Къде да отседнем в Родопите и какво трябва да се види непременно - 10

• 66 741
  • 788
  •   1
Отговори
# 150
Здравейте, по пътя от Доспат за Пловдив има ли заведение за хапване или беседка на която да спрем и да обядваме?В района на Широка поляна или Голям,Малък Беглик,без Цигов чарк?
В Батак има заведения за хранене. В Пещера също.На Голям Беглик няма. Чешми има, но беседка аз лично не видях. Може би непосредствено преди Доспат има беседки. На Широка поляна има един ресторант. Но какво точно предлага нямам представа. Не сме сядали. Но пък на Широка поляна има фурна. Правят страхотен домашен хляб, също и закуски.

# 151
Здравейте, благодаря за отзивите, чета ви с интерес🌻
Обсерваторията в Рожен работи ли?
Да, преди месец я посетихме. Лекциите са на всеки час.

Е, на сайта й пише, че през сезон 2021 няма да приемат посетители....
Нямам идея какво са писали на сайта. Ние бяхме в района, обадих с по телефона  и отидохме. Имаше доста посетители.
А разрешават ли да наблюдаваш звиздште ппез телескоп?
А разрешават ли да се гледа през телескоп?
He става въпрос дали разрешават или не, през телескоп се гледа само нощно време, през деня слънчевата светлина пречи.
Лекциите се провеждат на последния етаж на обсерваторията, където е и телескопът. Него обаче само го гледаш как изглежда. Позволяват и излизане и обиколка на терасата (на 20 м височина е).
Цената на билета беше символична, не я помня точно - нещо около 4 лв.

Последна редакция: нд, 22 авг 2021, 23:21 от Djordja

# 152
  • пустинен пъпеш
Цитат на: valian1 link Чешми има, но беседка аз лично не видях. Може би непосредствено преди Доспат има беседки.
[/quote
Има поне една беседка след Доспат и след отбивката за Сърница.

# 153
Здравейте!
Вчера се завърнахме от Родопа планина.
Не предполагах, че ще посетим толкова места.
Все пак и шофьорът ни имаше нужда от почивка, а аз не се наемах да го сменям.
След изморителният път отидохме да хапнем в единственото заведение в с. Стойките.
Бобената чорба беше от поне 2 вида фасул и разкошна.Цени-нормални.
Вечер-барбекю.
На другият ден отидохме до Девин и минахме екопътека Струилица. Прекрасна пътека. Голямата дъщеря ми каза- " Мамо, тук толкова хора ме поздравяват, колкото познати в града не са."
 Навръщане обядвахме в ресторант Калина в Широка Лъка. Застройката на шкембето беше невероятна за разлика от почти суровото шкембе в нея.
Вечер си правихме разходки из околностите на селото. След това  винаги бяхме на външното барбекю, а когато захладнееше, а то ставаше бързо, влизахме в механата . Имахме вариант да ходим и до ресторантчето, но се вървеше по главен път с тесен тротоар, което си е рисковано в тъмното, макар и при улични лампи. Карат като луди.

На вторият ден се отправихме към с.Могилица. Минахме покрай пещера Ухловица,  но я пропуснахме защото искахме да се върнем във Стойките и да обядваме в ресторантчето, и да опитаме друг специалитет.
В Могилица посетихме Агушевите конаци- невероятна приказка.
15лв. семеен билет с беседа. Направих много снимки , но пропуснах част от разказа на нашия гид. Все пак съм се запознала с историята на конака предварително. Ако имате възможност да го посетите, направете го. Събират групи на всеки 20-25мин. Обедната почивка е от 12.30 до 13ч. Случайно хванахме последната в 12ч. Не сме ходили на панорамната площадка в Могилица.
Отправихме се към Стойките и с изненада открихме, че единственият ресторант не работи в неделя. Angry
То и работното време е малко смешно. По памет беше нещо като 10.48ч-14.03ч   и вечер 18.48ч-21.38ч. Smile Май е шега, но в неделя, при туристически поток да не работи.....тяхна си работа. Собственикът работи заедно с една жена, но успяват да се справят.  Пърженият картоф е много хубав. Нещо като картоф по селски. И да знаете, ако отсядате в заведението-поръчва се на бара, а после ви го сервират и отсервират. Пише го на вратата , но ние не знаехме и седяхме 7-8 мин. докато някой го прочете. Спасението ни беше магазина до кръчмата. В него рядко се намира хляб, но пък има доста неща, от които да си спретнеш обяд. Хляб си имахме от миналата вечер.

