Отговори
# 495
Мисля, че според повечето хора брокерите просто вземат пари, несъизмерими с работата им, и като сложност, и като натовареност. Колко човекочаса са нужни за завършване на една сделка и колко пари се взимат за това?

# 496
Виц по казуса.
- Колко германци са нужни за да завъртят една крушка?
- Един. Защото са ефективни и защото нямат чувство за хумор.

Брокер у нас е нужен защото живота у нас е много сложно и измамно устроен. Не е така подреден като в Германия. Там например си правят застраховка "Живот" преди да вземат апартамент на изплащане. Защото представете си,(има такива случаи),съпруг и съпруга си купуват такова жилище,но само след няколко месеца един от двамата почива.
В България се избягват застраховките,щото няма вяра в почтеността на застрахователните компании.

# 497
И защо така се заклеймяват брокерите, не знам. Ма били такива, ма били онакива. Ма не ги ползвай, но и не ги плюй.

Точно там е проблемът и точно затова ги "плюем" - така са си подредили нещата, че почти няма как да не ги ползваш насила, даже и да не ги искаш. Разбирам продавачът да е сключил договор с брокер - никакъв проблем. Но после брокерът да отказва да показва и продава апартамента, освен ако не му платиш комисионна все едно ти е търсил апартамент, това си е хем изнудване на купувача, хем неизпълнение на договора с продавача, в който е поел задължение да му намери купувач.

# 498
Мисля, че според повечето хора брокерите просто вземат пари, несъизмерими с работата им, и като сложност, и като натовареност. Колко човекочаса са нужни за завършване на една сделка и колко пари се взимат за това?
ти гледаш само от своята гледна точка, ама при зъболекаря всеки, който отиде си плаща след като стане от стола, а при брокера има и такива, които му ползват услугите, но после решават, че няма сделка  и не плащат. Няма как да стане да взима по 20 лева на сделка.
Ти, плащаше ли на брокери, които са те водили някъде и не ти е харесало жилището? Вероятно не. А колко жилища средно гледа един клиент, докато купи? А продавач, докато продаде, колко огледа трябват?

# 499
Ти, плащаше ли на брокери, които са те водили някъде и не ти е харесало жилището? Вероятно не. А колко жилища средно гледа един клиент, докато купи? А продавач, докато продаде, колко огледа трябват?

Извинявай, ама този аргумент е чак нагъл. Длъжен ли е купувач да хареса от раз нещо, предложено от брокера? Да не говорим, че хората масово се оплакват, че брокерите им показват имоти, нямащи много общо с уточнените изисквания. И те трябвало да си платят, че искат тристаен в Младост, а ги водят на двустаен в Дружба???  А и нали това е главният аргумент на брокерите - ходели по огледи и затова вземали толкова пари. В магазина вземат ли ми пари, ако премеря две рокли и не купя нищо?

# 500
Не ме слагай под общ знаменател със себе си, ако обичаш!
Ако трябва да ти вляза в тона - с тебе па кой говори?
Нито си коментирала до момента, нито аз съм те споменал по някакъв начин, откъде накъде реши, че някой говори за тебе?
Я се осъзнай малко! Това, което го работиш, и за което ти плащат - що не вземеш да го вършиш без пари? А чакаш на другите да вършат за теб работа без пари🌞 малко наивно ми се вижда, да ти кажа.
Я си коригирай тона малко!
Посочи ми къде съм искал някой да ми върши работа без пари?

С удоволствие бих ползвал брокер, който ми каже - това е офертата, ето ти телефона и адреса на собственика, ако искаш се оправяй както знаеш, а ако искаш аз да ти съдействам в преговорите - струва Х пари на час/на ден/или там каквото е. На такова предложение бих се съгласил, защото имам ИЗБОР дали, колко и докога да ползвам услугата на брокера.

Когато почнат да работят на тоя принцип - ще се съглася с теб. Докато лъжат, мажат, крият факти, крият оферти, шикалкавят, и т.н. няма как да очакват уважение.

# 501
Добре, значи това, че брокерът през по-голямата част просто обикаля някакви апартаменти струва хиляди... ОК.

Да не говорим, че повечето брокери всячески се опитват да се подсигурят, че си сериозен, че ще купуваш, че не си само турист, сакън да не ги накараш да отидат до някое място..

# 502
Там например си правят застраховка "Живот" преди да вземат апартамент на изплащане. Защото представете си,(има такива случаи),съпруг и съпруга си купуват такова жилище,но само след няколко месеца един от двамата почива.
В България се избягват застраховките,щото няма вяра в почтеността на застрахователните компании.
Да, аз познавам (познавах) лично такъв случай.
Семейство на около 35-40 тъкмо се бяха нанесли в новопостроена от тях къща, беше им се родило и второ дете. Дали покрай второто бебе или какво, но нещо отношенията между двамата се бяха повкиснали, при което мъжа решава, че има нужда да си "проветри" главата за няколко дена. Взема първия си син (на 8-9г) и решават да идат на почивка "по мъжки" в планината за 4-5 дена.  През това време аз му се обаждам да обядваме някой ден, исках да го офертирам нещо по бизнес - беше четвъртък, уговорихме се в понеделник в 12ч да обядваме. На другия ден двамата решават да карат маунтин байкове в планината, при което на един завой бащата изхвърча от пътеката, пада по стръмен склон надолу, чупи врат и остава на място. Детето става свидетел как баща му умира пред очите му. Майката остава сама с двете деца, плюс ипотека за над 1 млн. евро.
В понеделника в 12ч аз вися като прани гащи в заведението и чакам да дойде, звъня му и се ядосвам че му е изключен телефона. Малко по-късно ми се обадиха да ми кажат. Тогава разбрах смисъла на фразата "да чакаш от умрял писмо"...

Така че застраховките Живот са важни.

# 503
Бих платила с кеф на брокер, ако си регулират цените до разумни.

Те ги надули са небесата, и се чудят що хората ги заобикалят.

Не , не ги избягват защото не искат да платят. А защото са им неразумни цените!!!

# 504

Не , не ги избягват защото не искат да платят. А защото са им неразумни цените!!!

Бих добавила - неразумно високи цени за тези услуги, които повечето от тях (има и изключения за съвестни брокери) предлагат.

Помня преди години имаше оплакване от купувач на една от големи фирми в бранша- в посредническия договор пишело, че агенцията ще предостави Х броя оферти, отговарящи на търсенето на купувача. След изчерпването на заложените по договор Х оферти, се плащало по У лв. на всяка нова оферта. Наспамили мейла на купувача с оферти, 99% от които не отговарят на критериите му. Човекът си намерил подходящо жилище от друга агенция, но йок - договорът с агенцията е ексклузивен, трябва да им плати комисионна, нищо че не те са му намерили апартамента. Заплахи със съд и т.н.

# 505
ти гледаш само от своята гледна точка, ама при зъболекаря всеки, който отиде си плаща след като стане от стола, а при брокера има и такива, които му ползват услугите, но после решават, че няма сделка  и не плащат. Няма как да стане да взима по 20 лева на сделка.

Ако имаше толкова брокери колкото и зъболекари, ако имаха и образование като зъболекар, щяхме да сме добре и да им плащаме. Но образование и регулации за тях няма и са 100 пъти повече от зъболекарите. Второ, зъболекаря носи медицинска отговорност, а брокера никаква. Трето зъболекаря не спекулира и не извива ръце.

Слаши - просто брокерите са прекалено много, а имотите и пазара не чак толкова голям. Затова гледат да го контролират с желязна ръка и фалшив ПР. Ако имашв регулация, интереса към професиятя щеше да е доста по-малък.

Последна редакция: сб, 28 авг 2021, 14:15 от Gogo1979

# 506
Не мога да разбера защо спорите на тема "брокери". Всеки сам си преценява и ако реши, че няма нужда от брокер, нека да си действа сам. Защо трябва да убеждава и останалите, че нямат нужда от брокер.
Скоро моя позната след година ровене из сайтове и обяви и нулев резултат, реши да възложи задание с изискванията си на брокерка и за седмица и намериха имот, който още не беше пускан в обяви, но брокерката имаше информация от инвеститора, че ще пускат имота на пазара.

Последна редакция: сб, 28 авг 2021, 14:55 от etr

# 507
На нас най-добрият ни имот го намери и предложи брокерка. Може би разковничето е в клиента. Ако той е сериозен,вдъхва доверие и просто е искрен,то и брокера минава на тази вълна. По принцип. Ако клиента е капризен,педантичен и сноб,брокера може и да му върне топката.

# 508
Ако клиента е капризен,педантичен и сноб,брокера може и да му върне топката.

Което просто е изключително непрофесионално.

# 509
Е сега,кое е професионално е въпрос на гледна точка. Познавам жени,които са професионалистки в професията си,но въпреки това са се издигнали в йерархията с "прелестите" си. Едни го намират за непрофесионално,други - в реда на нещата.
Има брокери,(и адвокати),които си подбират клиентите. И пак са успешни.

Общи условия

Активация на акаунт