Къде да отседнем в Родопите и какво трябва да се види непременно - 10

• 66 765
  • 788
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Както писах преди, ще дам отзиви за нашия престой в Широка лъка миналата седмица.
Отседнахме в къща за гости "Гайтана", и въпреки проучванията ми, имаше някои неща, които не ми допаднаха. Първо за тях. Както разбрахме впоследствие, собствениците не са местни и вероятно заради това не усетихме познатото гостоприемство. Не че са се държали грубо, но посрещането не беше особено топло. Освен това сме свикнали в къщите, където сме отсядали, да предлагат и храна (освен закуската). Е, тук се оказа, че едва последната вечер собственичката приготви вечеря, която, честно казано, не беше това, което искахме, но нямахме право на избор. Да, не сме останали гладни, ходехме в Гостилницата, но все пак част от очарованието на Родопите за мен е да седиш и да се любуваш на настъпващата вечер, докато похапваш местни гозби, а не да се чудиш къде ще намериш маса и след това да катериш баира. Grinning Това беше друг проблем, за който все пак собствениците нямат вина - много стръмна и камениста уличка към къщата, нашата кола едва излази и не посмяхме да я помръднем до края на престоя. Добре, че бяхме с друго семейство, което паркира долу до пътя и ползвахме тяхната кола.
Иначе къщата е чудесна, в старовремски стил, чиста. Банята ми хареса, което много рядко се случва, все имам проблем с баните. Grinning Приятна гледка към гората, чуден въздух.

Ходихме до Снежанка и Орфееви скали - за съжаление времето не беше с нас, но все пак гледките си заслужаваха.

На следващия ден отидохме до Чудните мостове. Пътят е закърпен, не е първо качество, но се придвижихме нормално. Останах много впечатлена от мястото, бях го виждала само на снимки, а на живо беше огромно и внушително. Blush Не знам защо очаквах, че ще трябва да се качваме нагоре към Мостовете, а се оказа обратното. Grinning

Бах питала за препоръки за ресторант в Чепеларе. Спряхме се на "Метеор" и останахме много доволни от обслужването и храната.
Като цяло отново не ми стигна времето и ми липсваха повече разходки в природата, въздухът там, тишината и гледките ме радват безкрайно. Hug

# 166
  • Русе
Здравейте. Да споделя пресни впечатления от уикенда в хотел Чилингира,яз. Въча:
1. Водата в басейна беше студена и малко се престрашиха да се къпят (аз, мъжът ми и още двама души, детето също влезе в детската част). Всяка вечер почистваха дъното с робот.
2. Имахме включена закуска 1 ден мекички по две на човек с тънко резенче сирене и сладко от боровинки,а 2 ден по три пържени филийки със същата добавка.
3. В менюто няма голям избор. Обслужването наистина ставаше бавно и се чакаше доста , особено вечер , но пък персоналът беше любезен и мил. Втората ни нощувка коренна разлика , бяха скорострелни .
4. Банята миришеше на мухъл,застояло , има вентилация , но не и прозорец.
5. Гледката е веднъж и се влюбваш.
6. Еко пътека Чилингира -  красиви пейзажи и панорамни гледки около 40 минути в посока в бавен и спокоен ход.

# 167
Ще добавя , че на път за с. Могилица минахме през с.Смилян.
Няма как да ме убедят, че пласираният из цяла България смилянски боб се произвежда в околностите.
Наистина, във всяка къща има поне по 6-7 реда фасул на колчета, но то е колкото за лични нужди.
За да има такова голямо предлагане, са нужни декари.
В магазина до нас им прави чест, че са написали, че произхода е Египет.
Преди години често си взимахме фасул от пазарчето в Юндола.
Но позната, живееща в района ни светна, че си е чист египетски.

По сергиите всички пакети еднакви.
И като почнат жените да го хвалят този "смилянски" боб.
А като подминеш сергията и не си купиш нищо....те проклинат. Angry
Често отскачаме до Юндола защото ни е на около 100км.
Последната случка беше пролетта.
Отиваме на пазарчето и разглеждаме.
Имаме си една любима баба, от която си взимаме бурканчета сладко и масло. Тя е високичка и леко криви с едното око-пиша го, та ако ходите там да знаете , че ще ви обслужи с усмивка, ще ви разговори и става приятен пазарлък.Simple Smile Мъжът ми се пазари, мен ме е срам.Sweat Smile
Често ни прави и подаръци.
Та, напазарувахме си от нея и продължаваме из пазара. Но останалите злобеят.
От една сергия се чува- " Само от нея ли взимате, елате и от мен да купите нещо".
Отговорихме й -Следващият път".
И тя ни прокле с думите -" За вас няма да има следващ път"!
Обърнах се и и казах " Да ти се връщат пожеланията." Не се стърпях пред злобата й, но там е масова практика да сипят клетви. Само се заслушайте.

