Къде да отседнем в Родопите и какво трябва да се види непременно - 10

• 65 520
  • 788
  •   1
Отговори
# 705
  • София
Здравейте
ще предприемем пътуване от Велинград из родопите, като първата ни спирка мислим да е Орлово око и да спим в Триград
Кой път да поемем от Велинград до Ягодина, за да разгледаме нещо по пътя до Орлово око?
Мислим да тръгнем от Велинглад около 11ч през Батак / Батак сме го разглеждали- така че отпада/, пътя до горе е около 2ч. така че ако спрем то какво може да се разгледа и около 16ч да сме на Орлово око?
Другия път е през язовир Доспат- там нищо има ли ,което може да се види?
На другия ден сме запланували Ждрелото на Триград, пещерата Дяволското гърло и отпътуване до Чудните мостове.. нещо друго по пътя натам има ли, което не е за изпускане
Знам че въпросите са доста объркани, но ще съм благодарна ако ме насочите

# 706
Според мене пътят през Сърница и язовир Доспат е по-лек. Този през Батак е по-тежък,  с по-голяма денивелация.
И не разчитайте на времето за пътуване, което показва гугъл,  на много места по родопските пътища не може да се кара бързо.
Ако тръгнете по-рано,  може да видите част от Дяволската пътека до Борино,  поне да стигнете до Дяволския мост -  към . Пътеката тръгва от Катранджийницата,  има я на картата. Но Дяволския мост е поне на 2 км от Катранджийницата, повечето по равен черен път,  после по пътека през гората. Табелите изобщо не са верни - нито като време,  нито като разстояние.
Джипове за Орлово око чакат на разклона при Тешел и след това на малък паркинг в другия край на Дяволската пътека (поне преди 2 години,  сега не знам). Но няма какво да правите в тази част на Дяволската,  ако ще ходите,  тръгвате от Борино и се връщате отново там.

# 707
Недоволна,  имаше блог, може ли линк, пазиш ли го?  Миналата година  беше писала и за Дяволската екопътека в него, и за интересни места.

Lili_78,  за  Хайдушки поляни или по точно пътя покрай тях беше писала blue angel. Ако чете ще се включи.

С резервацията за Златоград,  запазих в Emmar, обявено като хотел, но си е реално като гледам частни стаи и студиа.
Александровите къщи бяха заети за желания период.
Бялата къща, както и Йосифова имат много добър рейтинг, но трябваше да гледам и квадратура, която е между 14 и 20кв за стая.
Ще ми трябва място да разпъна две кошарки и се спрях на повече площ, другите се съгласиха, където съм решила  🙂

Гръцкия ресторант като наближи ще видя за резервация, ако трябва
с. Аламовци в Родопско кътче чета отзиви за домашна кухня, ще проучвам

# 708
Щефи, блогът ми си е наличен,  но зарязан в последната година... А снимков материал и спомени от много скитания не само у нас има много...
http://skitnik.beautybg.info/

# 709
  • до най-прекрасния мъж
Може ли да ме ориентирате къде се намират Хайдушки поляни и какво друго освен Роженската обсерватория може да се разгледа в района. Знам,че има езерце около поляните,но не съм проучвала дали има нещо друго интересно.
До Хайдушки поляни може да се стигне по 3 начина.
Вариант 1: Бачково-Лъки-Здравец-Хайдушки поляни
Вариант 2: Бачково-Роженски проход-Соколовци-Момчиловци и от там хващате пътя за Лъки. Много е живописно и обожавам да минавам по този път. Но няма добър обхват на телефоните, нека се има предвид.
Вариант 3: Бачково-Рожен-Хайдушки поляни - някъде там е и Обсерваторията. Не сме минавали по този път, знам, че е пряк. Отбивката е горе на Роженските поляни. Към 11 км е до Хайдушки поляни. В общи линии се стига все до едно и също място. Зимата има писта и влек. Вече нагоре, като се тръгне покрай пистата, която остава вляво, има път, който води до хижа Момчил юнак (Ако не се лъжа за името). След хижата има езеро. Ходили сме и лятото, и зимата. Живописно е много там

# 710
  • Пловдив
Благодаря за насоките! Бяхме в събота,разходихме се в района. Има страхотни пътеки -равни, прохладни. Езерото до хижата Момчил юнак е уникално. Имаше много хора навсякъде. Обърнахме внимание на цените в заведението в хижата -доста са сериозни Simple Smile
Посетихме и фермата за елени в близост до обсерваторията -много приятно местенце.

