Къде да отседнем в Родопите и какво трябва да се види непременно - 10

• 65 642
  • 788
  •   1
Отговори
# 540
  • Пловдив
Ни-що...аз скучах много на Сърница.

# 541
  • до най-прекрасния мъж
Зависи много дали сте склонни да пътувате или искате да се установите на едно място и доколко децата могат да вървят. Тригодишното може ли да върви дълго или ползва все още количка? Има разходки с корабче по язовира, Ягодина и Триград са наблизо с пещерите, Дяволска еко пътека в леката й част, Велинград не е далече, можете да идете на минерален басейн или разходка с теснолинейката, разходка до Широка поляна и Беглиците с пикник и барбекю на открито.
Ние не седим на едно място, затова предлагам варианти за еднодневни разходки. Ако не искате да пътувате, май само разходки покрай язовира остават или макс до Сърница, която е близо. Има и някаква екопътека, която води до място, от което се вижда язовира, Доспат и Сърница от високо, но не зная доколко е трудна.

# 542
А някой може ли да каже нещо повече за тази екопътека? Вероятно ще ходим през септември на язовир Доспат и ще бъде хубаво да съм подготвена с еднодневни преходи. Само за възрастни става въпрос.

# 543
За Дяволската пътека - тръгвате от Борино, стигате до където решите и се връщате обратно. До Дяволския мост е много лека, после започвате да се катерите и слизане по стълби. Няма никакъв смисъл да се стига до Буйновското ждрело, защото към него пътеката е тежка, не е достатъчно осигурена с парапети и няма нищо интересно за гледане.
Мястото с гледка към язовир Доспат и Сърница е Стената. Започва от началото на язовира при Сърница.
Ето карта, на която се вижда. Може да увеличаване и да намаляване и да огледате къде има пътеки.
https://kade.si/#map=16/2673231.28/5120147.5/0
По пътя към Гоце Делчев има интересно място, на което не съм била - Ландшафтен парк Градище.
Може да се отиде и до Долен - малко селце, архитектурен резерват.

# 544
Много благодаря за идеите! Долен ще го посетим, обичам такива селца, даже май и до Лещен може да отидем. Този ландшафтен парк също е добра идея.

# 545
Недоволна, благодаря за идеята!

# 546
Много благодаря за идеите! Долен ще го посетим, обичам такива селца, даже май и до Лещен може да отидем. Този ландшафтен парк също е добра идея.
Аз Лещен съм го игнорирала, когато съм била по тези места - струва ми се измислен и комерсиален.
Долен - катерите се на горе по тесен път. Първо се стига до новото село, в което живеят основно помаци и няма нищо интересно. Малко след това търсите къде да спрете колата (няма как да мине по тесните и много стръмни калдъръмени улички) . И се озовавате на място, където времето е спряло преди век и половина. Миниатюрна Ковачевица, не така комерсиална.
Вместо да гледате Лещен, се качете до Ковачевица, ако не сте ходили.
Сега се сетих за невероятно изпълнение в зората на демокрацията. Бяхме на палатки на Широка поляна. Един ден се натоварвахме на двата трабанта (аз карах единия) и запрашихме към Ковачевица. След като се разходихме там, разгледахме хартиените карти (нямаше още нет, само на тях разчитахме) и решихме, че ще минем през планината до Сърница. След 1-2 км остатъци от асфалт карахме часове по черен път. На места уникални гледки (за возещите се), аз само гледах къде карам, за да не се случи нещо лошо (тогава дори и мобилни телефони нямаше). Нямаше време да спирам и снимам с допотопния лентов апарат.
Сега дори и с лифтван джип  (не че разполагам с такъв) надали бих минала по този път. Но тогава поддържаха черните пътища.
И след мнооого години ми е мъчно за трабито - къде ли не се е завирало и затъвало. Но бях млада и луда, а той - невероятно проходима машинка.

Последна редакция: пн, 25 юли 2022, 20:49 от Недоволна

# 547
Според мен, не пропускайте Лещен. Една малка разходка в това малко бижу.
Ние последно бяхме там преди две години. Разходихме се из Лещен, после отидохме до Ковачевица - разходка и обяд, и следобед - късен, басейн в Огняново. Всички места са специфични и зависи как ще ги почустваш.

# 548
Лещен вече е превзет от цивилизацията - коли, чалга (да, дънеше от една количка, която разкарва туристите, които ги мързи) и...общо взето нищо друго.

# 549
  • Казанлък
Ние нощувахме в Лещен миналата година. През деня наистина е доста пренаселено там, но и в Ковачевица беше пълно. Добре, че отидохме там в късен следобед, че народа намаля по някое време.Продължих по черния път след селото, там има един параклис и гледките към селото и околностите са чудесни. Вечерта се разходихме в тишина и спокойствие из Лещен, отидохме към глинената къщичка. Там не пропускайте да посетите и етнографската къща.
Общо взето и двете места ми харесаха много, но по времето извън навалицата 😁

# 550
Уф, след много обещания най-после написах инструкция как може да интегрираме BGmountains картата в Oruxmaps без да си задръстване телефона с цялата карта и как да записваме парче от нея за офлайн ползване, преди да тръгнем някъде:
https://bg-mam.ma/p/1457844/45094095

# 551
  • Русе
Здравейте. Утре потегляме към Родопите. Ще отседнем в Пампорово. Набелязала съм места за посещение, за да не се повтаряме от 2018-та. Разбира се, ако времето позволява. Единият ден искам да отидем на екопътека Струилца Калето. Другият ден евентуално до Дяволското гърло ( предния път не успяхме да го посетим) или язовир Въча. На третия ден - Кръстова гора.
Това, което ме интересува е дали е оправен пътят до Дяволското гърло. Скоро някой ходил ли е там?

# 552
Не знам дали е оправен пътя до Дяволското гърло.
Струилица е много приятна пътека, особено в горещо време. Почва от басейна в края на града, има паркинг.
Дяволската гърло може да се съчетае в един ден с Ягодинската пещера, ако не сте ходили там.
Близо до Пампорово (по пътя към Смолян) е екопътека Невястата, от същото място тръгва и пътека към Смолянската крепост (Калето). Там в една дупка има и манастир.
Въча е красив язовир, но в дупка и почти не може да се стигне брега му. А и е доста далеко от Пампорово. Ако решите да ходите, точно срещу комплекс Чилингира има екопътека (от автобусната спирка по едни стълби тръгва), от която имало красиви гледки към язовира.
По близо от Въча до Пампорово са Чудните мостове. Ако не сте ходили - много по-интересно от Въча място.

# 553
А до Чудните мостове лесно ли се стига с кола и после пеша? С дете на 4 години, мрънкаво, дето няма да издържи дълги и тежки преходи.

# 554
Стига се с кола до тях.
От пътя Пампорово Асеновград след Чепеларе има отбивка за Забърдо. След селото се стига до Чудните мостове).
Има малко стръмно слизане, но то е за няколко минути (не повече от 5). Цялата разходка (ако човек не седи дълго на едно място да съзерцава невероятната красота) надали е повече от половин час. До шосето би трябвало да има заведение с маси и на открито, не вярвам да са изчезнали.

Общи условия

Активация на акаунт