Работа, CV-та, HR-и, съвети - 75

• 41 259
  • 874
  •   1
Отговори
# 90
Признавам си, че не каня на интервю хора, които са си сменяли работата всяка година, да не говорим за по-кратък период, както и такива, които имат изминало повече време от последната си работа. Нямам против тях и имаме отдели, в които биха били чудесен фит, но аз имам съображения и рекрутърите ни се брифират предварително за профила, който търсим.
Ето това не трябва да се случва. Дискриминация.

Интересно ми е защо пък и тези с време след последната работа. Има хора, които искат да си почиват и  могат да си го позволят.

# 91
  • София
С тези безумни критерии във великите "профили" няма да има нито кандидатури, нито нищо. Че то част от работата на HR е да си придава важност, тежест, да всява усещане, че света зависи от него. Да, ама не, нито е зависел, нито някога ще зависи. Сериозният кандидат си личи отдалече, чак от самолет се вижда. Който има опита и очите, ще го види. Ама нали Корона кризата срина пазара на труда, що така пак има глад за качествени хора?

# 92
Честно не разбирам подскачащите относно това, какъв тип кандидати не предпочитам и давам предимство на други, които отговарят на изискванията за позицията.

Честата смяна на работно място се вижда с просто око в СВ-то, когато тя не е инцидентна - на всеки може да се случи да приеме дадена работа и в последствие да се окаже, че има разминаване. Нормално е да я смени. Но когато всяка година кандидатът е с нова работа, за мен това е сигнал, че е напълно възможно след като се инвестират време и ресурси в адаптация и обучение, той да предприеме поредна смяна. Разбира се, че е негово право, както и мое да отчета такова развитие.
Също така зависи много и от позицията, за която търсим човека - ако е джуниър и е част от екип е различно от това самият той да ръководи хора.

По-дълго отсъствие от пазара на труда 2+ - пак зависи. Има сфери, в които не настъпват особени промени, както и такива, в които нещата са по-динамични и наваксването ще отнеме време. Иначе смятам, че ако човек има нужда да си вземе почивка, трябва да го направи като инвестиция в себе си.

# 93
Много полезна тема. Чудесно е, че се включват не само хора търсещи работа, но и такива, които се занимават с подбора на кадри. С изключителен интерес чета мненията на последните и съветите им. Никак не е лесна работата им, определено...
Искам да попитам следното: кандидатствам по позициите, които се припокриват изцяло с това, което работя в последните 10 години. Преди това съм работила по няколко години на позиции от съвсем друго естество (нещо като "пълнеж" от рода на продавач-консултант). Според Вас дали трябва да ги включвам в CV-то си? Страхувам се, че това би повлияло негативно.

# 94
Много полезна тема. Чудесно е, че се включват не само хора търсещи работа, но и такива, които се занимават с подбора на кадри. С изключителен интерес чета мненията на последните и съветите им. Никак не е лесна работата им, определено...
Искам да попитам следното: кандидатствам по позициите, които се припокриват изцяло с това, което работя в последните 10 години. Преди това съм работила по няколко години на позиции от съвсем друго естество (нещо като "пълнеж" от рода на продавач-консултант). Според Вас дали трябва да ги включвам в CV-то си? Страхувам се, че това би повлияло негативно.
Няма нужда да ги включваш, щом нямат връзка с позицията, за която кандидатстваш и са преди толкова време.

# 95
  • Наблизо
За чужбина обаче това с честата смяна на работа в по-голямата част не е по вина на кандидата.Срочните договори са много разпространени за заместване на бременно,дълго отсътстващи по болест ,в държавните институции или временно увеличение на работата.Един човек завършил наскоро много трудно успява да намери постоянен договор,още повече ако не е програмист или нещо подобно хеле пък ако е жена.Много дискриминационно ми звучи това със смяната.

# 96
За чужбина обаче това с честата смяна на работа в по-голямата част не е по вина на кандидата.Срочните договори са много разпространени за заместване на бременно,дълго отсътстващи по болест ,в държавните институции или временно увеличение на работата.Един човек завършил наскоро много трудно успява да намери постоянен договор,още повече ако не е програмист или нещо подобно хеле пък ако е жена.Много дискриминационно ми звучи това със смяната.
в чужбина  има и  такива, които  обичат да си почиват и просто не търсят. Други пък се радват малко да постоят на борсата, дето се вика да си използват високата заплата.

# 97
Ще се опитам да го кажа ясно - при наличие на кандидати, които не са си почивали 2+ години и не са сменяли работата всяка година, защо да не предпочета тях? Не съм рекрутър или HR, който има да затваря по 50-100 позиции месечно, както и нямам възможност и желание да се видя с 20 човека на интервю. Предварителната селекция се прави от отдел Подбор и ако те кажат - Име постъпили само СВ-та от хора, които са били в дълга почивка, или на краткосрочни договори, тогава ще преценя ситуацията.

