Отговори
# 135
На мен са ми предлагали няколко пъти този вариант, където сделката се изповядва на данъчна оценка, която е доста по-ниска от реалната цена. Това са ми го предлагали, за да ми излезне малко по-евтино. Промотират го все едно ти правят отстъпка ако платиш част сумата на ръка, а те просто ще спестят от ДДС. Мисля, че е честа практика в БГ, но не съм сигурен дали е добра идея. Аз отказвах такива “промоции”.
Това е възможно, само ако част от цената е платена в брой. Пести се и ДДС и Корпоративен данък на фирмата строител.
Ако всичко е платено по банков път, сделката си се изповядва на платената цена.
Ако продавача е физическо лице, би искал продажба на данъчна оценка само, ако скоро е придобил имота и да не плаща данък върху разликата между покупна и продажна стойност.

# 136
Здравейте! Имам бърз въпрос. Вече на няколко пъти сме на ръба да закупим апартамент. Обаче след одобрение от банката и т. н. строителя казва, че трябва да се плати не малка част от стойността кеш.... Това вече но се случва за 4 път. И се чудя такава ли е вече практиката за закупуване на апартамент в България? Първо, ми е доста съмнително да броя пари, и то не малка сума и да давам на ръка. Второ, това е незаконно, ако сумата р над 13000 лв., а сумата е доста над тази. Трето, каква гаранция получавам и бележка за тези пари и четвърто, банката няма не е съгласна след това на кредит. Дайте вашето мнение и опит.
Сега сме харесали страхотен апартамент и просто се чудя защо не може да мине всичко през банка?
Като плащаш кеш с хвърчащи бележки има опасност да изгориш.Ако не дай боже нещо стане,КАТО небостъргача Златен век или сградата на Бароко в Студентски град или комплекса на Нове Холдинг.,какво ще кажеш дадох едни пари ,дайте си ми ги.Има закони и трябва да се спазват.Никакво плащане кеш ,опасно е.

# 137
Кешово плащане не е опасно ако има издаден документ, касов бон, фактура, договор. Кешовото плащане за големи думи просто е незаконно, но не е опасно. Плащане на доверие е опасно.

# 138
Аз не можах да разбера тези пари как ви ги искат, преди акт 14 ли? Това ли ви притеснява, че искат някакви сега и останалите после, или самия факт, че ви ги искат кеш? Много объркано е написано.

# 139
Значи кво викате - не си заслужава да инвестирам в ремонт на тарикатски апартамент в центъра на град в провинцията. Чудя се кво да правя.

# 140
Значи кво викате - не си заслужава да инвестирам в ремонт на тарикатски апартамент в центъра на град в провинцията. Чудя се кво да правя.

Не помня казуса. Ако искаш да си живееш там и да ти е приятно винаги си заслужава.

# 141
# 142

Наглед супер (за някои). Обаче НС излиза с паспорти и след време на пазара масово ще се търгуват имоти с паспорт, а ако някой имот е без паспорт ще се продава трудно или ще го натискат с цената. И тогава сами ще хукнат да си ги вадят.

# 143
Както искат да регулират жилищния фонд да стане зелен, много хора изобщо няма да имат средствата даго направят и ще продават а който иска да се занимава да приспособява жилището. Масово жилищата не са зелени -добрами, изолация, покрив, отопление, климатици, печки. Доста солено ще излезе смяната им, а ако сложат един еко данък и хората сами ще искат да продават.

# 144
Паспортът не цели ли само да покаже какво е жилището, а не да го прави зелено?

# 145
Паспортът (в българския му вариант) цели едни хора (фирми) да вземат едни пари. Лично мнение.

# 146
Значи тези регулации се спускат от горе от ЕУ, пък българските власти какво целят е друг въпрос. Но посоката е ясна, и тя е еко регулации. Ако местнатавласт не слуша, ще бъде опердашена и сменена, ако слуша ще бъде оставена да си крадва наспокойствие.

# 147
Пък аз съм чела германско проучване, че ползата от санирането в Германия е повече за строителните фирми, отколкото за домакинствата. Т.е. строителните фирми са взели повече пари, отколкото домакинствата са спестили за енергия.

# 148
Пък аз съм чела германско проучване, че ползата от санирането в Германия е повече за строителните фирми, отколкото за домакинствата. Т.е. строителните фирми са взели повече пари, отколкото домакинствата са спестили за енергия.

На ниско ниво е така. Печалбата от санирането е малка и изплащането е доста бавно. Обаче цените растат и спестяванията ще стават по-големи, освен това санирането подобрява комфорта, външния вид и живота на сградите. И най-накрая, за един апартамент може и да не се пести много, но стотици хиляди апартаменти може да се окаже, че компенсират един блок на АЕЦ или цяла въглищна централа.

# 149
  • Sofia
Това обаче не важи за България. В САЩ, една мастър баня, около 10-15кв.м струва за работа, да се направи от квалифициран майстор около 15K USD. Тук се прави за 2-3К EUR.
Съответно, в Германия вероятно е много по-скъп труда.

Обаче, пестенето на пари от енергийна ефективност е много кръчмарска сметка.
Има много по-важни неща:
* значително удължаване на експлоатационния срок на сградата
* значително подобряване на външния вид
* значимо повишаване стойността на сградата и продаваемостта.

Като теглиш чертата, трябва да е абсолютно задължително да се приведат в адекватен вид старите сгради, тъй като са и много опасни за минаващите по тротоарите хора.

Общи условия

Активация на акаунт