Работа, CV-та, HR-и, съвети - 75

• 41 322
  • 874
  •   1
Отговори
# 675
Аз лично очаквах края на септември-октомври да има раздвижване, обаче тези затваряници не влияят добре. Всеки се е свил и чака какво ще се случи.

# 676
Deya, те празниците, че са мазало от работа за дигиталния маркетинг и комуникации, това е така, но фирмите не наемат повече хора - просто си изгърбват старите Joy
Слънчезара даде добър коментар. Аз бих добавила, че в големите компании решенията за нови позиции и разрастване се взимат между 2 фискални години - това някъде съвпада с календарната, някъде е юни-юли. От тази гледна точка има логика януари-февруари и юли-август да има повече обяви, през останалото време остават заместващите (ad hoc като напусне някой).
Лично моите наблюдения са други - за пръв път виждам толкова малко кандидати и за пръв път получавам отказ на оферта (най-добрата, която сме правили) без право на преговори, защото кандидатът си избира между 3 компании.

# 677
имам въпрос, ако HR e намерил добра кандидатура, обаче измежду малко подали кандидати, има ли някаква норма, колко СВ трябва да има за дадена позиция като минимум. Демек трябват ли му някакви фиктивни кандидатури за пълнеж или за да отчита дейност?

# 678
  • София
Пепина, според мен - не.
Дори да има само един кандидат, ако върши работа - според мен е ОК, особено ако става дума за по-екзотична експертиза - примерно - корабен инженер с норвежки език. Едва ли можете да намерите много хора в България с такава.

# 679
Pepina, може би ще зависи от конкретните процеси в конкретната фирма, от hiring manager-a, от това колко спешно трябва да се запълни позицията, колко конкретни изисквания на колко високо ниво трябва да покрива кандидатът...
Ако не бързаш и има 1 от 10 критерия, който не е покрит, но искаш да пробваш дали ще намериш някой, който да покрива и него, може да се изчака натрупване на повече база за сравнение, но няма да е просто за статистиката, а защото се търси кандидат с нещо повече.

# 680
Питам, защото ме търсят разни Junior HR, чрез LinkedIn - прави ми впечатление, че искат да разпитват, предлагат разни позиции (аз не съм в режим търсене), според мен проучват някак пазара, или си търсят да си изградят мрежи с потенциални кандидати, не мога да разбера точно.
Освен това, ако някой кандидатства, трябва ли някъде все пак да натисне един Apply, за да бъде кандидатстването официално. Или най-малкото да си изпрати CV по мейла.

# 681
Да, това, както го пишеш, ми звучи като изграждане на някаква мрежа потенциални кандидати.
Аз мога да коментирам само от лични наблюдения върху нашия процес:
Рекрютърката, с която работя в момента, прави следното, когато тя проактивно се свързва с някого в линкдин - праща ми профила, проверява има ли интерес, събира информация и от двете страни и чак накрая, ако има смисъл, иска официално кандидатстване, за да го вкара в системата и да насрочи интервю.

# 682
А аз не мога да се оттърва от такива рекруитърки, като реша да си търся работа ще го обявя и ще кандидатствам, а сега ми висят 10 моми, защото тия бяха най-настоятелните.
То хубу сме от Варната, но и при нас отдавна 1000лв не са някаква впечатляваща заплата, че да ми предлагат подобни позиции, при все, че ясно си пише, че в момента имам работодател. Не може да виждаш, че някой работи във фирма от 10г на определена позиция и да му се обаждаш за Junior позиция,, чиста загуба на време и за двете страни.

# 683
Има фирми, в която обявяват само джуниър позиции със съответно ниско заплащане, а работата после изобщо не е на джуниър ниво. Затова се опитват да излъжат хора с опит за тези позиции....

# 684
Пепина, аз мисля, че някои ХР специалисти имат таргети, поне така съм чувала като слух. Над този въпрос и аз съм размишлявала много пъти Simple Smile

Защо, това са в голямата си част постоянни позиции, не сезонни, какво точно да обуславят празниците?
Коледа е натоварен период, защото хората потребяват повече. Подаръци, почивки, храна и т.н. Всички имат повече работа - от сектора на услугите, през администрацията, логистика, маркетинг и т.н. Понякога се търсят и временно хора, за да подпомогнат процесите.

