Забележителности в Северозападна България

 • 7 879
 • 62
 •   1
Отговори
 • Някъде по Дунава
 • Мнения: 4 791
Здравейте. Със семейството ми искаме да посетим района. Никога не ме идвали по тези места,  били сме само в Козлодуй. Чудя се как да се организираме, за да може да посетим повече забележителности. Можем да отделим 5 дни/4 нощувки. Искаме да посетим Враца, пещерата Леденика, евентуално връх Околчица, Черепишкия манастир, Белоградчишките скали, пещерите Магурата, Венеца, крепостта Баба Вида. Дали ще е удачно да направим една нощувка във Враца (пътуваме през Плевен) и три в Белоградчик или околността му? Как да подредя посещенията за максимално удобство? Ако мислите, че има нещо друго, което си заслужава да се посети, моля споделете.

# 1
 • Мнения: 1 793
Поздравявам ви за желанието! Моята България е северозападът и половин живот навън не ме кара да го отобичам, днес се върнах за пореден път от там. Враца много ме впечатли, Вършец ми остана в сърцето, Белоградчик е магичен, а по-хубава от Видинската градина (за мене, по света 🥰) няма)! Накупих си кусур книги за пътуване из България миналата седмица, и съм изумена, колко малко място на северозапада е отредено за тях! Даже ми е пенсионерска мечта да опиша този край в книга, защото имам нужда да го преоткрия. Ще следя.

# 2
 • Мнения: 4 993
Кога пътувате? С кола ли сте? Искате ли да идете до Видин за повече време и какво точно ви се гледа? За тип "100 обекта", нещо историческо, етнографско, кулинарно, просто разходки? Планински туризъм?

Пишете ми, ще ви предложа маршрут..

# 3
 • Мнения: 487
Ами пещерата Очите на Бога до Карлуково, местноста Панега до Луковит, до Плевен - невероятните Крушунски водопади... прекрасни места ако имате път.

# 4
 • Някъде по Дунава
 • Мнения: 4 791
Vessela Nickolaeva, обмисляме пътуване около 20 май. С кола сме. По принцип на мен всичко ми е интересно, но се съобразявам и с членовете на семейството. Не са много по музеите и прекалено дългия туризъм, макар и по такива места да ходим. Затова се спрях на няколко пещери и Белоградчишките скали, а за манастира едното дете учи и изяви желание да го види.
Sivona, били сме на предложените от Вас места.

# 5
 • Мнения: 14 518
Някой да знае кои останки от римски градове са там и има достъп до тях? По телевизията гледах анонс за такъв римски град и от кадрите останах с впечатление, че е доста голям, но беше някакво особено име и не го запомних. Търся из нета, но не намирам нищо.

# 6
 • Плевен
 • Мнения: 1 622
Някой да знае кои останки от римски градове са там и има достъп до тях? По телевизията гледах анонс за такъв римски град и от кадрите останах с впечатление, че е доста голям, но беше някакво особено име и не го запомних. Търся из нета, но не намирам нищо.
Село Арчар-римския град Рациария.

# 7
 • Мнения: 1 793
Рациария е за който се сещам, но мисля че наскоро и за друг говореха. Няма нищо туристическо там, доколкото знам. Доста от находките са във Видинскя музей (саркофази и т.н). Иначе и в Кула има останки от римска крепост- - Кастра Матис.


Има интересна легенда за трите сестри Вида, Кула и Гъмза(това е археологическа забележителност в Сърбия до Зайчар, мисля че е туристически обект, гледала съм  го в книга - Гъмзиград).
Скрит текст:
“Живял някога български болярин, заможен и много имотен. Обширните му владения се простирали на територии от Карпатите до Стара планина. Имал 3 дъщери – Вида, Кула и Гъмза.

Когато се споминал, сестрите разделили бащините имоти помежду си. По-малките сестри прибързали в избора си на съпруг – Гъмза се омъжила в земите на сръбския Гъмзиград, Кула се задомила в българския град Кула; случили обаче на лоши съпрузи, които пропилели бащиното им наследство с лека ръка и изгубили всичко.

Най-възрастната сестра Вида не се задомила, а останала цял живот сама. Изградила замък, където доживяла до дълбока старост. Крепостта успешно защитавалао поданиците и земите ѝ от чужди нападения. След смъртта на Вида местните хора в знак на благодарност наричат замъка „Баба Вида“ или „Бабини Видини кули“[1].” (от Уикипедия).

Последна редакция: ср, 19 апр 2023, 09:21 от ierldan

# 8
 • Плевен
 • Мнения: 1 622
В Кула бяхме преди няколко дни.Влизахме в останките от крепостта ,макар,че беше заключени.Но то е само част от крепостта,няма цял град.Мъжа ми каза,че в Рациария си е цял ден ходене,доста голямо било.

# 9
 • Стара Загора
 • Мнения: 3 030
При последното ни посещение в района бяхме на екопътека и водопад Боров камък (по пътя към Згориград в ляво има симпатично място Плажът край реката с чадърчета и дървени шезлонги), пещерата с дървото (с. Ботуня), манастир Св. Иван Пусти (има пещера със стенописи), Наследствена пътека Вратица (Вратцата, има останки от крепост, но беше неподдържано), вр. Околчица (и лобното място на Христо Ботев). Идвахме от София и посетихме също екопътека Под Камико, Вазовата екопътека, Лакатнишките скали, водопад Житолюб.

