За програмата по БЕЛ в 8-ми клас.

• 2 844
  • 22
  •   1
Отговори
И така, вълненията по приема останаха назад. Та, надникнахме в списъка за препоръчителна литература за лятото. Това министерство е пълно с гении, явно. Илиада, Декамерон, Дон Кихот, Хамлет, Библията... има и още. За щастие, тези дотук ги имам всичките. Право в целта- 4200 страници. Дотук. Абе тези нормални ли са? От една страна- като количество. От друга- като подходяща материя. Само за Дон Кихот съм без забележки. Кой експерт обаче реши, че Илиада, Шекспир и Библията са подходящи за главата на едно тринадесетгодишно? За Библията пък съм готов да скачам на кръв. Атеист съм. Направо безбожник. Което не означава неморален. И държа да си възпитавам детето като такава личност. Голям напън с тази религия в светското ни училище. Аз пък държа детето ми да не изучава библията. Не и на тази възраст. Приемам го като опит за насилствено вмешателство във формиране на мирогледа му. Във възраст, в която детето не може да вникне в материята с разбиране, без да има необходимите натрупвания на знания, да реши за себе си и да отхвърли този анахронизъм/ или пък- да го приеме, разбира се/. Това ще е едно набиване в главата на религиозни догми, без да бъдат осмислени и разбирани.

# 1
  • Пловдив
Още от времето, когато Библията беше включена в програмата за 9 клас, часовете върху нея са не повече от 3-4

# 2
Още от времето, когато Библията беше включена в програмата за 9 клас, часовете върху нея са не повече от 3-4
Само 4? И се очаква да го накара някой да я чете ли? Няма да съм аз. Четири часа от програмата, пропиляни с лека ръка.

# 3
  • Пловдив
В сайта на БГ учебник има възможност да погледнеш онлайн учебника за 8 клас и да видиш какво точно от Библията се учи. Мисля, че навремето се разглеждаха 10-те божи заповеди, едно от евангелията и историята на Мойсей.

# 4
В сайта на БГ учебник има възможност да погледнеш онлайн учебника за 8 клас и да видиш какво точно от Библията се учи. Мисля, че навремето се разглеждаха 10-те божи заповеди, едно от евангелията и историята на Мойсей.
Мерси. Ще се възползвам.

# 5
  • София/Севлиево
Да,3-4 часа са отредени за Библията.То на 14-годишните едва ли би им била интересна.Няма да задълбават много,а и мисля че не е нужно, просто е направено за обща култура.

# 6
Румен Нейков 606820, аз съм ходила на училище преди демокрацията и в 8 клас съм учила някакви откъси от библията, не чак толкова много и без промиване на мозъци. Дали ми е било интересно? Не, и аз съм атеист. Но сега в програмата за пети клас има доста повече в доста по-ранна възраст.
След тези откъси се изучава и старобългарска литература или поне аз я учих в осми клас. Там ми беше далеч по-интересно да се запозная с Черноризец Храбър, Йоан Екзарх и др.
"Декамерон" не помня дали съм го учила, но учехме "Фауст" на Гьоте , "Ад" на Данте, Бокачо. Сега в девети клас учат "Дядо Горио", "Мадам Бовари" и други.

Последна редакция: вт, 22 юли 2025, 15:46 от Mama Ru

# 7
  • София/Севлиево
Декамерон,Ад,Дядо Горио,Фауст и др. ги учихме в 9 клас.И понеже големия бе сега 9 клас помня че също учиха Дядо Горио,от българските автори Ботев и Славейков(то и други имаше,но тези помня понеже го караха да учи няколко стихотворения наизуст).Но като цяло на децата не им е интересно и не им се чете(за съжаление)...

# 8
  • Пловдив

Тази година в 8 клас на Библията отделиха поне месец и половина.

# 9
  • Пловдив
Погледнах сега едно разпределение за 8 клас - виждам 6 или 7 часа върху Библията, при 4 часа седмично. Като теми са засегнати общ урок, историята за грехопадението, Мойсей, десетте божи заповеди, общ урок за новия завет и библейски сюжети за Исус.

Мисля, че всичко над това вече е преценка на конкретен учител за сметка на нещо друго от изучавания в 8 клас материал.

# 10
От цялото това излияние стана ясно, че чак сега си се сетил да погледнеш какво учи детето ти. Части от Библията  взеха още в 5 клас. Явно детето не е повярвало, щом грам не си разбрал. Да кажеш, че детето ще стане християнин ако изучава Библията в час по ЛИТЕРАТУРА е същото като да обявиш, че ще повярва в гръцките богове, защото в същия час участ и то доста повече древногръцки митове и легенди.

# 11
Библията се изучава в час по литература като литературен текст. Изучава се от християни, атеисти, мюсюлмани и т.н. Целта е да запознае учениците със структурата и основните послания на текста, а не да проповядва и пропагандира...

# 12
Не мисля, че ще изучават всичко от Илиада, Декамерон, Дон Кихот, Хамлет...
Старогръцката митология детето я хареса покрай книгите за Пърси Джаксън Simple Smile така че ще му е интересно.
Илиада - купих издание, което препоръчват за ученици, има само 6 песни вътре, ако не се лъжа, в момента ги чета заедно със сина, интересно ми е да се върна назад във времето.
От Дон Кихот мисля, че ще изучават основно 2 глави (както при Под игото).
"Декамерон", Ден първи, Новела трета - "Притчата за трите пръстена" - хич не съм му фенка на Декамерон, още от училище...
Шекспир - ще учат сонет 91 и 130. Хамлет май ще я четем заедно, каза, че му е скучна. Smile
Библията - чел е различни части, така че няма да му е проблем да прочете каквото ще изучават в училище.

# 13
От цялото това излияние стана ясно, че чак сега си се сетил да погледнеш какво учи детето ти. Части от Библията  взеха още в 5 клас. Явно детето не е повярвало, щом грам не си разбрал. Да кажеш, че детето ще стане християнин ако изучава Библията в час по ЛИТЕРАТУРА е същото като да обявиш, че ще повярва в гръцките богове, защото в същия час участ и то доста повече древногръцки митове и легенди.
Никъде в древногръцката литература не съществува формулирано понятието "древногръцки митове и легенди". В този смисъл, не възразявам изучаването на библията като част от категорията "християнски митове и легенди". Ако на някого по му харесва, става и "православни митове и легенди".

# 14

Разделът в учебника, където Библията е наравно със старогръцките митове, буквално и съвсем официално се казва МИТОЛОГИЧЕН свят. Достатъчно ясно ли е? Къде бяхте вие обаче когато се приемаше новият предмет добродетели и религии, които изобщо не е митологична литература, а руска пропаганда, маскиран като религиозно обучение. Не четохте ли тогава официалната програма от МОН, според която ще учат че гейовете трябва да бъдат убивани с камъни, защото Господ така искал? Да бяхте скочили срещу истинския проблем, не срещу 1 литературен текст.

Последна редакция: ср, 23 юли 2025, 10:31 от sunlight_eli

Общи условия

Активация на акаунт