Къде да отседнем в Родопите и какво трябва да се види непременно - 10

• 65 635
  • 788
  •   2
Отговори
# 570
  • Някъде по Дунава
Аз пак да питам Grinning А някоя пещера, най-подходяща за дете  на 4 години?
Ако не държите да е в Родопите, пещерата Орлова чука е приятна и подходяща. Има мъж, който придружава влизащите и разказва интересни факти. Намира се до Русе и се съчетава с посещение до Басарбовския манастир, Ивановските скални църкви и крепостта Червен.

# 571
"Орлово око" се нарича мостчето, направено от планинарите, а върхът, на който е построено, е Свети Илия

# 572
  • Пловдив
Ние планираме да посетим Ягодинската с дъщеря ни, която е на 2 години, в края на август. Доколкото си спомням е доста равна. Но ще си носим и ерго раницата, ако стане нещо по- стръмно.

# 573
  • София
Посещавал съм и Ягодинската, и дяеолското, но преди 11 г.
Чудя се към днешна дата дали и двете са Ок за деца на 10 и 5 г…., как мислите? Нямам спомен за нещо твърде екстремно?

# 574
Според мен и двете стават. Аз съм водила дъщеря ми на 3.5 години в Ягодинската, ходеше си без проблем. На 6 беше в Дяволското гърло, там има повечко стълби накрая, но пак не мисля, че са проблем за 5 годишно:)
По мое лично мнение също Ягодинската е по-интересна, а Съевата дупка още по- Wink

# 575
  • Русе
Посещавал съм и Ягодинската, и дяеолското, но преди 11 г.
Чудя се към днешна дата дали и двете са Ок за деца на 10 и 5 г…., как мислите? Нямам спомен за нещо твърде екстремно?

Преди малко се върнахме от Дяволското гърло. Нашите деца са малко по-големи (на 13 и 7), но имаше и 5-6 годишни, които се справиха без проблем. На мен по-скоро ми излезе въздуха изкачвайки стъпалата към изхода.
Послушах съветите тук да не ходим през уикенда и разместих програмата. Днес също имаше хора, вероятно утре ще е по-натоварено. Обядвахме в Широка лъка в Петко войвода мисля се казваше. Страхотен домашен чипс.
За утре оставихме Струилца Калето. Чудя се дали след разходката да не се топнем в басейна.

# 576
Скрит текст:

Сега се сетих за невероятно изпълнение в зората на демокрацията. Бяхме на палатки на Широка поляна. Един ден се натоварвахме на двата трабанта (аз карах единия) и запрашихме към Ковачевица. След като се разходихме там, разгледахме хартиените карти (нямаше още нет, само на тях разчитахме) и решихме, че ще минем през планината до Сърница. След 1-2 км остатъци от асфалт карахме часове по черен път. На места уникални гледки (за возещите се), аз само гледах къде карам, за да не се случи нещо лошо (тогава дори и мобилни телефони нямаше). Нямаше време да спирам и снимам с допотопния лентов апарат.
Сега дори и с лифтван джип  (не че разполагам с такъв) надали бих минала по този път. Но тогава поддържаха черните пътища.
И след мнооого години ми е мъчно за трабито - къде ли не се е завирало и затъвало. Но бях млада и луда, а той - невероятно проходима машинка.
Недоволна, благодаря, че ме върна в едни много далечни години, когато ходехме с родителите ми за боровинки точно в този район между Сърница и Ковачевица. Времето е преди демокрацията - самото начало на 80-те. Точно по средата на пътя имаше горско стопанство - Беслет и заради него и камионите с трупи поддържаха черния път проходим. Колко беше проходим .... видяла си с очите си Smile А малко след Беслет имаше сгради, ползвани за жилища от миньорите в урановите мини наблизо, които след закриването им ги бяха дали на пощите и на предприятия от Гоце Делчев за почивни станции. Нас, като софиянци ни пускаха само с връзки Blush
Та тогава отсечката към Ковачевица от Гоце Делчев беше просто ужасна, а самата Ковачевица беше необитаема, затова превземахме пътя от към Сърница. По онова време продаваха за никави пари къщите в Коваевица на хора на изкуството и им подаряваха по 4 кубика дървен материал, за да ги възстановят в автентичния им вид. Година след година следях промените в селцето и много ми се искаше да си имаме къща там, но не ме огря. Природата около селото е приказна и не знам дали знаеш, но в долината под селото има река, която влиза в пещера и доста пещерняци и водолази са изчезнали там - легенди се носеха. А около горското стопанство и почивните "станции" имаше рекички, в които ловяхме пъстърви, а под камъните вадехме раци и вечер на огнището отвън що риба и раци сме изяли .... Времена, нищо от тях не е останало вече. Преди 3 години отидох на почивка за няколко дни в Ковачевица с идеята да стигна до Беслет, но не би - пътят е предизвикателство даже за високопроходим джип, какво остава за моята кола. Та си останах само със спомените Grinning
Много полезна и интересна е темата за Родопите. Благодаря за картите, които сподели, чудесна работа вършат Flowers Sunflower

Точно по това време миналата година споделях неволите ни с въпросния "път".
https://bg-mam.ma/p/1358607/43333559
И ние определено си създадохме спомени  Joy

# 577
  • Русе
Здравейте. Да попитам за тези басейни в началото на екопътека Струилца Калето - има ли съблекални? И може ли да се обядва там?

# 578
  • Пловдив
Синът ми няма две години и посети Дяволското гърло. Носехме го с баща му.

# 579
  • София
Здравейте. Да попитам за тези басейни в началото на екопътека Струилца Калето - има ли съблекални? И може ли да се обядва там?
Има съблекални и ресторант.

# 580
  • до най-прекрасния мъж
И ресторанта е само за гости на басейните. Поне преди две години, като ходихме, беше така. Ако не си гост, плащаш 30 лв вход за двама, ако не се лъжа за цената. Искахме да обядваме там, но това бяха условията, а бански нямахме и не бяхме подготвени за плаж, че да си струва да платим.

# 581
Миналото лято обядвахме и без да сме гости. Не са поставяли условия.

# 582
  • до най-прекрасния мъж
Миналото лято обядвахме и без да сме гости. Не са поставяли условия.
Възможно е да е било временно заради Ковид. Ние бяхме 2020 г и имаше сложени табели на входа, че ресторантът е само за гости и ако не сме, трябва да заплатим. Което не е лошо всъщност. Басейните бяха пълни, нормално е да осигурят места за обяд на посетителите си.

# 583
  • София
Ние сме се хранили в ресторанта и като гости на комплекса, и като външни посетители. Дори ресторантът е направен така, че е отделЕн и не можеш да влезеш към басейна, без да преминеш през момичето, което взема таксата за басейните.
Но когато има много посетители, може да не пускат външни хора, явно е според зависи.

# 584
А! Аз не съм си и помисляла, че може да се влезе без да платиш за басейн. Като ходихме пропускът си беше съвсем на входа!

Общи условия

Активация на акаунт