# 10
 • Мнения: 4 993
Крушунските водопади не са Северозападна България. Съвсем към Плевен са си. До Карлуково и Панега не е нищо особено, а и ще се отклонят доста.

Градът е Рациария. Има много иманяри,периодично опитват да ги изгонят, но са унищожили много от града. Подобен римски град е Улпия Ексус до Гиген, а доста по-социализиран за туристи е Никополис ад Иструм, но той си е вече към Търново.

Ако тръгвате от Плевен към Враца - на 8 км. северно от Бяла Слатина може да се отбиете през с. Бърдарски геран. Основано е от банатски българи в края на 19 век. Има архитектура, типична за Австро-Унгария. Вляво от главната улица, след като влезете, ще видите музея. Ако не е отворен, има телефони. През работно време има хора в читалището, те могат да ви разкажат, да ви покажат банатски носии, да видите типични къщи. Немската църква за съжаление не може да се види, само отдалеч, защото е станала опасна и сега опитват да я реставрират. Бих ви препоръчала да не спите във Враца, а някъде в околностите, освен ако нямате някое конкретни места за обикаляне в града.

Дирекцията на Природен парк Врачански Балкан правеше в топлите месеци през уикендите организирани излети в планината, с водач, срещу минимална такса.

Маршрути и места за туризъм с различни трудности има описани в сайта им: https://www.vr-balkan.net/bg/za-turistite/

Пътеката към лешоядите е лесна, приятна, има хубави гледки. За Боров камък имайте предвид, че не е от най-лесните, за поне три часа ходене е и ако вали, е хлъзгаво.

Макар да не си падат по музеи, непременно идете във Врачанския исторически музей да видите съкровищата. Рогозенското е в отделна зала. За манастир Св. Иван Пусти имам лоши спомени Simple Smile Пътят до него е асфалт, но е изкачване, колата ни загря, оставихме я, повървяхме малко пеш, но не е особено близко. Някак успяхме да обърнем и да се върнем. Аз лично хич не си падам по манастири, в района има няколко, които са големи и доста туристически, най-голям е Клисурския.

След Враца може да продължите към Чипровци. Манастирът в Чипровци е много добре поддържан, унищожаван е след Чипровското въстание (бил е католически, с огромна бибилиотека и вероятно там са се пазили български средновековни архиви), после е възстановен.
Музеят в града е интересен, може да "тъчете" килим, да се разходите из  града, да пиете Чипровско пиво, в околностите има много места за разходка, например към Гушовския манастир, а нагоре е хижа Явор. Имат външен басейн, може би към края на май вече ще става за "плаж".

След Враца и Монтана, ако няма да ходите към Оряхово примерно, препоръчвам да минавате по пътя, който е паралелен на главния Е79. По-спокоен, красив и с повече места за отбивки по пътя. В Превала "Синевка" правеха фестивал за ферментирали храни през май-юни, не знам дали тази година ще правят нещо.

Превала е по пътя към Белоградчик. Преди града е изба Боровица, където можете да дегустирате вино (обадете се предварително).  Освен Магурата, до града е и пещера Венеца. Тя е много по-малка, красива е и вътре е пълна с цветни скали. За ядене в Белоградчик препоръчвам "При Иван", там има и открит басейн.
Имайте предвид, че пътят до Видин не е много кратък, доста е натоварен заради камионите. Обичам да обикалям из селата към границата - Горни Лом, Чупрене, Стакевци.... В Стакевци е онзи прочут ресторант "Она", в който чакаха Елън Мъск Simple Smile Не знам как е, мисля, че още е с предварителна резервация.

Около 24 май е много вероятно и в Белоградчик, и във Видин да са заети хотелите, така че резервирайте по-рано. Над Белоградчик има път до Телевизионната кула. Страхотна гледка, стига се лесно с кола.

Можете да проверите дали няма някой кулинарен или фолклорен празник в региона. Тук можете да проследите: https://www.facebook.com/groups/323002608981379/?hoisted_section … s=473865353895103
Във влашките села по Дунав има страхотна местна кухня, но освен на някой специален празник и на гости, няма къде да се опита. Селата са големи, макар и малко обезлюдени... И са пълни с къщи и църкви в румънски стил, каквито няма другаде в България.

Във Видин има много забележителности, музеите са хубави, галерията е много хубава, паркът край брега през май ще бъде приказно красив. Заслужава си просто да се разходите из центъра и страчните улички, да разглеждате архитектура, има няколко църкви, голямата е Свети Димитър, тя доскоро беше втората по големина в България. Синагогата още е в ремонт. Джамията на Пазвантоглу сигурно ще е отворена.

Алботинския скален манастир също е хубаво място за разходка. Той е от Средновековието, сега са запазени част от скалните ниши, местността е много красива.

Писахме пътеводител за Северозападна и Дунавска България преди 4 години. Радвам се, че повече хора искат да пътуват там Simple Smile

# 11
 • Мнения: 14 518
Уау много полезно, благодаря за изчерпателния пост!

# 12
 • Мнения: 1 793
Бихте ли споделили къде може да се купи пътеводителят?

# 13
 • Мнения: 4 993
Бихте ли споделили къде може да се купи пътеводителят?

От Сиела: https://www.ciela.com/ot-balkana-do-dunav.html

# 14
 • Някъде по Дунава
 • Мнения: 4 791
Vessela Nickolaeva , много благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт