Априлски бебчета 2022

• 39 988
  • 732
  •   1
Отговори
# 540
Добре, опасно ли е да си поръчам салата в ресторант например? По логиката също е опасно, защото може да не е била добре измита.

# 541
Аз също ядох тарама хайвер преди няколко седмици, просто много много много ми се ядеше и си хапнах стабилно 😃 чудех се дали да чета мога ли, не мога ли, и се отказах, за да не се вкарвам във филми. Напоследък (и покрай захранването на голямото бебе) започнах да чета в американски сайтове - те са доста по-либерални откъм храни, които могат да се консумират по време на бременност, както и кога да се въвеждат храните при захранването - американците ги въвеждат доста по-рано. Реших да се водя от тях, защото ми писна от забрани покрай бременности и кърмене. Щом американките си бременеят спокойно следвайки тези правил, защо и аз да не мога 😀 не знам де, това си е моето мнение, не го налагам на никого... ама като се разровите в забранените списъци в българските сайтове, ми то не трябва и фъстъци да ядете, и ягоди, че били алергени... айде няма нужда 😀

# 542
Аз също ядох тарама хайвер преди няколко седмици, просто много много много ми се ядеше и си хапнах стабилно 😃 чудех се дали да чета мога ли, не мога ли, и се отказах, за да не се вкарвам във филми. Напоследък (и покрай захранването на голямото бебе) започнах да чета в американски сайтове - те са доста по-либерални откъм храни, които могат да се консумират по време на бременност, както и кога да се въвеждат храните при захранването - американците ги въвеждат доста по-рано. Реших да се водя от тях, защото ми писна от забрани покрай бременности и кърмене. Щом американките си бременеят спокойно следвайки тези правил, защо и аз да не мога 😀 не знам де, това си е моето мнение, не го налагам на никого... ама като се разровите в забранените списъци в българските сайтове, ми то не трябва и фъстъци да ядете, и ягоди, че били алергени... айде няма нужда 😀
Няма забранени меса, колбаси, млечни продукти нито зеленчуци/плодове. Това са полезни храни стига да не са контаминирани. Никой не казва да не се хапват, а да се знае източника (да знаем че месото е здраво) или да се обработи термично за да няма риск. Вече всеки сам за себе си преценя дали ще се довери, че поръчаната салата е добре измита или дали ще яде пържола алангле.

# 543
Момичета, съгласна съм с написаното за термичната обработка. Лошо, сега като чета за салатите... Наскоро бяхме на рожден ден в ресторант и това беше единственото, което ядох. Направо трябваше да не ям май.
Сега да ви напомня, че наближаваме 50-та страница и за следващата тема, предлагам, който ще я прави (някоя по-свободна мама), да сложим полезни линкове вътре, както й да й изпратим на лично, за да не спамим тук, вероятната дата на термин, на колко години сме от кой град и поредността на бременността. Също така може да започнем да предлагаме и заглавия за новата тема и да изберем някоя забавно.

# 544
Не се вглъбявайте толкова. То освен в ресторант има риск и вкъщи да не си измиеш добре салатата. Рискове дебнат навсякъде, важното е да сме информирани и да се опитваме да ги избягваме доколкото можем. Радвайте се на бременността и не я превръщайте в постоянно дебнене за опасности, защото буквално са навсякъде и ще психясаме. Салати си ям аз както у нас, така и навън. Няколко пъти се хванах да ям домашна майонеза, както и суровата смес за кекса - това ми е любимото. Луканка също съм хапвала, като се усетя спирам и така. Морски дарове също ям, не съм фенка на сушито.
Честно да ви кажа най ме е страх от сурови яйца, ама това не е само заради бременността. Преди години изкарах много лошо салмонела от домашни яйца и от тогава не консумирам такива, въпреки че вкуса и качествата са съвсем различни.

Последна редакция: сб, 18 сеп 2021, 15:52 от Мария Вълкова 700494

# 545
  • София
Здравейте мами, днес ми излязоха първите кръвни изследвания преди ранния скрининг. Ако някоя дама е минала през тях дали може да сподели, дали е пускала за Free BhCG и PAPP-A плацентарен протеин    . За тях ми е излязъл резултата, но не и референтните стойности.

# 546
  • Sofia
Здравейте мами, днес ми излязоха първите кръвни изследвания преди ранния скрининг. Ако някоя дама е минала през тях дали може да сподели, дали е пускала за Free BhCG и PAPP-A плацентарен протеин    . За тях ми е излязъл резултата, но не и референтните стойности.
Това е част от Биохимичния скрийнинг.
Не се гледат баш референтни стойности, а по-скоро съотношението между хормона и протеина. Но като цяло и двете трябваше да се въртят някъде около 1-2, или за да бъда по-точна  0,35 - 2,5 (обаче не знам каква е мерната единица във вашия случай, при мен се гледа част от медианата). Но пак - гледа се съотношението най-вече.

