Отговори
# 285
Миналата седмица продадохме апартамент. Преди около месец, в неделя брокерката дойде да снима. В понеделник пусна обявата между брокери, следващия понеделник в сайтове и във вторник оставиха стоп капаро. Дадохме пълномощно на агенцията да извади всички документи. Обадиха се да подпишем предварителния договор, при който купувача ни преведе 10% от сумата. След още две седмици имахме насрочен час при нотариус, подписахме нотариалния акт и приключихме.
С нищо не сме се занимавали, много сме доволни от брокерката, пак бихме работили с нея с удоволствие!

# 286
Те са две само декларациите..за семейно положение и за липса на публ.задържения...това продавача ги попълва. Други няма.

teta75, продадохме в София, не се попълва декларация за задълженията, вади се от НАП, излизат и неплатени пътни глоби
семейното положение е от ЕСГРАОН и се вади по местожителство

# 287
Може да има промяна, да.
Аз имам предвид декларацията по чл.264  ал.1 от ДОПК.
В моя нотар.акт от мин.година, въпросните ДЕКЛАРАЦИИ са вписани на края, и са представени.

# 288
Здравейте! Някой има ли идея какво значи М+4+А върху карта? М предполагам е магазин, 4 са етажите над магазините, а това А какво трябва да е? Благодаря!

# 289
Да не е ателие горе?
Само гадая обаче. Вижте легенда има ли на "картата"..
Извадка от инв.проект ли е, или друго гледате?

# 290
Не искам да се набутвам в така заформилата се женска свада, но само да вметна по повод на т.нар. стоп-капаро (много тъпа дума впрочем, не знам защо но ме дразни) - от какъв зор като купувач съм задължен изобщо да давам каквото и да е капаро? Всички изхождат от ситуацията на силен пазар, т.е. купувачите стоят на опашка за всяка оферта. Да приемем обратния вариант - обявата стои от над година, явно няма много интерес, аз съм си я харесал по някаква причина. Казвам че ще купя, но разбира се ми трябва време. Защо трябва да им давам депозит, капаро или каквото и да е. Не ми е зор да свалят обявата, нека си стои по сайтовете, нека да говорят с други купувачи. Ако се окажа такъв карък, че баш тогава се появи друг и я грабне - живи и здрави. Ако не се появи, аз мога да си се почесвам още 6 месеца и да мисля искам ли, не искам ли. Ако не ангажирам никой, какъв е проблема?

Като се наканя, и ако става дума за "готов" имот с акт 16, отиваме директно на нотариус. Като в това време аз съм си уредил кредити, ала-бала и продавача е извадил скици, кадастри, ала-бала. Всеки си върши задълженията. Защо трябва която и да е страна да плаща на другата за нещо, което тя така или иначе трябва да свърши, ако иска да има сделка.

Сега ще кажете "е ако няма желаещи, то е друго" - колко да е друго? Няма фиксирана граница кога продавачът е силната страна и кога купувачът. Като цяло дори при много желаещи купувачи, ако човек влезе в разговорите подготвен (говорил е с банка, наясно е какво иска и т.н.) който пръв е влязъл в контакт с продавача/агенцията, пръв ще подпише  Няма нужда от "сериозен ангажимент".

Вече ако клиентът иска да се свали офертата и да не се говори с други купувачи - тогава разбирам да плати "такса ексклузивност".  Но тогава е по негово желание. Това което съм против, е да бъде длъжен да плаща нещо, което по същество е "данък участие".

Последна редакция: нд, 22 авг 2021, 08:11 от Slashy

# 291
Да не е ателие горе?

Карта на застрояване, намерих я на сайта nag.sofia.bg. Нали уж вече не трябва да има ателиета?

# 292
Slashy,    
Същото говорих на една брокерка преди четири месеца. Имотът стоеше от септември, продаван от две агенции (едната Адрес, но те се бяха отказали, после се оказа, че имало защо), тези неща лесно се виждат в Гугъл. Брокерката нямаше договор с продавача, но настояваше да й дам 2 000 лв. Лъжеше ме, че имотът в от една седмица на пазара, а снимките бяха от есента, скицата - също. Питам я защо да й дам пари като тя не е продавач, нито дори негов представител? Защото така се правело да покажа, че съм сериозна. Казвам й - сериозна съм, имам парите в брой и искам предварителен договор, но ми дайте доказателства, че продавачката наистина е собственичка на това, което ми показва, защото аз няма как да знам дали например не е наемател или самоволно настанил се човек в този имот, нито дали притежава и двете помещения, нито дали са законни. Чия е земята така и не получих отговор. Ама да дам 2 хиляди. Така се правело на пазара, всички така правели, какво съм разбирала аз от сделки. Спорихме 30 минути. Естествено, че нищо не й дадох. Отидох и си намерих собственичката, която с радост се съгласи да прескочим всички брокери и тя да си ползва адвокат, който да присъства на всички наши средства. Сделка не стана, защото имотът се оказа адски проблемен.

