Работа, CV-та, HR-и, съвети - 75

• 41 270
  • 874
  •   1
Отговори
# 810
Такова ровене от администратор ще се случи, ако има конкретна причина. Не вярвам на цялата лудница някой ИТ да стои и да преравя ръчно компютрите на служителите. Освен, ако няма някакви лични отклонения, но това е друг въпрос.

Има логика да са блокирани достъпи до сайтове и социални мрежи. От гледна точка на сигурност и изнасяне на информация. Не че няма начини, но защо да се улесняват хората.

# 811

Знам за такива, които забраняват фейсбук, форума, пощата....и какво постигат? Хората си ровят през телефоните. И, ако иначе биха си проверили пощата за 5 мин, така губят 15 или повече.....
Ама ти мислиш, че забраняват тези неща, за да не ровят хората лични неща в работно време ли? Нищо подобно. От гледна точка на сигурност се забраняват. Да не можеш да отвориш някой вирус, пратен ти на личната поща или някоя глупост във ФБ. Това се прави в организации с високо ниво на информационна сигурност и няма нищо общо с 5-те ти минути. От телефона си отваряй каквото си искаш. Ако отвориш нещо вредно - твоят телефон ще пострада. Но ако го направиш от служебния компютър, може много неща да изгърмят.

# 812
Понеже от служебната поща не може да отвориш вирус ли...?!?

# 813
  • София
Ще ровиш в телефона друг път, като ти е заключен в шкаф и имаш достъп до него в определени моменти. И сигурност, и ефективност се постига, иначе само четене на форума.

# 814
eee, това е работа на фирмата, да намали спама и подозрителните мейли

# 815
Сигурно и от служебната поща може да се отвори вирус, но достъпът до един мейл провайдър с настройки за защита, напревени от ИТ на компанията е едно, а 100 човека да си отварят 100 лични пощи, да правят поръчки от онлайн магазини, регистрации по сайтове и т.н. е отделно нещо.

Не виждам чак такъв проблем - толкова години работя без достъп до лична поща от служебен компютър плюс още една камара сайтове, че даже не ми прави впечатление.

# 816
  • София
Ще ровиш в телефона друг път, като ти е заключен в шкаф и имаш достъп до него в определени моменти. И сигурност, и ефективност се постига
А кафето в газовата камера се топли, нали.

# 817
Ще ровиш в телефона друг път, като ти е заключен в шкаф и имаш достъп до него в определени моменти. И сигурност, и ефективност се постига, иначе само четене на форума.

Дори не знам как да коментирам това тиранично изказване. Дано не сте работодател. Ако попадна в такава фирма, буквално на секундата съм си тръгнала.

# 818
Изказването на потребителката не бих нарекла тиранично, просто има компании, в които се процедира по този начин - наистина - даже отказах предложение от такова място и това беше една от причините (не държа да ровя във фейса по цял ден, просто телефоните вече са изключително лична вещ, важна част от ежедневието ни). Докато работиш, нямаш право на достъп не само до никакви електронни устройства (телефон, смарт часовник, фотоапарат), ами дори да нямаш право да внесеш химикал! Това е, за да не изнесеш навън някоя информация. Всички електронни устройства се заключват в шкафчето ти (което се намира извън работното място, извън стаята) и можеш да ги ползваш само в обедната почивка. Моя приятелка работеше на такова място, преди да роди. После беше абсурд, защото все пак трябваше телефонът да е до нея - в случай, че от яслата се обадят за детето. За протокола - при нея ставаше дума за съпорт на компютърна игра, сякаш може да изнесе и продаде някоя мега важна тайна на играта...

Аз и мои приятели сме имали всякакви работодатели - и тези горе, и такива, в които шефът казва на IT - то - покажи ми компютъра на едисикого - и го зяпа какво прави (тук говорим за фирма с 2-3 хиляди служителя), с рестрикции за социални мрежи и такива, в които имаш достъп до всичко. Въпрос на фирмена политика и разбирания.

Последна редакция: чт, 11 ное 2021, 01:08 от Donna Paulsen

# 819
Къде е пък това затворен в шкаф телефон?! Чувала съм за такава практика, но не от работодателя, а самия работник си оставя телефона в шкаф, защото е медицинско лице и му пречи. И не може да го носи със себе си. И това не е в БГ. Къде тука в офис някой ще заключва телефон?

# 820
  • София
По кол центровете.

# 821
Това е отвратително. Значи да се каже не може да се говори е едно. Да се заключват телефони съвсем друго. Ами може някой да има спешен случай.

# 822
Съгласна съм, lovely. Те и затова постоянно си търсят хора...не единствена причина, но една от многото.

# 823
Абсолютно. Говорим за спешни случаи, в които би ми се искало телефона да е до мен. А и не само. Майка ми на скоро я оперираха, исках веднага да ми звънне след операцията. Ако не беше го направила в обедната ми почивка, трябваше да чакам края на работният ден, за да разбера как е? Баща ми имаше здравословни проблеми преди време, исках да го чувам след всеки преглед при доктора. Това не са спешни случаи, но са неща от личния ти живот, за които фирмата няма да пострада, ако отделиш 5 минутки.
Сега разбирам, че и други потребители са чували за такава практика. Наистина съм изненадана!

# 824
Освен ако същността на работата не е такава (примерно един познат работеше в монетния двор на БНБ и там е ясно защо не се разрешава нищо....), не виждам защо бих търпяла подобни унизителни и ограничаващи мерки.

В старата фирма имах колега, който не ровеше в интернет, не говореше по телефона, но и не правеше нищо. Буквално. Пускаше компютъра и го съзерцаваше с часове.... Дали си е вършил по-добре работата от други, които ще си проверят пощата или фейсбука?!?

Общи условия

Активация на акаунт