# 547
  • София
Предположих, че е част от БХС , ето това пише , ако нещо ви говори …

Free BhCG       резултат - 19.52       Мерна единица IU/l       

PAPP-A плацентарен протеин       резултат - 1233    мерна единица    mIU/L

Последна редакция: сб, 18 сеп 2021, 18:19 от babyboo

# 548
  • Sofia
Нищо не ми говорят тези мерни единици.
Но като цяло не го мисли. Тези стойности също се взимат предвид в изчисленията на риска.

Аз миналия път имах завишено ЧХГ на БХС и съответно рискът за Даун скочи в зоната, където се препоръчва амниоцентеза. В последствие направих 3 фетални морфологии + 1 пренатален тест и нямаше Даун. И какво ? Изкарах си акъла само, защото хормоните ми бяха разбъркани.

Но ако ти е интересно, ето един линк с ориентировъчни референтни стойности. Трябва да превъртиш надолу, за да стигнеш до ЧХГ и ПАПП. Преводът е автоматичен и под всякаква критика. Но статията е интересна, защото обяснява с какъв риск се свързват и ниските и високите стойности и на двете.
https://bg.gurusbaby.ru/bremennost-i-razhdane/bremennost/107-bio … -trimestr-na.html

Последна редакция: сб, 18 сеп 2021, 20:00 от Brin de muguet

# 549
  • София
Нищо не ми говорят тези мерни единици.
Но като цяло не го мисли. Тези стойности също се взимат предвид в изчисленията на риска.

Аз миналия път имах завишено ЧХГ на БХС и съответно рискът за Даун скочи в зоната, където се препоръчва амниоцентеза. В последствие направих 3 фетални морфологии + 1 пренатален тест и нямаше Даун. И какво ? Изкарах си акъла само, защото хормоните ми бяха разбъркани.

Но ако ти е интересно, ето един линк с ориентировъчни референтни стойности. Трябва да превъртиш надолу, за да стигнеш до ЧХГ и ПАПП. Преводът е автоматичен и под всякаква критика. Но статията е интересна, защото обяснява с какъв риск се свързват и ниските и високите стойности и на двете.
https://bg.gurusbaby.ru/bremennost-i-razhdane/bremennost/107-bio … -trimestr-na.html

Изобщо не са ми ясни тези мерни единици 😂 Пратила съм ги на АГ, но предполагам докато отговори ще се видим 😂  Отказвам се да го мисля, много отдавна стигнах до заключението, че трябва да съм учила медицина, за да си разчета и разбера резултатите хах

Пожелайте ми успех в понеделник ! След прегледа , както обещах , ще напиша подробен пост как е минал БХС , тъй като повечето мами тук имат доста време до този преглед.

# 550
По отношение на храната, питах моята докторка и ми каза да не ям колбаси, сурови меса и консерванти, като последното не знам как ще го избегна като присъства почти навсякъде. С предната бременност много се бях вглъбила по въпроса с храненето и стигнах до извода, че доста си зависи и от географските ширини, където живееш. Това със сушито е възприето, тъй като в Япония и на някои други места си го правят наистина със сурова риба. В България няма място където да се слага сурова риба в сушито и не мисля, че е проблем. Със сирената също не сме като във Франция, тук е рядкост да намериш непастьоризирани сирена, които биха могли да са опасни.

# 551
Здравейте,някой знае ли дали утрогестана може да се приема 3х3т,заради кървене?

# 552
С предишната ми бременност така го приемах. 3х3 утрогестан + 3х1 дуфастон, но на мен ми беше изписано от лекар и е максималната доза. Поставях утрогестан вагинално, че иначе ми ставаше лошо. Допитай се до следящия те АГ все пак.
Пак ли имаш кървене? Какво е на цвят?

# 553
С предишната ми бременност така го приемах. 3х3 утрогестан + 3х1 дуфастон, но на мен ми беше изписано от лекар и е максималната доза. Поставях утрогестан вагинално, че иначе ми ставаше лошо. Допитай се до следящия те АГ все пак.
Пак ли имаш кървене? Какво е на цвят?
Да получих отново същото кафяво течение вчера след разходка до магазина,каквото преди да почна Утрогестана. До сега го пих само 3х2т + ношпа

# 554
Когато я кафява на цвят, е остатъчно изтичане. Застоява във влагалището и изтича после заради гравитацията. Не се притеснявай, но сподели и с АГ и не си увеличавай дозата на своя глава.

Общи условия

Активация на акаунт