Къде да отседнем в Родопите и какво трябва да се види непременно - 10

• 65 656
  • 788
  •   1
Отговори
# 495
Може ли идеи за маршрути около Гела
Пешеходни от Гела или с кола до близките околности?

# 496
Може и двата варианта

# 497
Може ли препоръки за хотел на брега на яз. Батак с хубава гледка ?

# 498
  • Пловдив
Недоволна, коя е къщата в Гела? Цялата ли се дава?
Честно казано съм много изненадана за Момчиловци. Отсядали сме там няколко пъти и спомените ми са съвсем различни. Последно само преминахме на път към Рожен и останах неприятно изненадана от разбития път след селото.

# 499
Къщата в Гела е къща Фитко. Малка, три стаи със санитарни възли и механа с всичко за готвене (не се предлага храна). Не е задължително да се наеме цялата, може и една стая. Но е напълно резервирана до края на август.
За Момчиловци - за нас е прекалено застроено, ние харесваме да сме сред природата и да се разхождаме. А там има само една екопътека, половината от която ненамираема.
Пътят е много зле, не са го ремонтирали.

# 500
  • до най-прекрасния мъж
Момчиловци е голямо село, впечатли ме още от 1995 г, когато за първи път пътувахме в този край. Майка ми беше взела карта за почивка в Баните и бях впечатлена колко големи къщи има в този край. Същото е и в с. Старцево, до Златоград - огромни къщи. Не са типичните малки родопски селца. Аз обожавам пътят от Момчиловци, през Хайдушки поляни към Здравец и Лъки. Много е живописно, но няма обхват на телефоните на места. Така че, не е за всеки. Също нагоре от Лъки към Манастир и вр. Свобода. От Баните, нагоре към Вишнево е прекрасно също. Има какво да се види в района с кола, стига да ви се пътува. Ние всичките тези дестинации си ги правехме преди детето като еднодневни разходки. Догодина, като порасне още малко, живот и здраве я вземаме и тръгваме. Искам от малка да опознава природата и да я обича и пази. И най-вече дано обича до пътува.

# 501
Може и двата варианта
Не знам защо съм пропуснала да отговоря.
Пешеходни маршрути от Гела (тръгват от дясната махала, като се качвате от Широка лъка). Има две кафяви табели - за ранно християнска базилика и за тракийска крепост Градището. Базиликата е в края на махалата, но е много расло и въпреки табелата е трудно откриваема.
До градището не стигнахме,  само до параклиса Света Марина. Минава се покрай базиликата и църква и се продължава по черния път. На всяко отклонение се свива на ляво. На първото има табели, наляво май беше за хижа Ледницата, надясно пише нещо на английски, не помня точно. Десният път води до Илинденските поляни, където се провежда над свиването в началото на август. Продължавайки по левия път стигате до заслон. Там има нормална туристическа табелка за хижа Ледницата и трудно читаема дървена за св. Марина, за която трябва да завиете наляво. Продължавате на ляво, появяват се и табели за Доспат. По едно време от лявата страна има стълб за електрозахранване с две табели - за Доспат и св. Марина. Завивате на ляво за параклиса.
Според информация на съседите по стая след параклиса се стига до табела 250 м до Градище. Там има проблем с пътеката. Видимият път НЕ води към крепостта! Имало няколко камъчета едно върху друго (типичната каменна маркировка по Пирин) и се виждало нещо като пътечка. Би трябвало от там да се стигне до градището, като според описанията изкачването е кратко, но много стръмно.
Екопътеки в околността:
Струилица до Девин. Започва от басейна в края на града, където има паркинг. Много приятна и лека пътека, особено в горещ ден. Върви покрай рекичка, има и много дървени съоръжения. Интересната част свършва с последното дървено съоръжение.
Екопътека Невястата. На пътя Пампорово - Смолян. На един завой се вижда арка за манастир и голям надпис за Невястата. Има паркинг. Най-дясната пътека е за Невястата, която е скала над Смолян с красива гледка към града. Има друга пътека към Смолянската крепост (Калето). И двете са кратки, по около километър. От арката по асфалтов път надолу е манастирът. До паркинга има каравана, предлага се храна и безалкохолни, но няма тоалетна.
Екопътека Каньонът на Водопадите.
В края на Смолян, по пътя за Мугла. Няма паркинг, паркира се на шосето. В делничен ден миналата година беше лудница, не мога да си представя какво е в почивен. Много по_дълга и трудна от другите две. Желателно е да сте с добри обувки.
Първата част е много неприятна - върви се по открит черен път дълго време, докато се стигне до посетителския център, от където започва същинската пътека. Тя е кръгова. Качва се покрай реката и многобройните водопади и се слиза през гората. Пролетта някой беше писал, че има разрушени дървени съоръжения, не знам дали са възстановени, но в центъра ще кажат какво е състоянието. В центъра се предлагат храна и напитки, пива и тоалетна срещу заплащане.

# 502
  • Пловдив

Посетихме в неделя Бекови скали, очарована съм.

# 503
  • Пловдив
Мястото е страхотно.
Ние имаме къща на Равногор и пре годините често ходим до тези скали. Приятна разходка и красива природа. ❤

# 504
  • Асеновград
Миналата събота бяхме на събор в Лилково. Пътя е асфалтиран от разклона с Бойково до разклона Ситово-Лилково. Но за сметка на това е тесен и без мантинели. Нагоре до Лилково е все още в ремонт. От Храбрино нагоре си е все стария лунен пейзаж който помня от преди 10-15г. Красиво е в тази част на Родопите, но пътищата са зле.

# 505
  • Пловдив
Мястото е страхотно.
Ние имаме къща на Равногор и пре годините често ходим до тези скали. Приятна разходка и красива природа. ❤
И ние имаме къща там, може и да се познаваме, аз съм снаха в селото Simple Smile

# 506
  • София
Здравейте,
Малко повече за комплекс Романтика в Сърница, Доспат - наистина ли водата в басейна е студ и през август?

# 507
За басейните не знам, ама имаш резервация или тепърва ще резервираш? Аз звънях преди 3 седмици и ми казаха, че нямат места за август... трябвало да звънна през април...

# 508
Миналата година разпитвах и четях отзиви за Романтика - Сърница.
Отзивите в гугъл хич не бяха ласкави, а отговорите на управата надменни и нагли.
Като се почне от лоша кухня, бавно обслужване, тук-там паежинка, счупени пътечки, лоша хигиена по външни обслужващи съоръжения.
Една ли са се променили, щом всичко им е резервирано от пролетта....

# 509
  • Пловдив
Оня ден обядвахме в ресторанта на Романтика. Кухнята е хубава, вкусно обслужването е ок.
Ресторанта е ок, но наоколо е овехтяло доста. Ние сме в една вила към тях...хич не беше чисто, посуда почти няма...и ще се оплача.

Общи условия

Активация на акаунт