Къде да отседнем в Родопите и какво трябва да се види непременно - 10

• 66 732
  • 788
  •   1
Отговори
# 120
Точно в Родопите миналата година юни месец ни валя най-проливния дъжд, който съм виждала😁 Бяхме с плътни дъждобрани, но докато стигнем до колата вече бяхме мокри почти до кръста. Въпреки това беше страхотна красота😁

# 121
sssani, и нас миналата година ни валя сериозен дъжд при първия опит да стигнем до Стената, която изобщо не е на половин час, а и денивелацията не е малка. Наложи се да включим конвекторните радиатори, за да сушим обувки и дрехи въпреки туристическите найлони. Но вторият опит беше успешен.

Последна редакция: вт, 17 авг 2021, 22:34 от Недоволна

# 122
  • София
Бяхме по къси панталони и потници ...Представи си гледката.Втори опит няма да има в рамките на този ни престой.Предложете друга дестинация.Кратка и лека в района.Нещо към Доспат може би ...Мислех и за водопад Късак ,но на прибиране.Той поне нали е на кратко разстояние ?

# 123
До водопада не съм ходила. Идея за лежерна разходка -, по черния път от курортната част на Сърница към Доспат. А ако познавате гъби - преди година имаше много и различни две вечери похапвахме с кеф. Но ние не бяхме на хотел, а на място, където сами си готвехме. С приятели, мъжът рибар. И като тримата след сериозна умора по Дяволската пътека се прибрахме, той ни посрещна с прясно изпържени рибки.

# 124
  • Пловдив
Бяхме по къси панталони и потници ...Представи си гледката.Втори опит няма да има в рамките на този ни престой.Предложете друга дестинация.Кратка и лека в района.Нещо към Доспат може би ...Мислех и за водопад Късак ,но на прибиране.Той поне нали е на кратко разстояние ?

Водопадът е на 15 минути от паркинга, много бързо се минава маршрута.

# 125
  • Пловдив
Ssani, a миии как беше да не тръгваш - зиме без торбичка, лете без абичка 🙃
Следете локалната прогноза и действайте между капките Simple Smile Поне ще излязат гъби, че ние не можахме да си купим манатарки, щото капка не беше капвала от почти месец в района.
За кратки хубави моменти може каяци да карате примерно, за друго вероятно ще е кално. Ако пък е толкова зле положението - пътя за Гоце Делчев и обиколка на Лещен, Ковачевица, Делчево...

# 126
Днес се завърнахме от комплекс Родопски легенди! С две ръце препоръчвам, като условия, обслужване, храна и най-вече, на първо място ПРИРОДА.

# 127
" Заведи ме там, във Родопите-белоснежна красота......"
Утре сме пак там.
Две години само им изневерихме, но трябваше да видим красотите на Крушунските водопади, Орешак, Ловеч и другите близки дестинации.
После беше ред на Трявна,  Боженци, Шипка, Етъра и Велико Търново.
За догодина още от сега започвам търсене на местенце, в което не сме ходили.
Миналата година и ние хранихме лисичка в Ковачевица.
През майските празници отидохме до с.Свежен-Сърнена Средна гора.
Децата се размрънкаха като видяха колко " забутани" селца има, а като капак се оказа ,че няма покритие на мобилните оператори. Triumph
Едва успяхме да се свържем със собствениците на квартирата.
Правихме много разходки-до гроба на Хаджи Димитър и до Карлово.
После казаха, че им е харесало.

# 128
Върнахме се ние от Ковачевица - миналата тема питах за предложения за разходки наоколо. Наистина си починахме и разпуснахме, планината там е прекрасна, толкова е зелено все още, прохладно и тихо, вълшебно. Сигурно и тъй като бяхме през седмицата, в събота и неделя ще е доста по-оживено. Ходихме до параклиса, обикаляхме из селото, слизахме до водопада, но в момента беше пресъхнал. Бяхме се настанили в Бялата къща и всичко там ми хареса. Гледките отвсякъде са невероятни, не знам дали някога би ми омръзнало да гледам такива пейзажи и да се наслаждавам на тишината, докато си пия сутрешното кафе, а някоя катеричка прекосява двора.
Искам обаче да предупредя за пътя - ако идвате от централна или източна южна България, Гугъл мапс препоръчва като най-кратък като разстояние и време (а сега, като пробвах, даже ми посочи единствено него) пътя през Велинград и от там вместо към Якоруда и Гоце Делчев, към Сърница и преди нея вдясно (на юг) директно към Ковачевица.
НЕ се лъжете! Там всъщност път няма. Първо пропуснахме отбивката преди Сърница, че се връщахме, възмущавахме се, че няма табела и още тогава трябваше да ни светне червената лампичка, но ние сме упорити. Най-подвеждащото е, че отбивката е с хубав асфалт, който обаче свършва няколкостотин метра по-нататък. И след това започва някакъв кошмар. Това е някакъв горски път, който все още се ползва, но само от камиони на горското и от наистина високи джипове. Огромни камънаци, комбинирани с неравности, след това имаше някакви тесни възвишения, следвани от огромни локви и пак възвишения. Все едно минавахме по терен, пригоден за офроуд състезания. После се появиха остатъци от асфалт или по-скоро големи ръбове, които нямат обкрачване. Ние бяхме с ниска кола и само благодарение на това, че съпругът ми е изключително опитен шофьор, само един път ударихме нещо отдолу по-силно. Но пък поостъргахме ауспух, тук там прагове и броня, в последствие се оказахме и със спукана гума. И лошото беше, че няма и как да се върнеш, има места, които, като ги минеш веднъж, просто не можеш да си ги причиниш отново, без риск този път да си оставиш гърнето или бронята например, да не говорим, че и нямаше къде да се обърне. Направо не бях на себе си, когато най-накрая пристигнахме. Около 25 км за 2 часа.
Повече на Гугъл мапс никакво доверие, освен ако пътят вече не е пробван реално. След това се шегувахме, но никога не бих си го причинила отново (и на бедната ни кола).