Хубав ден ви пожелавам!

# 168
  • СИ

... Ще добавя , че на път за с. Могилица минахме през с.Смилян.
Няма как да ме убедят, че пласираният из цяла България смилянски боб се произвежда в околностите.
Наистина, във всяка къща има поне по 6-7 реда фасул на колчета, но то е колкото за лични нужди.

А като подминеш сергията и не си купиш нищо....те проклинат. Angry   ...

Ш-ш-ш-ш-т-т...! По-тихо...! Как може да говориш така? По Родопите всичко е "домашно" и уника-а-а-а-лно вкусно! А хората са мили и гостоприемни. Особено ако могат да ти пробутат нещо "типично родопско" от Китай, Египет или Румъния. То и затова като ходим нататък гледаме да наблягаме повече на разходки и природа. Да има чисти чаршафи и някаква баня. Останалото е както дойде и каквото улучиш.

# 169
Аз не смятам, че имам задълбочени наблюдения за Родопите /миналата година бяхме 3 дни около Кърджали, тази 3 дни около Триград, а останалото е назад във времето/, за да правя обобщения, но все пак мога да кажа само добри думи за хората там. Особено в по-малките населени места. От тях лъха спокойствие, гледат те с усмивка, с удоволствие говорят с теб, няколко пъти ни почерпиха. Не казвам, че всички са такива, навсякъде има добри и лоши хора, но като че ли там нещата са различни.

# 170
Смилянски боб има и се купува септември-октомври, когато се прибира реколтата. Много често местните наизлизат пред къщите да го чоплят ръчно от шушулките и продават на преминаващите туристи. То се вижда кой е местен и истинки. В активния туристически сезон юли-август, което вече идва следващата година, едва ли може да се купи истински, защото отдавна е разпродаден. Така че трябва да се знае кое кога да се търси. Ясно е че има и некорентни търговци, като навсякъде Wink

Последна редакция: чт, 26 авг 2021, 11:53 от Mur

# 171

... Ще добавя , че на път за с. Могилица минахме през с.Смилян.

А като подминеш сергията и не си купиш нищо....те проклинат. Angry   ...

Ш-ш-ш-ш-т-т...! По-тихо...! Как може да говориш така? По Родопите всичко е "домашно" и уника-а-а-а-лно вкусно! А хората са мили и гостоприемни. Особено ако могат да ти пробутат нещо "типично родопско" от Китай, Египет или Румъния. То и затова като ходим нататък гледаме да наблягаме повече на разходки и природа. Да има чисти чаршафи и някаква баня. Останалото е както дойде и каквото улучиш.
Стига бе човек! Защо си я натрупал тази злоба и лошотия? Разкажеш ни къде си бил, какво те е озлобило толкоз? Изкажи си болката и дано ти олекне. След това си взимай дърмите и беж от тази група, че не виждам никаква полза от твоето присъствие тук. РОДОПИТЕ НЕ СА САМО ХРАНА НА МАСАТА! Там е храна за душата!

# 172
  • Казанлък
Аз за пазарчето на Юндола не знам, но в Смилян видях доста нивички с боб и извън селото. А успяхме да се разходим само по една от пътеките наоколо. Честно казано, нямам търпение отново да се върна там, а и в съседното село Сивино. В началото на юли около Сивино цъфти родопски крем. Около Смилян имам още да обикалям, а и не съм ходила до изворите на Арда. Догодина! Много ми хареса района.

# 173
  • до най-прекрасния мъж
И аз съм си купувала от баба, която го чоплеше с тавата на тротоара. Имаше начистени 3-4 пакетчета до нея, а отзад в двора се виждаха редовете с фасул. Наистина беше много хубав и истински. Било е някъде по това време на годината, така че има и честни хора, но са малко. А на сергиите по пътищата отдавна не вярвам, та те са като от калъп. Всеки продава абсолютно едно и също. Има ги и по пътя за Пампорово, има ги и надолу след Юндола за Банско. Там спираме само за пресни плодове в чашка, с това няма как да ни излъжат. Купували сме 1-2 пъти и сладко, не ми хареса. А медът си беше чисто фалшименто. Мед купуваме от хижа Христо Смирненски, особено този от магарешки бодил е страхотен, но и полифлорният е хубав.
SeaHorse, много злоба, братче. Хубавото и домашното няма да го намериш в лъскавите къщи и хотелски комплекси. Който знае какво търси, намира, но на цената на компромис откъм лъскав лукс.

