Работа, CV-та, HR-и, съвети - 75

• 41 340
  • 874
  •   1
Отговори
# 630
  • София
Някой дали знае как стоят нещата в Софарма Трейдинг? Интересува ме административна позиция.

# 631
Информация от преди няколко години - трябва да те препоръча някой, ако позицията е прилична. Иначе заплататите са им добри.

ПС: Не съм работила там, а исках по една позиция. Моя позната работеше там, после напусна.

# 632
Аз пък нямам добра информация за Софарма. Микробиолог за 1400 нето, го намирам за крайно обидно. Не знам всъщност колко вървят заплатите за тази професия, но да "забъркваш" лекарства, би трябвало да оценят труда, знанията и опита ти за много повече.
В администрацията може би ще е по-малко, зависи от позицията и задълженията, все пак.
На мой бивш колега, жена му работеше в администрацията, но не помня да сме обсъждали заплата. Знам, че беше натоварена. Хубавото е, че те осигуряват на 100%. Търпеше заради детето и болничните. Към днешната дата не работи вече там.

# 633
Подадох молба за напускане. Последния ми ден е 14.11, неделя. Дали в понеделник ще мога да си взема заповедта за прекратяване на трудовия договор? Чакат ме от друго място и искат дата за назначаване.

Как сегашния работодател може да ме прецака? Не смея да им кажа че съм си намерила нов.

# 634
Не им казвай.

# 635
Не си длъжна да им казваш нищо. Щом последния ти ден е 14.11, можеш спокойно да почнеш от 15.11. Сметни си ги добре, понеже предизвестието почва да тече от деня, следващ подаването му.

# 636
А защо постоянно пишеш как ще те прецакат, какво може да те прецакат и т.н.? Не си мисли, че светът се върти около теб и само това чакат - да измислят как да те прецакат. И защо изобщо ще го правят!? Подала си предизвестие, изтича ти и чао. Това е.

# 637
Мен ме “прецакват” като не ми дават полагащия ми се отпуск в края на договора ми, както преди правеха с напускащи служители. Оправданието - тогава точно има много работа, няма как да направят компромис за мен 😄 По закон обаче не са длъжни да ми дадат отпуск когато искам, длъжни са да го платят, ако не могат да го дадат. Та, с нещо такова могат да те “прецакат” Simple Smile

# 638
  • София
А защо всички искат да си взимат останалия отпуск, като по този начин се водят на работа и не им го изплащат.
Не може ли да си изработиш предизвестието и да си вземеш полагащите ти се дни в парично измерение?

# 639
Може, но може и да те поизлъжат леко. Ако е голяма фирма, няма да има проблем, но разни малки фирмички..... На мен не са ми изплащали отпуск, като са пускали молба от мое име и някой ме е разписал, уж съм аз и уж съм ползвала отпуск. Вярно е, че беше преди много години и в малка фирма, но е възможно да се случи.....

# 640
  • Бургас
А защо постоянно пишеш как ще те прецакат, какво може да те прецакат и т.н.? Не си мисли, че светът се върти около теб и само това чакат - да измислят как да те прецакат. И защо изобщо ще го правят!? Подала си предизвестие, изтича ти и чао. Това е.

Защото може докато е работила там да е била свидетел на всякакви номера.

А защо всички искат да си взимат останалия отпуск, като по този начин се водят на работа и не им го изплащат.
Не може ли да си изработиш предизвестието и да си вземеш полагащите ти се дни в парично измерение?

Както е писала Soul Free не всички го изплащат. Горемите фирми със стотици служители са ок, но в малките особено в провинцията е двойно счетоводство и сива икономика.

Последна редакция: сб, 23 окт 2021, 22:28 от Irene Adler

# 641

Защото, ако фирмата е в сивата икономика, ще ти платят отпуската на това, което те осигуряват, а не на това, което взимаш. Ако си вземеш отпуската, ще ти платят цяла заплата и ще можеш последните дни да си починеш и да се подготвиш за новата работа.
В една от фирмите, в която работих, исках да си взема накрая останалата отпуска при напускане. Имах 5 дни. Не бяха намерили нов човек и мениджърката (да, фирма с мениджъри работи и на сиво) ме помоли да ми платят отпуската, но да остана до края. Аз я помолих да си взема поне два дни. Исках да си почина от цялото напрежение и да започна с нови сили. После по карта видях, че имам преведени пари за 5 дни отпуска. Явно беше скъсала молбата за отпуск за тези 2 дни. Благодарих й.

# 642
  • София
Да, ясни ми станаха доводите, т.е. не ми убягва нещо законово. Това питах Simple Smile

# 643

Защото, ако фирмата е в сивата икономика, ще ти платят отпуската на това, което те осигуряват, а не на това, което взимаш. Ако си вземеш отпуската, ще ти платят цяла заплата и ще можеш последните дни да си починеш и да се подготвиш за новата работа.
...
И в двата случая би трябвало да платят това, на което се осигурява. Не виждам основание да се плаща различна сума.

# 644
Uncommon,
Може би, но когато съм излизала в отпуск за цяла седмица без намерения да напускам, съм получавала пълната си заплата. Същото е, ако вземеш отпуската при напускане. Това, че съм била на сиво, не значи, че при отпуск ми режат от заплатата. Може в някои фирми на сиво да го правят, при мен не беше така. За това при напускане, исках да си използвам отпуската, а не да ми я платят.
Да, при изплащане на отпуск, щях да взема някакви пари за тези дни, но аз намирах другият вариант по-изгоден за мен.

Общи условия

Активация на акаунт