> тя задължително да претупа следващия човек, който няма никаква вина. Просто е жалко, че това е масовия начин на мислене.

Иначе точно въпросните подобрения като макроси, които визираш, са от правна гледна точка интелектуална собственост на фирмата. Прочетете си договорите. Това, че на практика всеки си изнася “неговото” си е съвсем друг въпрос. И да, естествено, че личните опит, умения, компетенции и знания си остават за хората, що за глупости изписахте…

Герка, абсолютно си права за това, което казваш. Но сме хора, понякога се обиждаме лесно.
Както видя - никой не я посъветва да не обучава човека, а да го обучава по план. От там нататък - тя ще прецени колко и докъде.
Да, човекът, който поема работата не е виновен. Но искам да видя и твоята мотивация, когато:
- Вършиш работа на половината отдел, винаги те пропускат в повишенията, защото ако я махнем какво ще правим;
- Намерила си начин да си оптимизираш работата, да си бърза и точна, обаче като благодарност получаваш не повишение, а ... о, изненада! още работа. Нормално е да се чувства човек недооценен и да не иска да се грижи на фирмата да ѝ е добре.
- Обещали са ти някаква позиция, промяна, дори обучение, което системно се отлага, защото точно сега (както и миналата и по-миналата година) няма пари. Призовават те към търпение, много са доволни и бла бла
- Постоянно някой се произнася, че твоята работа е <глупости по избор в негативен план>, обаче без теб буквално не могат да идат до ве це.

Ай сега, ама с ръка на сърцето, кажи - ще се раздаваш ли в обученията. Аз - не бих, макар че се раздадох, защото човекът, който пое моята работа ми бе личен приятел и исках да се чувства сигурен и уверен. Ако не ми беше близък - щях да си предам задачите по списък и така. Не е моя задача при напускане да се грижа за добруването на фирмата, която напускам.

И не, не говорим за мишкуване или нежелание да си обуча наследника. Говорим за обида, която афектира.

# 748
Според мен даваш класически пример за гняв/обида/негативизъм, насочен към грешното място. Ако си преживяла всичко описано, или се махаш, или адресираш с шефа си. Някой си нов колега, който може би е дори съвсем свестен и желаещ да работи човек, няма смисъл да наказваш и да му правиш живота труден.
В крайна сметка човек постъпва коректно, защото така го усеща за правилно, а не задължително, защото в 100% от времето са постъпвали коректно с него....

# 749
Един възрастен колега ми беше казал, че занаят не се учи, а се краде. Нищо не казваше за работата си и даже като излизаше в отпуск, не предаваше задачите. Питах го ако излезе нещо по неговата част, как ще го работим, а той каза - тъкмо ще се усети, че ме няма!
Някои хора се опасяват, че лесно могат да станат излишни. Simple Smile
Ужас! И какво е това велико знание, което така старателно крие?

Досега винаги съм предавала работата си отговорно - с линкове към ресурсите, обяснения и т.н. На принципа - Прави на другите това, което искаш да правят и на теб.

Общи условия

Активация на акаунт