Къде да отседнем в Родопите и какво трябва да се види непременно - 10

• 65 638
  • 788
  •   1
Отговори
# 555
  • Пловдив
Пътят до Дяволското гърло не е оправен напълно, но с лек автомобил се стига, без проблем.

# 556
  • София
lubito, днес се върнахме от Триград. Пътят е оправен и няма никакъв проблем с пътуването. На няколко места е имало пропадания на пътя, но са отремонтирани, така че всичко е наред.
Точно пред Дяволското гърло е построено ново заведение - Бистро Ждрелото. Препоръчвам го най-вече заради невероятната гледка от терасата му, където също има маси.

# 557
  • до най-прекрасния мъж
Яз. Въча препоръчвам да видите от край до край, тоест от Кричим до Девин. На отиване нагоре се откриват много красиви гледки. През цялото време пътят се вие покрай язовира и понеже при изкачване сте отдясно, откъм язовира, можете да се насладите на изгледа. След Чилингира на един завой вдясно има черен път за хотел При Бай Гена или нещо подобно. Слиза се долу до язовира, може да се разходите, красиво е.

# 558
  • Русе
Благодаря на всички за отговорите. Само дано времето е с нас. През 2018г. ходихме отново за 3 дни и тогава посетихме Асеновата крепост, Смолянските езера, кулата Снежанка, Обсерваторията в Рожен и Широка лъка. Точно бяхме изгледали сериала "Дяволското гърло" и преживяването беше още по-вълшебно. Дано този път успеем да видим и пещерата.

# 559
  • София
lubito, не ви препоръчвам да посетите Дяволското гърло през този уикенд, ако тогава сте запланували. През уикендите е голяма навалица, а и се пада съборът в Триград, и лудница ще е пълна. От 10 години посещаваме селото и вече избягваме събора.

# 560
Вместо Дяволското гърло (няма нищо впечатляващо, една дупка с безкрайни почти отвесни стълби, по-добре от Тешел минете през съседното ждрело (Буйновското, много по-впечатляващо е) до Ягодинската пещера, която е много по-красива с всички сталактити, сталагмити и сталактони (няма такива екстри в Дяволското гърло).
Аз лично не бих отишла някъде, където има събор и е лудница. Дори и карането по тесния път ще е проблем.

# 561
  • София
Ако отидете до Ягодинската пещера, може да се качите на Орлово око с джип.
Иначе мога да поспоря, че Буйновското ждрело е по-красиво от Триградското. Sunglasses Второто е много по-величествено и впечатляващо.

# 562
  • Пловдив
Явно е до предпочитания. Единствената пещера, която посещавам с кеф повече от един път е именно Дяволското гърло - има нещо хипнотизиращо в нея и явно или го усещаш или не.
Ягодинската по никакъв начин не ме впечатли мен.

# 563
От всички пещери, които съм посещавала Дяволското гърло е в дъното на класацията ми. И за мен на фона на останалите е просто една дупка.
Най- красивите за мен са Съевата дупка и Венеца.

# 564
самата пещера няма образувания, но пък водопада вътре не е толкова грозен...

# 565
Дяволското гърло е различна, огромна, величествена, бучаща,  зловеща... Различна е, но си е впечатляваща.

# 566
  • София

Сега се сетих за невероятно изпълнение в зората на демокрацията. Бяхме на палатки на Широка поляна. Един ден се натоварвахме на двата трабанта (аз карах единия) и запрашихме към Ковачевица. След като се разходихме там, разгледахме хартиените карти (нямаше още нет, само на тях разчитахме) и решихме, че ще минем през планината до Сърница. След 1-2 км остатъци от асфалт карахме часове по черен път. На места уникални гледки (за возещите се), аз само гледах къде карам, за да не се случи нещо лошо (тогава дори и мобилни телефони нямаше). Нямаше време да спирам и снимам с допотопния лентов апарат.
Сега дори и с лифтван джип  (не че разполагам с такъв) надали бих минала по този път. Но тогава поддържаха черните пътища.
И след мнооого години ми е мъчно за трабито - къде ли не се е завирало и затъвало. Но бях млада и луда, а той - невероятно проходима машинка.
Недоволна, благодаря, че ме върна в едни много далечни години, когато ходехме с родителите ми за боровинки точно в този район между Сърница и Ковачевица. Времето е преди демокрацията - самото начало на 80-те. Точно по средата на пътя имаше горско стопанство - Беслет и заради него и камионите с трупи поддържаха черния път проходим. Колко беше проходим .... видяла си с очите си Smile А малко след Беслет имаше сгради, ползвани за жилища от миньорите в урановите мини наблизо, които след закриването им ги бяха дали на пощите и на предприятия от Гоце Делчев за почивни станции. Нас, като софиянци ни пускаха само с връзки Blush
Та тогава отсечката към Ковачевица от Гоце Делчев беше просто ужасна, а самата Ковачевица беше необитаема, затова превземахме пътя от към Сърница. По онова време продаваха за никави пари къщите в Коваевица на хора на изкуството и им подаряваха по 4 кубика дървен материал, за да ги възстановят в автентичния им вид. Година след година следях промените в селцето и много ми се искаше да си имаме къща там, но не ме огря. Природата около селото е приказна и не знам дали знаеш, но в долината под селото има река, която влиза в пещера и доста пещерняци и водолази са изчезнали там - легенди се носеха. А около горското стопанство и почивните "станции" имаше рекички, в които ловяхме пъстърви, а под камъните вадехме раци и вечер на огнището отвън що риба и раци сме изяли .... Времена, нищо от тях не е останало вече. Преди 3 години отидох на почивка за няколко дни в Ковачевица с идеята да стигна до Беслет, но не би - пътят е предизвикателство даже за високопроходим джип, какво остава за моята кола. Та си останах само със спомените Grinning
Много полезна и интересна е темата за Родопите. Благодаря за картите, които сподели, чудесна работа вършат Flowers Sunflower

# 567
И аз не съм изобщо впечатлена от Дяволското гърло, посещавала съм много пещери в България + 2 в Гърция, Дяволското гърло ми е на последно място в личната класация.
Ягодинската е доста по-интересна.
Може да слезете към Смилян и Могилица и да посетите Ухловица, много е красива също, макар че се върви малко повечко до входа й.
За екстремни преживявания Голубовица е вариант, но без деца и със специална екипировка.

# 568
Аз пак да питам Grinning А някоя пещера, най-подходяща за дете  на 4 години?

# 569
Ягодинската е подходяща, ние сме ходили и с дете на по-малко от 4. Също тогава се и качихме до Орлово око по пътеката от х-л Мурсал нагоре. Стръмно е, но има зиг-заг пътечки и не е толкова трудно. Но нашите момичета вървят, тази същата дребната пак същото лято, преди да навърши 4, качи с нас Рилските езера без да мрънка. Но ние от много мънички ги водим насам-натам с доста вървене и са свикнали. Като гледам какви деца има - нищо не им се прави, никъде не им се ходи....

Последна редакция: пт, 29 юли 2022, 08:49 от Pали

Общи условия

Активация на акаунт