Къде да отседнем в Родопите и какво трябва да се види непременно - 10

• 65 633
  • 788
  •   1
Отговори
# 585
  • Русе
В крайна сметка пропуснахме басейн и обядвахме в Девин. Имаше страшно много хора и паркирали коли и едва се измъкнахме от паркинга. Утре пътуваме към Пловдив,за да се видим с близки преди да се завърнем в Русе. Мислех пътьом да посетим Кръстова гора или Чудните мостове. Предния път видяхме Бачковския манастир и Асеновата крепост.

# 586
Вие си решавате, но ако трябваше аз да избирам, определено щях да избера Чудните мостове. Уникално природно образувание.
Кръстова гора за мене е много комерсиална и презастроена. Голямата нова църква според половинката прилича повече на кръчма, отколкото на храм. Настроиха по-късно и седем уж параклиса по склона на един хълм. Ако решите да ходите там, обърнете внимание на едно параклисче на хълм над село Борово. В посока към Кръстова гора се пада в дясно, стига се пеша за пет минути. За мене много по-добро място от самата Кръстова гора.
На Чудните мостове имаше преди заведение, май ѝ на Кръстова гора има нещо.
По главния път добро място да хапване е Юговското ханче - има вкусни неща за ядене и колкото и хора да има, обслужването е бързо.

# 587
На Кръстова гора в неделя не бих отишла. Страшна лудница - тесен път със завойчета и организирани автобуси, с които едва се разминаваш.
Аз също хич не харесах мястото. Наложи се да отидем до там заради Караджов камък(него го препоръчвам).

# 588
Хайде, още един глас за Чудните мостове Simple Smile

# 589
  • София
Аз да си кажа, че на път за Триград имахме по една нощувка в Златоград и Смолян. Останах страшно впечатлена от Етнографския комплекс в Златоград, направили са го супер и го разгледахме обстойно. За съжаление не посетихме Дяволския мост, тъй като беше ужасна жега и решихме да го пропуснем.

В Смолян уж отидохме да посетим отново Планетариума, тъй като сме ходили преди години и дъщеря ми няма спомени. Оказа се, че не работи за цели 30 месеца, защото е затворен за ремонт и преоборудване. Определено имаше нужда от обновяване, но 30 мес. е мнооого време. Другата година някъде лятото приключва проектът и дано да са го осъвременили порядъчно. На пръв поглед по нищо не личеше отвън, че се работи по него...

# 590
  • Асеновград
До Караджов камък се стига и от Белица, малко повече е изкачването, но по черен път за джип, та не е задължително човек да се бута на Кръстова гора за да стигне до него. А пътя до Белица за мен е много живописен.

# 591

Едно страхотно място за пикник до село Чала...🙂

# 592
И от мен предпочитание за Чудните мостове пред Кръстова гора. Юговското ханче си струва за спирка за хапване.

# 593
Кръстова гора участъка с изкачването в много голяма денивелация. По пътя да се спре някоя поляна да се полюбува човек и това е.
Комплекса църква и параклисчета, ако не е воден човек от цел за поклонение,  и моето мнение е, че не си струва.
14 км по спомен беше изкачването от главния път Асеновград - Смолян.
Не е маршрут, ако се гони дълъг път за отбивка, загуба на време е.

На чудните мостове ще ходя с децата тези дни  на разходка. В гугъл пише, че заведението горе работи. В момента все гледам да има и място за хапване за удобство.

# 594
  • до най-прекрасния мъж
Шефи, около 25-30 км е от Юговското ханче, което е на разклона на главния път Асеновград-Смолян, до Кръстова гора. От Юговското ханче до разклона за Белица е широк и чисто нов път, но нагоре последните мисля 14 км са си с доста голям наклон и пътят е много тесен. Две коли едва се разминават. Ходила съм зимата, когато няма толкова хора и е прекрасно. Но сега е доста натоварено. Миналата седмица бяхме до с. Белица и с. Манастир и потокът от автомобили си беше сериозен от рано сутринта. За мен си струва, когато няма толкова народ, но тогава пътят си е предизвикателство. Последният участък над Борово е много стръмен, качвали сме го зимата в сняг и си е екстремно. Но ние сме с джип с 4х4 и бавни и няма проблем.
Горе най-много ми допадна едно малко параклисче срещу основната църква. Над кафенето по едни стълбички и се пада горе вдясно. Много спокойно и усамотено.
Чудните мостове са прекрасни, ходила съм само един път, но пътят беше ужасно разбит и ако не го оправят, не бихме отишли отново.

# 595
blue angel,  значи съм запомнила най- стръмния участък🙂

Последните 10 години сме се качвали два пъти и там при Борово на поляните си поседнахме на спокойствие.

Въздуха горе и усещането за безкрайност на билото ми харесва.

За Чудните все ми се иска да са пооправили и заравнили малко, поне с багер. Чета мнения, че е проходим до горе, други, че е труден  участъка.
Ще се качим през седмицата да пробваме.

# 596
  • София
Миналата година ходихме до Чудните, не е бил непроходим пътят, с Фолксваген Пасат.

# 597
И ние ходихме до Чудните мостове миналата година октомври с нормална кола. Нямаше проблем по пътя.

# 598
  • до най-прекрасния мъж
Той не беше непроходим, но кратерите бяха огромни, чудиш се в коя дупка да влезеш, че е по-плитка. Аз съм ходила преди 5-6 години може би, имаше свлечени скални маси и пътят беше дупка до дупка, коя от коя по-големи. Дано вече не е така. Иначе, с лек автомобил сме ходили, качихме се до горе, просто беше бавно и неприятно пътуването.

# 599
Здравейте,като говорим за пътища,този до Лилково и Ситово,оправиха.ли го?Ходил ли е някой скоро до тези две села и как е пътя?Благодаря.

Общи условия

Активация на акаунт