# 293
Да не е ателие горе?

Карта на застрояване, намерих я на сайта nag.sofia.bg. Нали уж вече не трябва да има ателиета?

Ателиета има, не се смятат при определяне предназначението на сградата - това е последното изменение на ЗУТ,и то се прилага само и единствено за това, което е написано! Няма отношение към регистрацията на адрес и т.н...там си остават старите разпоредби.

Карта на застрояване като термин не ми е известен. Всеки може да си рисува и слага обозначения, а какво стои зад тях - само той си знае.

Иначе по наредба обозначенията в ПУП са други..2МС там озн.двуетажна масивна сграда, не магазин.

В инв.проект също са др.обозначенията.

Така че аз се затруднявам да отговоря на въпроса ви..

# 294
Да не е ателие горе?

Ателиета има, не се смятат при определяне предназначението на сградата - това е последното изменение на ЗУТ,и то се прилага само и единствено за това, което е написано! Няма отношение към регистрацията на адрес и т.н...там си остават старите разпоредби.

Карта на застрояване като термин не ми е известен. Всеки може да си рисува и слага обозначения, а какво стои зад тях - само той си знае.

Иначе по наредба обозначенията в ПУП са други..2МС там озн.двуетажна масивна сграда, не магазин.

В инв.проект също са др.обозначенията.

Така че аз се затруднявам да отговоря на въпроса ви..

Май ще се окаже таванско помещение, явно го водят ателие.

# 295
  • София, Bulgaria
Не искам да се набутвам в така заформилата се женска свада, но само да вметна по повод на т.нар. стоп-капаро (много тъпа дума впрочем, не знам защо но ме дразни) - от какъв зор като купувач съм задължен изобщо да давам каквото и да е капаро? Всички изхождат от ситуацията на силен пазар, т.е. купувачите стоят на опашка за всяка оферта. Да приемем обратния вариант - обявата стои от над година, явно няма много интерес, аз съм си я харесал по някаква причина. Казвам че ще купя, но разбира се ми трябва време. Защо трябва да им давам депозит, капаро или каквото и да е. Не ми е зор да свалят обявата, нека си стои по сайтовете, нека да говорят с други купувачи. Ако се окажа такъв карък, че баш тогава се появи друг и я грабне - живи и здрави. Ако не се появи, аз мога да си се почесвам още 6 месеца и да мисля искам ли, не искам ли. Ако не ангажирам никой, какъв е проблема?
Ами в так описания случай, въобще няма защо да се депозира имота, както казвате вие може да си мислите още 6 месеца, т.е. вие не сте взели решение за покупка на имота, съответно какво депозиране...

Като се наканя, и ако става дума за "готов" имот с акт 16, отиваме директно на нотариус. Като в това време аз съм си уредил кредити, ала-бала и продавача е извадил скици, кадастри, ала-бала. Всеки си върши задълженията. Защо трябва която и да е страна да плаща на другата за нещо, което тя така или иначе трябва да свърши, ако иска да има сделка.
Няма пречка и така да стане. Само че продавачите са много чувствителни, както казват: "да си развявам всички документи напред, назад... и после да ми продадат имота без да разбера".
А да отидете направо на нотариус без да получите юридическо становище се съмнява, че ще направите. Но може пък да разчитате на нотариуса да свърши това, това си е решение на купувача. Макар че много адвокати на купувачи съветват да се мине задължително през предварителен договор.

Сега ще кажете "е ако няма желаещи, то е друго" - колко да е друго? Няма фиксирана граница кога продавачът е силната страна и кога купувачът. Като цяло дори при много желаещи купувачи, ако човек влезе в разговорите подготвен (говорил е с банка, наясно е какво иска и т.н.) който пръв е влязъл в контакт с продавача/агенцията, пръв ще подпише  Няма нужда от "сериозен ангажимент".