Последният ден отидохме до екопътека Невястата и манастира до нея.
По пътеката има няколко по-опасни места, на които трябва да се внимава с малки деца и при разминаване защото е тясна. Но не е нещо страшно. Първият етап е до една беседка и впечатляваща панорама към Смолян.
Следва леко изкачване по скала и започва вторият етап. По средата на пътя има място със заградена пейка с маса. Гледката е уникална. След като се извърви втория етап , се стига до беседка , люлки и детска къщичка. От там вече си е опасно. Поне за неопитни туристи като мен.
Изкачваш се по скала и стъпваш на една дъска. Няма парапет и ако се подхлъзнеш политаш надолу. Ние не рискувахме. И този адреналин ни беше достатъчен. По-късно ще кача и снимки.

Още първият ден си пих кафето в компанията на сърнички. През останалите дни не дойдоха.
Хазяйката ни почерпи с домашно приготвен клин-за първи път ям такова нещо, но вече ще го имам за сравнение.
Бяха чудесни 4 дни в планината.

Агушеви конаци

Широка Лъка

Манастирът до екопътека Невястата

Последна редакция: ср, 25 авг 2021, 10:47 от МАРИ77

# 154
Здравейте,
бихте ли ми предложилихубави самостоятелни вили/къщички около язовир Доспат?

# 155
Здравейте,
[/quote]

Преди 3 дни се прибрахме от Сърница. Бяхме отседнали в къща за гости Хисарски. На брега на язовира с чудесна гледка. Кухнята домашно приготвена, вкусно. Може да ползвате и барбекю, ако желаете да си приготвите вие нещо за храна. Препоръчвам. Ако имате въпроси, питайте. Имат страница във фейсбук , може да видите и там.

# 156
  • Варна
Много е приятно винаги, когато някой разкаже впечатленията си от почивката, благодаря.
Искам да попитам имате ли идея къде са правени тези снимки?
Скрит текст:

# 157
Здравейте,
бихте ли ми предложили хубави самостоятелни вили/къщички около язовир Доспат?
Ако не държите на приготвена храна, може да погледнете базата на Джасурови в Сърница - отделни бунгала, както и вила на два етажа, всеки самостоятелен, с две стаи, сан. възел, малък хладилник, мивка, термокана и посуда. Долу има голяма столова, обзаведена с всичко необходимо за приготвяне на храна и голям хладилник с фризер. На вън има барбекюта. Не предлагат храна.
http://bungalasarnica.blogspot.com/

# 158
Здравейте,
Ние бяхме в бунгала Сомат,намират се на 7 км.от Доспат покрай язовира.

# 159
Приятелка,Триградското ждрело-замъка Хорлог.Изключително чисти и хубави са къщичката.

# 160
  • Варна
Много благодаря, разглеждала съм го и никога не съм забелязала, че имат къщички край река. Знаех си,че тук ще ме просветлите. Благодаря!

# 161
Здравейте!
Ще пътуваме утре от Лещен към Цигов чарк. Какво интересно може да видим по пътя , вероятно ще спрем един или два пъти, защото няма да има време и ще имаме около час за разглеждане.

# 162
  • Пловдив
Ние бяхме в Хорлог в края на юли. Наистина са съвсем нови и доста луксозни, банята беше супер. Реката толкова силно се чува нощем, че спахме на затворена врата - буквално тече под терасите. Ако решите да ходите, имайте предвид, че имат и хотелска част, която май нямаше тераси, така че трябва да питате за къщичките.

# 163
Здравейте!
Ще пътуваме утре от Лещен към Цигов чарк. Какво интересно може да видим по пътя , вероятно ще спрем един или два пъти, защото няма да има време и ще имаме около час за разглеждане.
Една възможност -
Ландшафтно-исторически парк "Градище" край Долно Дряново, преди Доспат.
Друга възможност - разходка по черните пътища около яз. Широка поляна.

# 164
Здравейте,
Пържената пъстърва в кафе-ресторант Нанс на Широка поляна наистина е страхотна, благодаря за инфото от темата Yum

Общи условия

Активация на акаунт