Къде да отседнем в Родопите и какво трябва да се види непременно - 10

• 65 709
  • 788
  •   1
Отговори
# 450
За Триград препоръчвам разходка до село Кестен, където времето е спряло.
Асфалт има почти до селото, там където свърши реших, че няма смисъл да троша окачването и оставих колата до едни плевни. От там до селото не повече от 10 мин пеша.

Има и стара ТВ кула, на която може да се покатерите, ако не ви е страх и се открива не лоша гледка.

# 451
  • Пловдив
Изобщо не се чувствам гузна, че съм ползвала превоза с джип преди години за Орлово око, това също за мен си е изживяване, отделно ми пести време и тогава успях да разгледам повече от нещата, които исках за краткото време.
Шофьорът беше на прилична възраст и ни разказваше интересни истории от района, при следващо посещение на място с джип, ще го потърся.
А на този етап с детето е немислимо такъв тип преходи да ги правим пеша.

# 452
  • Пловдив
До Триград приятна разходка, става и с деца, е до с.Водни пад. Оставя се колата на Аркан хан и от там има маркировка отсреща  през реката. Върви се по павиран път, покрай реката , много красиво , а самото "село" е много интересно. Вече за хора, които им се прави преход, има много хубав До изворите на Въча и чак до Кожари, маркирана и пътеката и красива . Но! Има следи от мечки в района,  няма хора по тази пътека, да си знаете 😀

# 453
  • Асеновград
https://www.asenovgrad.bg/bg/novini/dobrostanski-biser-kray-asen … priema-posetiteli

"ДОБРОСТАНСКИ БИСЕР" КРАЙ АСЕНОВГРАД ОТНОВО ПРИЕМА ПОСЕТИТЕЛИ

Пещера "Добростански бисер" край Асеновград отваря врати, със закъснение от повече от месец, в сравнение с предишните години. Освен това, за първи път, обектът не е отдаден за безвъзмездно ползване и стопанисване на общината. ОП "Туризъм" ще трябва да плати 3000 лв. на Регионалната инспекция по околна среда и водите – Пловдив, за това, че ще развива и поддържа пещерата.

Договорите вече са сключени и от утре, 10-ти юни, обектът започва да приема посетители. Пещера "Добростански бисер" ще отвори точно в 09:00 ч. Извършена е профилактика и оглед на състоянието на обекта. Обектът е безопасен и оборудван така, че може да започне да функционира ефективно. Работното време е от 09:00 ч. до 18:00 ч. - от петък до вторник. Сряда и четвъртък са обявени като почивни дни, но в случай, че има интерес от туристи - за групи от над 20 души, ще бъде осигурен достъп и през тези два дни, като за целта се изиска предварителна заявка, направена не по-малко от 48 часа преди посещението.

Индивидуалният билет за посетители струва 5 лева. Входната такса за ученици, студенти и пенсионери е в размер на 4 лева. Същата е и цената за организирани групи от по осем души. Семейният билет (родители с деца) струва 12 лева. Желаещите беседа заплащат: обикновена - общо 10 лева; специализирана - общо 12 лева; на английски език - общо 12 лева. За контакти и повече информация може да позвъните на тел.: 088 444 62 56.

# 454
  • София
Чудно за пещерата, но как се стига до нея?

# 455
Здравейте,
С приятелка сме решили да се разходим до Копривщица за два дена. Предложете ни лек маршрут в района, както и места за хранене.
Благодаря!

# 456
  • Пловдив
Разгледах маршрута по мапса до Добростански бисер, след Горнослав ми излиза водопад св.Георги /как е до там прехода?/, след това Лястовичи вир /имам спомен, че много се дискутираше маршрута, как е сега положението?/.
В един ден става ли посещение на пещерата и тези два водопада примерно?

# 457
  • Асеновград
Става за един ден. https://www.google.bg/maps/dir/%D0%90%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0 … bg&authuser=0
Пуснете в търсачката в темите , поне няколко пъти аз съм пускала подробно описание на маршрута, както и отзиви от посетили пещерата.
Задължително се свържете по телефона за сте сигурни, че има кой да Ви отвори на място.
В района има още много какво да се види. Като Червената стена примерно.

# 458
Здравейте,
С приятелка сме решили да се разходим до Копривщица за два дена. Предложете ни лек маршрут в района, както и места за хранене.
Благодаря!

Vion, Копривщица всъщност е в Средна гора Wink
Единия ден спокойно можете да отделите за музеите и да се качите до паметника на Бенковски, а другия да се разходите например по Пътеката на здравето

# 459
  • Пловдив
Здравейте,
Благодаря!

Копривщица не е в Родопите. Simple Smile
Маршрути, които да тръгват от града, не се сещам. Може да тръгнете от паметника на Г.Бенковски нагоре - има приятен горски път. Другият вариант е към връх Богдан, но е дълъг и започва няколко км. извън града. Средно тежък е.
Също става и месността Войводенец, където се провежда фолклорния събор (тази година ще е 5-7 август). Съборът се провежда на всеки 5 години, но заради пандемията не успя да се състои предните 2 години. Ако сте с кола, може да я оставите на гробищата или да отидете дотам пеша, не е толкова много като разстояние.
Задължително е да посетите музеите, ако се интересувате разбира се.
Места за хапване препоръчвам ресторант Чучура (на автогарата), 20-ти Април (на Центъра) или Ломева къща (на 2 крачки от Центъра).
Има и други, които стават, но тези на нас ни харесват най-много. Други прилични заведения са Под старата круша, р-нт България, Дядо Либен (това вече е автентично заведение, но храната не ми допада).

# 460
Благодаря за отговорите! Знам къде е Копривщица, но е опомената в първата страница на темата. Затова попитах тук.

# 461
В края на месеца ще сме 3 дни в с. Добралък /Асеновградско/. Може ли препоръка  за леки маршрути? Четох нагоре, че си говорехте за пещерата и други забележителности, но ме интересува нещо "от другата страна" на Асеновград.

# 462
Здравейте, тази година сме решили да направим малка обиколка. Направила съм горе- долу маршрута.
 Били сме много пъти в района Пампорово- Смилян- Смолян- Момчиловци-Широка лъка- Триград- Ягодина и сме минали и пещери и пътеки и пътечки.
Решили сме маршрута да е Пловдив - Кърджали - Старцево- Долен- Добринище - София.
Но имаме свободни дни между Старцево и Долен и си търся идеи за китно селце за нощувка по този път. Ще съм благодарна на всякакви идеи.
Благодаря!

# 463
Решили сме маршрута да е Пловдив - Кърджали - Старцево- Долен- Добринище - София.
Но имаме свободни дни между Старцево и Долен и си търся идеи за китно селце за нощувка по този път. Ще съм благодарна на всякакви идеи.
Благодаря!
От Долен можете да отидите до Ковачевица и Лещен. Когато ходихме в този район спахме в Долно Дряново, в къщата за гости на Сабри - бях резервирала през Букинг. Долно Дряново е по средата между Лещен и Ковачевица.
За закуска Сабри поднася домашна баница, мекици и сок от бъз - мнооого вкусни.

Последна редакция: ср, 15 юни 2022, 09:38 от Djordja

# 464
Миналата година направихме едно дневна разходка с джип а невероятни места. Водач ни беше местен от Гьоврен. Ходихме на Чаирските езера, Чамла, Пияната гора, Застава, и още... Видяхме много красота, чухме много истории. Тийна беше много впечатлен. Сега края на юли отиваме пак, останаха много неизбродени гори....

Последна редакция: ср, 15 юни 2022, 11:00 от Barsa

Общи условия

Активация на акаунт