Работа, CV-та, HR-и, съвети - 75

• 41 276
  • 874
  •   1
Отговори
# 765
Аз лично бих предала всички форми и таблици, които ме улесняват в работата, но чак в подробности да обяснявам (цъкваш тук, пишеш тук.....), едва ли..... Иначе самите файлове, разбира се, че ще ги предам. В крайна сметка за това ми се е плащало, да го работя. Това, че съм направила подобрения, също влиза в работата ми. Ако новият/та се оправи с таблиците, нямам против да ги ползва.
Това при условие, че аз си тръгвам от фирмата. Ако ме махат или са ми скроили нещо гадно, ще им хвърля всичко, да се оправят.

# 766
Ирене, и какво точно щеше да стане ако им ги беше предала? Щяха да те ощетят по някакъв начин ли? Нямаше да можеш да си ги ползваш на следващата позиция? Щяха може би да ги продадат на някого? Разбирам да си измислила нещо, което можеш да патентоваш и да продаваш, ама едва ли.
Според мен щяха да се изкефят, да ги ползват известно време ако действително спестяват работа и така докато не се наложат някакви корекции, които не могат/не искат да направят сами.
Питам от чист интерес защото наистина този начин на мислене изобщо не мога да го проумея..Flushed

# 767
  • Бургас
Ами нищо нямаше да ми стане естествено. Ама това си е почти софтуерен продукт (силно казано, по скоро скрипт), който никой не е имал изискване към мен да правя и който сама съм си измислила. Не ми е било работа това. А и не се знае, може да има бъгове, нали Simple Smile Все пак съм била студентка, ако съм го направила нескопосано и им го оставя, после от кой ще търсят отговорност ако нещо се сговни. Ако искат някаква оптимизация да си платят на софтуерна фирма. Освен това аз имах знанията и спокойно можех да влизам директно в базата данни (с позволението на шефа), за да изчиствам грешки, за да не се налага да викаме поддържката. Мога ли да го предам на някой, който идея си няма от това, а и не му е работа да го знае и може да затрие всичко за секунда.
Фирмата ако иска някакви улеснения трябва да си възложи исканията на оторизирани фирми, а не да разчита на страничните знания на служители, които идват като бонус, защото това може да е нож с две остриета.

Последна редакция: вт, 09 ное 2021, 12:47 от Irene Adler

# 768
  • София
Мисленето е, че ако си на изпълнителска позиция, независимо дали е за 5 бона, но ако работата ти е да направиш нещо и да го предоставиш, не се включва в нея да обучаваш настоящи, бивши и бъдещи колеги от А и Б.

Най- елементарният пример с нещо лесно - дала съм на няколко човека една екзекютив презентация за директорите, която ми метнаха на мен, защото се оправям и с дизайна и тя е доста издържана визуално. Преди повече от година. Още заместват само числа вътре и дори не си правят труда, ако нещо се размести, да го подравнят. Ако изникне минимална нужда от корекция, се връща при мен. Това не е ок. Аз да създавам неща, да ги сдъвча до микрон и другите само да ги консумират без грам усилие. В крайна сметка аз съм един прост работник, както 90% от населението. Пък дали е в топъл офис и си обучвам токчетата, няма значение.

Това е пример какво се случва, което ме е тласнало към мисълта, а не за know how.

# 769
Ирене, да, ОК, но в твоя случай значи има доста важни подробности, които не беше споменала първоначално Simple Smile Естествено, че представени по този начин нещата изглеждат различно и аз бих казала, че е напълно ОК да не предаваш експерименталния си тул, на който си се учила и е може би пълен с бъгове и потенциал да счупи системите. Даже е желателно да не го предаваш…

Кетчър, тази ситуация също е съвсем различна. Някой го мързи и чака друг да свърши цялата работа, уж под предлог, че другият е по-добър. Аз не виждам връзка с дискусията, която беше “трябва ли да предадем всичко и да се опитаме да обучим максимално добре новия човек, който ще ни замества или да го претупаме и оставим сам да си блъска главата щото нас така са ни вработвали”.

# 770
  • София
Не, това е твоята интерпретация. Аз информация никога не съм крила. Въпросът е да предадем ли само информацията- сухо, точно и ясно или да се поддаваме на въпроси, водещи до споделяне и на know how.
И го написах - не е реваншизъм, а наблюдение. Ще те помоля да не спекулираш с изказвания. Потърси си го, ако нещо се колебаеш, стои си преди 2-3 стр.