Вече ако клиентът иска да се свали офертата и да не се говори с други купувачи - тогава разбирам да плати "такса ексклузивност".  Но тогава е по негово желание. Това което съм против, е да бъде длъжен да плаща нещо, което по същество е "данък участие".
Всички вие разглеждате нещата от собствения си частен случай. И сами пишете... ако това , ако онова... ако пето ..шесто.
Виждате, че обстоятелствата са много..., но все пак преобладава един общ случай.
И купувачи и продавачи са чувствителни... Купувачът, като такъв недоволства, че трябва да остави в общия случай Депозит, за да се даде старт на сделката, за да има достъп до документи... Продавачът е чувствителен и се страхува да разпространява лични данни сред хора, които дори не са сигурни, дали искат да го купят и могат да си мислят и обмислят още 6м., което е тяхно право разбира се.
Та на едната везна стоят 2000лв. депозит преведени по банков път/ в масовия случай/, но може и в брой, срещу договор, в който има достатъчно клаузи защитаващи купувача/ вече съм писала  подробно /, на другата везна стоят документи за имот, документи за продавач, с които лесно може да се злоупотреби, ако някои иска. 

Така наложилият се модел на сделка, няма нищо общо с това, какъв е пазарът и кой е силен на него. Има общо с неуредиците и с това, че и продавач и купувач са оставени на произвола, сами да търсят защитите и регулациите, вместо това да го е направила държавата.
Нямам и не съм имала продавач, който да е бил ок да се дават документи на всеки, минал през имота му и казал: купувам го. Помислете вие бихте ли го направили.
И съм била и от другата страна и не са ми давали документи... Е, за 2 дена си ги набавих сама. Има регистри, има архиви... Продавачката беше супер уплашена, дори на брокерите си не искаше да ги остави. Само пред нотариус... и с това се справихме. Купихме имота, намерихме решение...

# 296
tomeva,
Томева, продавачът не си дава документите дори на брокера, но ти успяваш за два дни САМА да се снабдиш с всички документи?
Освен това не става дума продавачът да дава документите на всеки, дошъл на оглед, а да се легитимира като собственик като покаже копие на документите. Въпросът с лични данни се решава лесно, като в копието на нотариален акт се заличат всички, освен три имена.

Не се заяждам с теб, ти си един от малкото свестни и съвестни брокери. Просто се опитвам да ти покажа гледна точка на юридически грамотен купувач, който няма брокер и не желае да дава 2 хиляди лева за стоп капаро на нещо, което не се знае какво е по документи и на кого е. Аз много исках да купя този имот, който видях. Но на документи се оказа, че нито се знае на кого е, нито колко е голям, нито на кого е дворът. Продавачката и брокерката бяха безкрайно учудени, че водените дела за имота е трябвало да бъдат вписани по партидата му и че аз проявявам такова недоверие, при положение, че в видно, че тя живее в имота и съседите могат да потвърдят, че това е така от 35 години.
Е, като отидохме с продавачката при нотариус, без на мен да се дават документи, дадоха ги на нотариуса, бързо лъсна истината. А тя беше, че трябват поне 6 месеца, адвокат и един куп пари, за да се оправят документите на имота за продажба. Аз това го подозирах от самото начало и  то беше една от основните причини да отказвам да дам каквото и да било стоп капаро, при положение, че нито брокера, нито собственика са наясно какво продават.

# 297
.

Последна редакция: нд, 22 авг 2021, 22:19 от bubkab

# 298
справката за нотариалният акт и чий е имота струва едно левче
за състоянието на имота се плаща на констеуктор
за по сложни имотни казуси се плаща на адвокат

Последна редакция: нд, 22 авг 2021, 12:32 от Не се сърди, човече

# 299
справката за нотариалният акт и чий е имота струва едно левче.
За целта обаче трябва да имаш някакви базови данни за имота. В нашия случай беше етаж от къща. Водеше се на името на починалия съпруг на продавачката. Накратко: оказа, се че всъщност имота  й е бил завещан от свекъра, завещанието оспорено от мъжа й заради запазени части. След това мъжът й продал имота на братовчед си. Тя води дело срещу мъжа си и оспорва сделката, защото не е участвала в нея, а тя е сключена по времето на брака и след като е обявено завещанието в нейна полза.
Междувременно съсед започва да владее част от имота и се сдобива с констативен нотариален акт. Тя завежда дело и срещу него. Три дела за имота и нито едно от тях не е вписано.
Отделно се оказва, че свекърът й е имал друга съпруга и е напълно вероятно наследниците й също да притежават някаква част.
Разказвам го на популярен език и без да навлизам в юридически подробности, за да не отегчавам аудиторията.
Но наистина не считам за редно купувачът да дава стоп капаро на брокера за нещо, което не се знае какво е и на кого е. Стажантът ми в офиса е работил три години за една от големите агенции. В прав текст ми каза, че стоп капарото се ползва винаги за покриване на част от комисионната на брокера.

Общи условия

Активация на акаунт