# 711
А може ли някакви подробности за тази ферма за елени - къде точно се намира, много животни ли има, може ли човек да се приближи до тях?

# 712
Доколкото четох в нета,  вече няма елени...
А трябваше да са северни.
След едно предаване по телевизията ми стана интересно и се зарових в нета.
Май е безуспешен опит за правене на бизнес и сега се чудят от какво да взимат пари,  за да оцелеят.
А,  има двойка нашенски елени,  които не е ясно дали имат законово право да отглеждат).

# 713
  • до най-прекрасния мъж
В местността има и диви елени. Бяхме ходили една зима преди 2-3 години. Още на изхода на Лъки видяхме 4 елена, пиеха вода от реката. После нагоре, по пътя за Момчил юнак видяхме още 1, който прекоси пътя. Много красиви животни, особено като са на свобода.

# 714
  • Пловдив
А може ли някакви подробности за тази ферма за елени - къде точно се намира, много животни ли има, може ли човек да се приближи до тях?
Не видях как точно се казва. Намира се между Рожен и с.Здравец. Има едно семейство елени - мъжки,кошута и малко. Влиза се при тях,струва 3лв на човек. Отделно има и семейство интересни крави.

# 715
Санта Клаус се казва. Провали ни се ходенето към Смолян тази година, но ни беше в списъка. Много жалко за отровените северни елени. Надявам се догодина да идем, детето ще се зарадва.

# 716
  • София
Елените (ако ги има) няма как да ги пропуснете, на пътя за обсерваторията са.

Върнахме се наскоро от кратка почивка в любимата планина, ще дам някой отзив. Simple Smile
ММ се беше уплашил от пропадналия път към Триград и затова резервирахме в Пампорово, хотел Дафовска. По принцип голям курорт не ми е представата за родопска почивка, но не мога да си кривя душата, мястото е прекрасно избрано. Гори, гледки, въздух. Ако ги нямаше полуразрушените грандомански сгради, щеше да е още по-хубаво.
Самият хотел ме изненада приятно, чист, хубави стаи, поддържан. Два минуса ще му пиша, имаше гнездо на оси в близост до балкона ни и като казах на собственика, той смотолеви нещо, че щели да пръскат тия дни, но така и не се взеха мерки. Сега, на нас осите нищо не ни направиха и на практика не беше проблем, но за някого би било.
Вторият минус е ресторантът към хотела. Любезен чевръст сервитьор, но бавна кухня, два дни сядахме на зацапани покривки на масите, после ги подмениха. Закуската на блок маса, нелоша, но нищо особено.
За компенсация имахме прекрасна гледка от стаята:

Много ни хареса заведението Родопски специалитети. Избрахме го по отзивите в Гугъл и впоследствие и аз написах положителен такъв. Simple Smile Сервитьорите много любезни и усмихнати, бързо обслужване, храната много добра.

Качихме се за пореден път на кулата Снежанка, но незнайно защо не си бяхме взели якета и не можахме да се любуваме дълго на красотата, защото духаше пронизващо. Имах желание да слезем до Смолянските езера, но лифтът не работеше и мнозинството го мързеше Rolling Eyes

На другия ден бяхме на Роженските поляни. Качихме се и до обсерваторията, но за малко изпуснахме групата на точен час, оказа се, че не можем да разгледаме отвън, така че си тръгнахме. Любувахме се на красивия изглед от поляните.

С голямо съжаление си тръгнахме за пореден път, времето, за да ни утеши, се развали още същия следобед. Simple Smile Минахме през Бачковския манастир, където имаше много хора, но и много за разглеждане и атмосфера.

# 717
  • София
Още ли не е отворен пътя за Триград?
Ние ще пътуваме от Велинград за Триград на 01.09 - по пътя през Сърница и Доспат  ли да минем? Някой беше писал, че през Батак е по- труден прехода и денивелацията?
Може ли някой пътувал до Триград наскоро да сподели моля

# 718
Не съм била скоро до Триград,  доколкото знам пътят е закрепен и може да се минава. И аз писах,  че е по-добре от Велинград да се мине през Сърница. Завоите са ясни,  но Широка поляна е на 1500м, Доспат на 1200,  като почти няма изкачване над тази височина.

# 719
  • до най-прекрасния мъж
Аз бих минала на отиване през Сърница-Доспат, а на връщане през Доспат-Батак. За мен язовирите са много красиви и си струва да се видят.

Общи условия

Активация на акаунт