Обикновено периодът септември - ноември е доста динамичен не само заради предстоящите празници, но и защото хората са се върнали от летните почивки и започват да си търсят нова работа.

Аз лично очаквах края на септември-октомври да има раздвижване, обаче тези затваряници не влияят добре. Всеки се е свил и чака какво ще се случи.
  Аз също имах подобни очаквания и леко съм изненадана неприятно. И сега не мога да реша дали да търся временен проект към аутсорсинга и да изчакам до края на януари-февруари или да кандидатствам по това, което се предлага, пък каквото стане.

# 685
Момичета, малко тъп въпрос, но когато се кандидатства по позиция в LinkedIn излиза ли някъде информация на приятелите ти и в профила, че си кандидатствал?

# 686
В моя случай с мен (без работа, активно търсеща) и моя колежка (работи си в компанията, не активно търсеща) се свърза една и съща рекрутърка, с един и същ мейл ни отправи предложение. След като аз проявих интерес, ми поиска CV и се тръгна по процеса. Според мен като им трябва човек, намират в сърча една група, които по данните работят "това" и им плясват мейла, пък който отговори. Изобщо не гледат търсиш си, колко време си го работил и тн. За протокола, един месец, след като започнах на новото място, нова позиция, на която още се уча, почнаха да ме атакуват с оферти за нея.

kiticat, мисля, че не. Поне при мен не съм забелязала да се вижда, а го ползвах усилено. Така или иначе, в много случаи те препраща към страницата на компанията и кандидатстваш там.

# 687
Рекрутърите се свързват не само с активни кандидати, но и с такива, които видимо не търсят работя. Предполага се, че има хора, които искат да си сменят работата, но отлагат по някаква причина или не го обявяват публично.
А аз не мога да се оттърва от такива рекруитърки, като реша да си търся работа ще го обявя и ще кандидатствам, а сега ми висят 10 моми, защото тия бяха най-настоятелните.

Аз обичам рекрутъри да ми пращат покана  Grinning Никога не се знае каква възможност може да излезе в бъдеще.

# 688
Дразня се, като получавам непоискани покани за работа по LinkedIn. Тия и тия позиции били добри за мен. Яааа ми се махайте от главата! Изглежда ми нахално.

# 689
  • София
Дразня се, като получавам непоискани покани за работа по LinkedIn. Тия и тия позиции били добри за мен. Яааа ми се махайте от главата! Изглежда ми нахално.

Малко куриози от моя опит с линкед ин: Моят профил: Обявена позиция - тим лидер. Опит преди това на стандартна позиция - 12 години.
1. Предложение от рекрутър за стажантска позиция, без заплащане за подобна позиция, сферата, в която работя.
2. Предложение за коренно различна сфера, с която нямам нищо общо - нито образование, нито пък по нещо личи, че разбирам от работата - за обучение за преквалификация, като ако се справя добре, може да ми предложат договор на джуниор позиция. Новата сфера е по-ниско платена от сферата, в която работя.
3. Предложение за директорски пост в друга държава по избор - Китай или Индия, за нещата, с които аз се занимвам. Тук се смях с глас и чистосърдечно отговорих, че нямам опита за такава позиция.
4. Предложение за работа извън България, като редова позиция, но да не очаквам много висока заплата, защото идвам от Източна Европа, където стандарта не бил особено висок. Демек ти си мизерстваш и в България, ела и тука пак да мизерстваш. Логиката ми се загуби тотално.
5. Предложение за работа в друг град, като се предполага, че аз трябва да пътувам поне 2,5 часа в едната поска, уточниха, че няма да ми плащат транспорта.
6. След въпрос за позиция, за която са ме налазили от линкед ин - по мейла ми съобщават, че са перфектния работодател, защото ще сме изпратят на обучение в друга държава за 6-12 месеца. Отговор от моя страна, че съм с малко дете и няма как да се случ това обучение, отговор - че това ми е шанса да видя държавата, а детето все някой щял да го гледа (wtf?)

Та ако задекранното устройсто не мисли... ей такива неща се получават.
6.

Общи условия

Активация на акаунт