Работя повече от 17 години в определена сфера и мисля, че имам достатъчно опит и преценка, така че не виждам защо трябва да се обяснявам, ако изборът ми за служител стъпва на информация от СВ-то му.

И като говорим за дискриминация, да кажем и за inclusion & diversity. Ако в един преобладаващо женски екип, кандидатстват мъж и жена с еднакви квалификации, мога да ви кажа, че в големия процент мениджърът ще предпочете мъжа и съответно жена при екип с преобладаващи служители от мъжки пол. Дали е дискриминация - не знам, но знам, че корпорациите изискват.

# 98
Дайвърситито е съвсем друга бира. И понякога е дискриминационно, да. Особено в другите държави. Но е политика на компанията, не субективно решение.

# 99
Мой приятел, голям шеф в банка, винаги ми казваше, че се стреми да са горе-долу по равно хората в екипа. Иначе според него - ставало небалансирано и особено в 100% женски екип.

# 100
Включвам се само да споделя. След близо 6 години майчинство, утре е моя нов първи работен ден.
Пожелавам си успех, няма да ми е лесно.

# 101
Включвам се само да споделя. След близо 6 години майчинство, утре е моя нов първи работен ден.
Пожелавам си успех, няма да ми е лесно.

Здравейте! Успех и попътен вятър! Simple Smile на ново място ли започвате или се връщате на това от преди майчинствата? Моят първи ден ще е на 9.09, след 2 години майчинство…

# 102
Много полезна тема наистина. За формата на СВ-тата ще ми е интересно да се изкаже някой ХР какво мисли. Аз лично преди използвах европейски формат, но наистина е много тромав от към оформление и се получават повече страници, ако искаш да включиш всички раздели. Платих си 15 евро за някакъв сайт с темплейти и си изтеглих  изчистен темплейт на английски. Като включих цялата информация, СВ-то ми излезе 2 стр. (като втората не е запълнена). Според мен правят повече впечатление такъв тип СВ-та (разбира се изключвам тези с шарении и излишни ефекти), защото са по-структурирани и по-нагледно представят необходимата информация, а и съм чела, че така можеш да изпъкнеш сред конкуренцията (ако масово се ползват безплатните темплейти на Europass).  Аз след като промених формата на СВ-то си забелязвам положителна промяна, но ми е интересно да чуя мнението на професионалистите в темата.

# 103
Мен ме изненада разговора за темплейта на сивито. Най-малкото защото при последното си търсене на работа търсех чрез - джобса.бг, където си пишеш информацията и сайтът ти оформя сивито, през LinkedIn профила (при кандидатстване просто качвам линк към профила си) или директно в careers страницата на дадената компания, където се регистрираш на сайта им и  там на място отново попълваш полетата с данните. Естествено, това зависи от сектора, в който работи човек. На други места различно.
Апропо, ужасно е досадно да правиш регистрация в 20 сайта, да пишеш една и съща информация по 20 по пъти...не разбирам защо е направено така, при положение, че ъплоуд на ПДФ файл или линкедин профил върши същата работа...

# 104
  • София
За честата смяна на работните места.

Ако става дума за кандидат, сменял местата си през 2-3 години - ОК е за мен. В крайна сметка няма какво да се лъжем - това е най-бързият начин за повишаване на заплатата.

Ако обаче, говорим за човек, който сменя позицията си на 6 месеца или около това, няма да е трудно да се предположи, че вероятно иде реч за човек, който не може да издържи пробния си срок.  Което, извинете ме, ама някак бие на очи.

Вярно е, че е чисто субективно предположение, но ако е така - от моя гледна точка означава да инвестирам в обучението на такъв човек и накрая да стане ясно, че той вероятно няма да хареса компанията или просто да не възприема. Разбира се, ако човекът е обяснил, че примерно фирмата е фалирала или след реорганизации са закрили цял отдел и т.н. в една фирма - абсолютно съм ОК да наема такъв човек. Доста притеснителни са ми кандидати, които ясно изказват визия от типа на "Аз съм квалифициран млад човек и смятам, че до 2-3 години трябва да мога да си позволя да карам нова S класа", "Шефовете имат пари за апартаменти и коли, но нямат пари за увеличения на заплатите", "Искам да ми дадете гаранции, че до 2 години ще стана шеф на отдел" и подобни. Слагам ги тук, защото именно такива хора ми попадат по интервюта, ако са сменяли работа на 6-8 месеца. Апропо, фразите са цитирани по смисъл и са от реални интервюта.

По въпроса за подбора. Да изключително трудно е да се намери точния човек за точния екип. Освен професионални качества, меки умения, този човек трябва и да се чувства добре във вече сформирания екип и да може да се нагоди към работния процес, който е в екипа. Твърдо вярвам в максимата, че щастливия човек работи по-добре, многократно се е доказвала. Така че аз търся човек, който не само да е професионалист и да има знанията и уменията, но и да се чувства щастлив в екипа си. С 1-2 изключения се получава.

Общи условия

Активация на акаунт