Отговори
# 600
Може. Ние имаме по-малък бюджет и си намираме, но Центъра сме го изключили.
Може ли информация (ако искате на ЛС) за сгради, в които се предлага жилище, отговарящо на описаните критерии.

# 601
Понеже стана дума вчера за термина РЗП на апартамент, ето цитат от мейл, отговор на мое запитване. Мейлът е от служител "Продажби" на инвеститор:

"Ценова листа не предоставяме, цената за 1кв.м е 1600€ с ДДС. върху РЗП-то на апартамента, патрерните тераси са на цена 500€/1кв.м."

Има се предвид площ с общи части.
И това не е единичен случай, срещам го толкова често, че вече спря да ме дразни.

# 602
Но пък във форума си има правила за (аматьорската) реклама. Който иска да се рекламира, се обръща към админите.

Момчето се обърна към тях в темата за модераторите. Очаквам развитие и дано се върне.

# 603
Идеалните части от общите части на сградата са съотношение между стойности - на цялата сграда и на конкретния обект.
Никакви квадрати не са и не могат да бъдат.
Наложиха ги строителите, за да обясняват "наукообразно " защо формират по-голяма цена.
Цялото старо строителство си се продава с ид.ч. от общите части на сградата и винаги се е продавало, но никога цена за ид.ч. не е слагана.
Затова всеки с глава на раменете не слуша за "цена на кв.м.".

# 604
  • Sofia
Понеже пазарът ме учудва с всеки изминал ден и вече не мога да го преценя точно, та според вас възможно ли е да се намери 3- стайно жилище (чиста площ не по- малко от 100 кв.м.), година на строителство след 2005 год., без първи и последен етаж, с Акт 16, район- център (от Съдебната палата до  Южен парк), Иван Вазов, около Докторската градина, Лозенец (частта около метростанция Европейски съюз), за цена не по- висока от 250 К евро?
Ще бъда силно очуден ако намерите апартамент с посочените параметри. Въпросните локации са грубо по 2 цената на нормалните. Т.е не виждам шанс за под 350к.

# 605
Ама разбира се че и при старото строителство, клиента си заплаща и общите части от сградата . Просто няма представа този % като на колко м2 се равнява. Може би това действа успокояващо, че са му излезли безплатно Simple Smile ...
В момента е задължително да има проект по площоразделяне, в който ясно се вижда преди преобразуването в %, колко точно м2 са тези общи части, принадлежащи към всеки отделен подобект.
Чисто маркетингов трик за излизане в търсачките при задаване на търсене по цена/м2 е да се обяви цена / м2 в-у площта с вкл. общи части. В текстовата част на коректно описаните обяви, обикновено това се пояснява. 
И при новото строителство в нотариалните актове се записва застроената площ + % от общите части на сградата + % от правото на строеж+ % ид.ч. от земята. Може земята да е и в отделен Н.А.
Макар че в темата прочетох, че има и Н.А. с написани и % м2 на общи части

# 606
Поне от 10 години добрите нотариуси пишат освен % общи части и тяхното изражение в квадратни метри. Как иначе си попълвате декларацията в данъчното за изчисляване на годишния данък? Ако е само % общи части,не ви ли връщат данъчните да търсите схема на цялата сграда,за да се изчислят квадратите?

# 607
Нямам спомен данъчните да са се интересували от приравняването на % в м2. Попълвала съм застроена площ разбира се. Процентите общи части играят някаква роля само в управлението на етажната собсвеност (за събиране на кворум на общо събрание, за изчисление на такси за ремонти и подобрения и т.н.)

# 608
И аз не съм чувала при деклариране на имот в данъчното за определяне на общите му части /ако не са упоменати такива/;

# 609
Вижте ЗМДТ, декларация по чл.14 за придобиване на имот - земя и сграда.

# 610
Ами, погледнах я. Не виждам да има промени, спрямо положението преди 12-13 г. В нея фигурират "обслужващи части" (мазета тавани) , но не и "общи части". Единствено %-та  притежание в-у земята можеш лесно да си трансформираш в м2. Мисля, че и така го декларирах. Попълнени Хм2, с дописано отстрани % от Y м2 общо. Освен да гледам някакъв стар образец. Но ако действително има промяна в данъчното законодателство би следвало да изискат коригиращи декларации от всички собсвеници на имоти. И всички, които нямат проекти по площоразделяне тепърва да си викат специалисти да им ги правят.

# 611
Не,няма промяна, доколкото знам.

# 612
Няма промяна и никой не те пита за площ на общи части;
Декларирах имот старо стрителство преди 2 месеца;

# 613
  • Sofia
Къде можеше да се проверят нови строежи? Преди бяхте слагали тук линк за ново строителство...

# 614
Търсим подобен и не съм попадала на такъв, който да ни хареса в изброените райони. Харесахме един за 380к 😄 с 3 спални (нов, необзаведен). И станахме свидетели как за две седмици се купиха три подобни в същата сграда 😄.

Понеже пазарът ме учудва с всеки изминал ден и вече не мога да го преценя точно, та според вас възможно ли е да се намери 3- стайно жилище (чиста площ не по- малко от 100 кв.м.), година на строителство след 2005 год., без първи и последен етаж, с Акт 16, район- център (от Съдебната палата до  Южен парк), Иван Вазов, около Докторската градина, Лозенец (частта около метростанция Европейски съюз), за цена не по- висока от 250 К евро?

Общи условия

Активация на акаунт