Притеснение за матурите?

• 711
  • 4
  •   1
Отговори
Как минаха матурите в 7 ми клас при вас? И ако някой каже , че уж съм питал несвързани работи (случвало се е) плс не си изпускайте нервите

# 1
В смисъл? В 7 клас има НВО, а не матури. Матурите са в 12 клас. Разликата е голяма - НВО в 4, 7 и 10 клас не е задължително и дори да се пропусне или да е с 1-2 точки ученикът си завършва годината, при условие, че няма слаба годишна оценка по някой предмет. При матурата / ДЗИ ученикът не се дипломира, т.е не взема диплома за средно образование, ако не положи успешно два задължителни изпита.
НВО в 7 клас е важно, защото има огромна тежест при кандидатстването в гимназия. Важно е за децата с мечти, планове и/ или амбиция, особено, ако живеят в голям град.
Важно е и за децата с по-скромни възможности, защото пък рискуват да попаднат в среда, в която има лоша дисциплина и малки академични резултати.
Като цяло всяко дете намира мястото си и то предварително е ясно за какви училища може да се бори детето.
Като минала вече веднъж по този път - резултатите бяха на долната граница на очакваното от мен, т.е смятах и се надявах на малко по-добро представяне, но каквото такова.
Предстои ми още веднъж да изживя епопеята НВО 7 клас, но до тогава има три години, на този етап съм спокойна, че детето ще постигне целите си.

# 2
Цитат
В смисъл? В 7 клас има НВО, а не матури. Матурите са в 12 клас. Разликата е голяма - НВО в 4, 7 и 10 клас не е задължително и дори да се пропусне или да е с 1-2 точки ученикът си завършва годината, при условие, че няма слаба годишна оценка по някой предмет. При матурата / ДЗИ ученикът не се дипломира, т.е не взема диплома за средно образование, ако не положи успешно два задължителни изпита.
НВО в 7 клас е важно, защото има огромна тежест при кандидатстването в гимназия. Важно е за децата с мечти, планове и/ или амбиция, особено, ако живеят в голям град.
Важно е и за децата с по-скромни възможности, защото пък рискуват да попаднат в среда, в която има лоша дисциплина и малки академични резултати.
Като цяло всяко дете намира мястото си и то предварително е ясно за какви училища може да се бори детето.
Като минала вече веднъж по този път - резултатите бяха на долната граница на очакваното от мен, т.е смятах и се надявах на малко по-добро представяне, но каквото такова.
Предстои ми още веднъж да изживя епопеята НВО 7 клас, но до тогава има три години, на този етап съм спокойна, че детето ще постигне целите си.
[/quote] Даде НВО моя грешка просто постоянно му викаме матури и общо взето е взе тая

# 3
Тцъ, не е все тая, защото, ако беше матури, тези с под 30 точки нямаше да завършат седми клас и да преминат в осми.

# 4
По мое време нямаше матури в 7 клас, но аз държах кандидатгимназиални изпити, което е горе-долу същото. Ами имах си своите притеснения, както всеки човек се притеснява за нещо важно, което му предстои. Но чак много сериозен стрес с някакви страшни последствия от това не мога да кажа, че е имало. Напротив, научило ме е на разни неща - че когато искаш нещо, трябва да се полагат усилия; че дори да не искаш нещо, понякога се налага да преминеш през него, това е важен житейски урок; че трябва да се свиква на напрежение и трудности - животът по-нататък постоянно ще ти предоставя такива и не може всеки път да вдигаш ръце и да се предаваш; че пълен айляк не може да има, за всичко се иска подготовка, мислене, действие.

В момента синът ми е 7-класник и му предстоят матури, така де - НВО. Мисля, че успяваме да държим натоварването в съвсем нормални граници - да не се стресира излишно, но и да не се оставя на течението и да не прави нищо и след пет-десет години да се вайка "защо не направих това, защо не направих онова".

Общо взето, ако човек се пази от всяка трудност, всяко притеснение и всеки дискомфорт, става много разглезен и неадаптиран към живота по-нататък. Не се пазете толкова от тези изпити, нищо няма да ви стане от тях, трябва да свиквате. И да са ти слаби резултатите от матурите, не е краят на света, няма да останеш без училище. Но кога, ако не сега, ще свикнете да учите, да се явявате на изпити, да преодолявате трудности? Така или иначе 12 години ще сте в училище, няма мърдане. Ми използвайте ги тези години да научите нещо, да изградите навици, да държите изпити - все полезни за живота по-нататък неща.

Последна редакция: пн, 17 фев 2025, 10:47 от Мила Атова

Общи условия

Активация на акаунт