За програмата по БЕЛ в 8-ми клас.

• 3 481
  • 22
  •   1
Отговори
# 15

Разделът в учебника, където Библията е наравно със старогръцките митове, буквално и съвсем официално се казва МИТОЛОГИЧЕН свят. Достатъчно ясно ли е? Къде бяхте вие обаче когато се приемаше новият предмет добродетели и религии, които изобщо не е митологична литература, а руска пропаганда, маскиран като религиозно обучение. Не четохте ли тогава официалната програма от МОН, според която ще учат че гейовете трябва да бъдат убивани с камъни, защото Господ така искал? Да бяхте скочили срещу истинския проблем, не срещу 1 литературен текст.
А защо мислите, че тогава съм се скрил. Против категорично, разбира се!

# 16
  • Варна
В училището на моето дете в пети клас минаха съвсем повърхностно върху текстовете от Библията и не им се отдаде повече значение от "Легенда за рома" например. Аз също съм атеист. Детето ми е запознато с вярванията на основните религии по света. Разказвала съм ги, по скоро, като приказки, когато беше по-малка. Нямам проблем с изучаването на каквито и да е текстове по литература. Светът е шарен и е хубаво да се запознават с него. На мен не ми харесва "Декамерон", но значи ли това, че не трябва да се изучава.
Ако един ден детето ми реши, че иска да следва и да вярва в някоя религия, това ще си е неин избор. Не мисля, обаче, че от досега с текстовете на Библията, Корана или която и да е друга книга някой може да се повлияе. Все пак вкъщи сме я запознали с нашето виждане за света, ходи на кръжок по астрономия, но всеки има право на избор и убеждения.
Имам приятелка, която е много религиозна, но това по никакъв начин не пречи на отношенията ни.

# 17
  • Куциндрел
От Илиада и сие не всичко ще учат. Вземи Христоматия за 8ми клас. Ние сега се мъчим с нея, защото половин час гоня детето да дойде да чете до мен, само няма и да седне. Чете той и казва - нищо не разбирам, а аз след него обяснявам. Зор ще е литературата както всяка година.

# 18
  • Варна
Вкъщи редуваме "Илиада" и "Дон Кихот" (защото и аз чета, даже май повече аз чета, а тя слуша). "Илиада" ще я четем цялата. "Дон Кихот" до главата с мелниците четохме от пълния вариант, след това вече от ученическото издание. Тя е впечатлена от този цитат: "И тъй като Дон Кихот малко спеше, а много четеше, мозъкът му се изсуши дотам, че в крайна сметка нашият герой изгуби съвсем ума си." И все ми повтаря, че трябва да чете по-малко (ако може само комикси) и да спи повече, за да не ѝ изсъхне мозъка преди осми клас.

# 19
  • Куциндрел
Не е ли по-добре Илиада да я прочетат от Старогръцки митове и легенди?

# 20
Библията се учи и 5 клас. По литература. Има също така часове за исляма и вярванията на евреите и арменците.
По история в 5 клас също се споменава някои основи на религията.
Дсже и контролни работи имаха нашите и отговор на литературен въпрос от типа на Защо Бог изгонва Адам и Ева от Рая.
Аз не съм била против.
В живия живот няма да седне сам да си ги чете тези неща...

# 21
  • Sofia
Викам Дръндьото да учат. Хем интересно, хем лесно, хем всички родители доволни.

# 22
Викам Дръндьото да учат. Хем интересно, хем лесно, хем всички родители доволни.
Олеле... това ще е най-големия ми кошмар!

Общи условия

Активация на акаунт