# 174
  • СИ

Смилянски боб има и се купува в септември-октомври когато се прибира реколтата. Много често месните наизлизат пред къщите да го чоплят ръчно от шушулките и продават на преминаващите туристи. То се вижда кой е местен и истинки. В активния туристически сезон юли-август, което вече идва следващата година, едва ли може да се купи истински, защото отдавна е разпродаден. Така че трябва да се знае кое кога да се търси. Ясно е че има и некорентни търговци, като навсякъде Wink

Така де... Нали и аз това се опитвам да кажа по-горе. Като цяло нищо особено, тоест както навсякъде. Ако могат да те изпързалят, ще го направят. На крака си им отишъл. Последно като ходихме към Баните прежалихме се да ядем чеверме. Ама агнето било родопско... Каква трева било пасло и колко било вкусно... Мх-мх-мх-м-м-м...! Какво разбираме ние гражданЯта, а? Ама то не ми личи, че съм полуселянин. И виждам от километър, че агнето на кола е месна порода, каквато в България по принцип няма. Поне да му бяха измили синьото мастило от бута, да не се вижда, че е от магазина. И ако се бяха постарали и да го опекат както трябва щеше да е по-добре... Ама хората в ресторанта гладни. Кой ще го чака това агне 5 часа? Давай народе на родопските агнета-а-а-а...! Лекьосани битови покривки и евтина бира да се лее. Това искат хората. Важното е да е родопско...!       Wink

# 175
За агнето на чеверме - щом е било със син печат, явно е нашенско. А синият печат е застраховка, че е минало вет. контрол и няма проблеми. Вносното агнешко е с червен печат.
Но за съжаление наистина има и пълни мошеници. Да предупредя - НЕ КУПУВАЙТЕ никакви млечни продукти на Михалково! На място взех "овчо" сирене в кутия със саламура. Ако това е сирене, аз съм извънземно в летяща чиния. Изобщо не става за ядене. Оказа, че има човек, от когото да получа достоверна информация - в началото е било истинско, но от доста време е сухо мляко с палма.

Последна редакция: чт, 26 авг 2021, 12:05 от Недоволна

# 176
... в Смилян видях доста нивички с боб и извън селото. А успяхме да се разходим само по една от пътеките наоколо...
Из нивичките на всички селца в района имат боб. Не бяхме ходили към Смилян няколко години, това лято установих, че доста повече ниви има, в сравнение с преди години. Дори там, където преди бяха просто поляни, сега имаше боб.
Като си купувате от местните пресен боб е хубаво да го сложите за няколко дни в камерата, че те не третират с инсектициди и често се появяват гъгрици през зимата и ще ви се напълни шкафа с тях Wink Една година пропуснах тази процедура и после го чистих бобче по бобче, по някое време започват да прозират животинките през обвивката.

# 177
  • СИ

Стига бе човек! Защо си я натрупал тази злоба и лошотия? Разкажеш ни къде си бил, какво те е озлобило толкоз? Изкажи си болката и дано ти олекне. След това си взимай дърмите и беж от тази група, че не виждам никаква полза от твоето присъствие тук. РОДОПИТЕ НЕ СА САМО ХРАНА НА МАСАТА! Там е храна за душата!

Уверявам те, че не тая никаква злоба или лошотия към тия отрудени и очукани от живота хора из Родопите. Каква болка? М-да...! Разбирам напълно, че не се вписвам в темата и го потвърждавам още един път.
Да си вземам дърмите и беж на някъде? Накъде? Ето къде била злобата...! Ама защо? Аз казвам каквото виждам. Не лъжа. Нито виждам полза от захаросани безсмислици.

# 178
А защо мислиш, че другите не знаят, че в Родопите има шарлатани, като навсякъде? Всичко е въпрос на информиран избор, на опит, понякога на проба-грешка. Като на всяко друго място!

# 179
Недоволна, ти не разбра МОРСКОТО КОНЧЕ. Човека иска прясно месо. Агнето да блее в двора, та когато гражданинът отиде, да му го заколят на момента и докато мърда още да му го пекнат за две минути и да се наплющи доволен. Прости му, той не е виновен 😂, че не умее да разсъждава.
Тази година е жестока суша. Боб, картофи, всичко е изгоряло и е в малко количество.
Аз посещавам с. Ягодина, Борино, Стойките.
По тези краища хората започват постепенно да развиват туризма и да се опитват да оцеляват. Естествено, че когато няма в двора, ще купи стока, за да нахрани гладния. Опитват се да бъдат гъвкави и да оцеляват. Защото когато му поискат пилешко дробче, а той няма е лошо. Затова ще зареди фризера, за да е подготвен за следващия гладен. Това е като с турските курорти. Не ядат свинско, но е българския ол инклузив предлагат.
Радвам се, че все още има млади хора, които си остават по тези места. Оцеляват кой с къща за гости, кой с джиповете, кой със сергия пред пещерите ... Там са по техните си места. Берат гъби, мурсалски чай. Берат борови връхчета и правят боров сироп, викат му мед, но не е мед.От глухарчета пък варят сироп.
В с. Ягодина има училище с 18 деца. И Детска градина с 4 деца. Ще оцелеят ли селата??? Туристите са хората, които ги поддържат.

Общи условия

Активация на акаунт