Последна редакция: чт, 19 авг 2021, 18:58 от Lúthien

# 129
  • до най-прекрасния мъж
Маршрутите най-лесно се проверяват през Street view. Не е ли миналата от там колата им, пътят не става. До сега не ни е подвеждал никога. А ако е минал, се вижда с доста голяма точност в какво състояние е. Може да е малко по-добре или по-зле, но изненади никога е нямало.
Сега проверих, наистина дава този път, но колата на Street view не е минавала от там. Имайте го предвид при следващи пътувания, отнема малко време, но е изключително полезно.

# 130
Искам обаче да предупредя за пътя - ако идвате от Централна или Южна България, Гугъл мапс препоръчва като най-кратък като разстояние и време (а сега, като пробвах, даже ми посочи единствено него) пътя през Велинград и от там вместо към Якоруда и Гоце Делчев, към Сърница и преди нея вдясно (на юг) директно към Ковачевица.
НЕ се лъжете! Там всъщност път няма. Първо пропуснахме отбивката преди Сърница, че се връщахме, възмущавахме се, че няма табела и още тогава трябваше да ни светне червената лампичка, но ние сме упорити. Най-подвеждащото е, че отбивката е с хубав асфалт, който обаче свършва няколкостотин метра по-нататък. И след това започва някакъв кошмар. Това е някакъв горски път, който все още се ползва, но само от камиони на горското и от наистина високи джипове. Огромни камънаци, комбинирани с неравности, след това имаше някакви тесни възвишения, следвани от огромни локви и пак възвишения. Все едно минавахме по терен, пригоден за офроуд състезания. После се появиха остатъци от асфалт или по-скоро големи ръбове, които нямат обкрачване. Ние бяхме с ниска кола и само благодарение на това, че съпругът ми е изключително опитен шофьор, само един път ударихме нещо отдолу по-силно. Но пък поостъргахме ауспух, тук там прагове и броня, в последствие се оказахме и със спукана гума. И лошото беше, че няма и как да се върнеш, има места, които, като ги минеш веднъж, просто не можеш да си ги причиниш отново, без риск този път да си оставиш гърнето или бронята например, да не говорим, че и нямаше къде да се обърне. Направо не бях на себе си, когато най-накрая пристигнахме. Около 25 км за 2 часа.
Повече на Гугъл мапс никакво доверие, освен ако пътят вече не е пробван реално. След това се шегувахме, но никога не бих си го причинила отново (и на бедната ни кола).
Този път, но в обратната посока (от Ковачевица към Сърница) го минахме с два трабанта преди 30 години. Невероятна красота, но за съжаление аз карах единия и нямах време да се радвам на гледките. Но се учудвам, че Гугъл ви е превел от там. Но първо трабантът беше много по-проходим от нормалните съвременни коли, а и тогава нямаше джипове да ровят коловози.
За по-сигурно следващият път преди тръгване гледайте на кои пътища има стрийтвю, със сигурност по черните няма.
А нормалният път е през Доспат в посока Гоце Делчев, отбиване къмГърмен и после на горе.

# 131
Да, много е живописно наистина, но никак не можах да му се насладя. А на връщане през Доспат минахме.

# 132
  • София
Lúthien, а къде се хранехте? Разкажи повече за времето си в Ковачевица, дай някой съвет, че ми предстоят другата седмица 2 дена там.

# 133
  • София
Върнахме се ние от Ковачевица - миналата тема питах за предложения за разходки наоколо. Наистина си починахме и разпуснахме, планината там е прекрасна, толкова е зелено все още, прохладно и тихо, вълшебно. Сигурно и тъй като бяхме през седмицата, в събота и неделя ще е доста по-оживено. Ходихме до параклиса, обикаляхме из селото, слизахме до водопада, но в момента беше пресъхнал. Бяхме се настанили в Бялата къща и всичко там ми хареса. Гледките отвсякъде са невероятни, не знам дали някога би ми омръзнало да гледам такива пейзажи и да се наслаждавам на тишината, докато си пия сутрешното кафе, а някоя катеричка прекосява двора.
Искам обаче да предупредя за пътя - ако идвате от Централна или Южна България, Гугъл мапс препоръчва като най-кратък като разстояние и време (а сега, като пробвах, даже ми посочи единствено него) пътя през Велинград и от там вместо към Якоруда и Гоце Делчев, към Сърница и преди нея вдясно (на юг) директно към Ковачевица.
Хах, че вие сте истински герои бе, да преминете през това чудо! Пътят наистина се проверя през стрийт вю, и най-добре няколко дни преди да се тръгне да се проучи маршрута. Отделно, на ваше място при свършването на асфалта и първите неравности - веднага обръщам. Все място ще има. Да не говорим 2 часа за 25 км......какво губене на време е:)

Аз от пътя към пещера Снежанка, подхода за коли, останах изключително разочарован, дето е къде-къде по-проходим.

# 134
Аз на навигацията съм сложила да избира най-главни пътища, а не най-кратък маршрут Hands V

Общи условия

Активация на акаунт