# 771
Всичко е строго индивидуално. Зависи от много неща - същността на работата, начина, по който си тръгваш, отношенията в колектива, личното ти усещане за новия човек....

# 772
не винаги уважаемите обучаеми имат капацитет да използват личите хакове
освен това личните хакове понякога дават бъгове и тогава ставаш виновен за в-с-и-ч-к-о

# 773
Класика и говори достатъчно за лицата, донякъде и фирмата, ако се допуска извън някакви граници.
Според мен обучението свършва до официалните задължения,процедури,закони, бланки и т.н. Лични хакове, традиции и привички- не.

# 774
Здравейте на всички, надявам се на адекватни съвети.

Утре ще подавам молба за освобождаване по взаимно съгласие, която да влиза в сила от дата 12.11.21г.
Тоест да ме освободят в петък.
Искам така да я оформя, че ако не бъде удовлетворена, желанието ми е да бъда освободена без да изработвам предизвестие от 1месец, като за това дължа обезщетение на работодателя.
Как точно да я оформя и какъв член да цитирам за последното?

Също така това обезщетение е едномесечно брутно възнаграждение,но не повече от това, нали така?

# 775
  • София
Брей, пак започнахте да си мерите кой е по - по - най. Само не забравяйте, че светът е толкова малък и изобщо не се знае утре къде може да ви се пресекат пътеките с този, който днес обучавате и си предавате измислени важности. Да не стане утре да бъдете в обратна позиция, ама хич няма да ви бъде приятно.
Аз уча постоянно хора, в момента даже също. Нито ме е страх, че някой ще ме измести, нито считам, че правя някакви невероятни неща като да изстрелвам ракети в космоса. Вероятно съм някаква балама или пък късметлийка, че са се отнасяли с мен също по този начин.

# 776
  • София
Хайде стига. Simple Smile
Става дума за изместване.

# 777
Здравейте на всички, надявам се на адекватни съвети.

Утре ще подавам молба за освобождаване по взаимно съгласие, която да влиза в сила от дата 12.11.21г.
Тоест да ме освободят в петък.
Искам така да я оформя, че ако не бъде удовлетворена, желанието ми е да бъда освободена без да изработвам предизвестие от 1месец, като за това дължа обезщетение на работодателя.
Как точно да я оформя и какъв член да цитирам за последното?

Също така това обезщетение е едномесечно брутно възнаграждение,но не повече от това, нали така?
Няколко насоки. Молбата не влиза в сила от 12.11. Молбата влиза в сила, от деня, следващ деня на подаването. В твоя случай, влиза в сила от 11.11.
Не разбрах петък искаш ли да ти е работен ден или не. Ако искаш петък да е последния ти работен ден, тогава искаш освобождаване от 15.11. Ако поискаш освобождаване от 12.11, тогава последният ти работен ден ще е четвъртък.
В самото заявление пишеш, че желаеш освобождаване от съответната дата. И след това допълваш, че в случай, че молбата ти не бъде удовлетворена, настоящото да се счита за едномесечно предизвестие. Можеш още тук да допълниш, че ще заплатиш, а няма да отработваш предизвестието. А може да изчакаш отговор и едва тогава, ако не са съгласни на прекратяване по взаимно съгласие, да кажеш, че ще заплатиш предизвестието. В това отношение няма изискване за точен момент. По всяко време, докато тече предизвестието, можеш да уведомиш, че ще го заплатиш.

И тук идва особеното. Работодателят ти има право 7 дни да мисли. Реално изобщо не е длъжен да ти отговори още утре. Съответно, може да ти отговори и следващата седмица. Ти трябва да работиш, докато не получиш отговор. Не знам причината да напускаш по подобен начин. Но по принцип, когато напускаш, е добре да имаш поне седмица преди желаната дата на прекратяване. В противен случай може да не ти се получи точно както си го мислила.

# 778
  • София
А ако при отказ за взаимно съгласие, искал да си изплатиш предизвестието, не да го отработваш, имат ли право да ти откажат и да те задължат за отработване?

# 779
А ако при отказ за взаимно съгласие, искал да си изплатиш предизвестието, не да го отработваш, имат ли право да ти откажат и да те задължат за отработване?
Не.

Общи условия

Активация на акаунт