Къде да отседнем в Родопите и какво трябва да се види непременно - 10

• 65 612
  • 788
  •   1
Отговори
# 600
  • Пловдив
Били го оправили пътя до Лилков тази година, но не съм ходила ,за да потвърдя. Имам позната ,имат вила там и се похвали наскоро.
Ние имаме много ниска кола, която дори полегналите полицаи удрят отдолу понякога , и въпреки всичко, ходихме на Чудните мостове, тази година, преди месец, не е имало никакъв проблем. Заведение си има, работи си.

# 601
  • Асеновград
Здравейте,като говорим за пътища,този до Лилково и Ситово,оправиха.ли го?Ходил ли е някой скоро до тези две села и как е пътя?Благодаря.
В Лилково бяхме на събор, не се бях качвала поне 10г. имах очаквания в предвид писаното за оправения път, ама не. Над Храбрино до разклона за Бойково пътя си е стария и доста зле. Нагоре е сложен асфалт, но пътя не е разширен и липсва обезопасителна мантинела. Тоест не е стария черен път но освен че е асфалт друго подобрение няма. Тесен и предвид завоите и това ,че не обезопасен пак се пъпли нагоре. До Ситово не отбихме, че сме ходили, от моста на разклона нагоре до Лилково още се работи пътя. Преди две три страници съм писала отзиви.
И въпреки, че не е в Родопите да предупредя, че пътя Първомай -Асеновград е в ремонт, и не само че е изровен на чакъл но и не се работи по него. Пътувайки към Родопите, е добре да го заобикаляте. До Араповския манастир също достъпа е по него, вариант е да се извърта през Болярци като по частта която се ремонтира се кара бавно.

# 602
До Лилково сме ходили преди години, когато пътят беше черен. Нямаше никакви проблеми, добре поддържан. А и в Родопите и при идеален асфалт на много места се кара много бавно (поне аз така карам).
И ще наспамя малко темата, за да споделя за един от най-кошмарите и опасни пътища, с които съм се сблъсквала - в Албания, в планината Проклетие.
С Форд Фиеста, натоварен до дупка с цялото къмпингарско оборудване, ядене и пиене (включително туби вода за цялото време).
Аз правя логистиката при такива пътувания, в гугъл мапса пътят означен като нормален, със стандартен номер. С име ние в малък семеен къмпинг в Шкодра и вечерта отивам да платя (като оправяща се по-добре с английския). Обяснявам, че искам да платя сега, за да не се бави на сутринта, защото ще ходим в Тет. И получаван ненадейна реакция - няма как да минете с тази кола и ми сочат рекламен билборд за джипове. Решавам, че взимат комисионна, плащам и се връщам на масата. Пускам нета и почвам да се ровя. Да, от Превала до селцето пътят е черен (1 километър денивелация). Изкоментирахме, че ще е поредния черен път, по който ще караме.
Но се оказа истински кошмар... Не само че стърчат тук-там камъни, много тесен (на повечето места няма как да се размина две коли), естествено няма мантинели или друго обезопасяване, а на места пропастта е над километър...
Добре поне че местните с джиповете винаги се връщаха на заден до място, където може да се разминем.
След няколко години за моя изненада е минала кола на гугъл. Ето едно парче от пътя:

След каране в динотията на Черна гора, Албания и Грузия (там бяхме с рентакар Субару) май не може да ме уплаши нашенски път.

Последна редакция: нд, 31 юли 2022, 15:46 от Недоволна

# 603
  • Пловдив
Такъв беше и пътя до Чаирските езера, правихме опит преди години с колата, но стигаш до едно място и край.
В списъка ми е с Вълчи камък.

# 604
Последно преди 2 години бяхме на Чудните мостове, ок е пътя с лека кола.
Аз имам питане - утре тръгваме към комплекс Оазис - Доспат. Има ли наблизо някакъв хубав ресторант или поне хранителни магазини? Не сме ходили никога там и нямам представа кое къде е и т.н. Ще сме с кандидат-тийнка, див дзвер на 3 години и кротко малко ши тцу и ми се иска предварително да съм наясно с възможностите за хапване, доколкото е възможно.

# 605
Ресторант Тихия кът е с гледка към язовира, хубав е, също и ресторант Панорама.

# 606
  • София
В този ред на мисли, може ли да препоръчате ресторанти в близост до Романтика, Сърница, в случай че ресторантът към Романтика не ни допадне по една или друга причина?
Благодаря!

# 607
Извън комплексите (има и други освен Романтика)  поне преди две години нямаше работещ ресторант. Ние бяхме на самоизхранване, така че не знам ресторантите в комплексите.

# 608
  • Пловдив
Миналата година вечеряхме веднъж в Тихия кът - не беше зле, но нищо особено.
Бях изумена как в този точно район не мога да намеря прости и вкусни неща като пататник примерно. Не се предлага. И се предлагат бланширани каротфи. В Родопите! Накрая видях в менюто пататник /мотел Сърница/, който чаках над час и 10 минути. Накрая получих нещо като огретен, но не и пататник, с пльоснато отгоре сурово яйце /недопечено, лигаво/.

# 609
Ние преди 10-15 дни в Златоград в едно заведение получихме пататник и салати с имитиращ продукт, а не сирене. Изключително лошо впечатление ни направи. Заведението е При Славчо. Съпруга ми си поръча Шкембе ( което въобще не беше с прясно мляко) и сервитьора го попита дали иска към него топло хлебче. Ние хляб не ядем, но съпруга ми реши да каже Да и каква изненада, беше ни донесен цял голям хляб, а не хлебче. Да, беше хубав, на място направен, топъл,но никой не ти казва, че ще ти донесат голям хляб...ние така и го оставихме недояден.

# 610
Sign Exclamation Пътят Пазарджик-Пещера е в ремонт, разкопан е целия, минава се, но на ниска предавка и със затворени прозорци, защото всичко е в прах и чакъл.

# 611
  • София
А, това е странно, че около Романтика няма други заведения (в близост, говоря). Някой има ли спомен какви са цените в ресторантчето на Романтика - закуски, вечери, горе-долу? Питам, защото в сайта на комплекса нямат меню, а по телефон казаха, че го нямат и снимано и не могат да пратят. И понеже дори няма включена закуска, умувам върху бюджета...за храна на четирима ящни Grinning

# 612
Има участък от пътя, който асфалтират в отсечката между Широка поляна и Доспат! Минава се спокойно, но има работници и машини и асфалтът е нарязан на много места по цялата отсечка.

Последна редакция: пн, 01 авг 2022, 16:10 от ~desex~

# 613
  • София
А до Романтика, Сърница, през кой път препоръчвате да се мине - София - Септември - Велинград- Сърница, както гугъл го дава като оптимален или през Пазарджик и Пещера? От гл. т. на по-малко завои и по-хубав път?

# 614
Здравейте,

Абсолютен дилетант съм в темата за Родопите и имам нужда от съвет. В неделя трябва да стигнем от София до село Арда (по-точно пещерата Ухловица) в 13 часа. От къде е най-добре да се мине (ако има повече от един вариант) и за какво трябва да се внимава според вас?

Преди години сме ходили до Пампорово през Асеновград и после по завоите нагоре, но друг имаше грижата за шофирането. Сега обаче аз ще карам и ми е леко притеснено. Опитен шофьор съм, карам всеки ден, но споменът за тези завои ме преследва. Поне ще бъдем с малка кола Пежо 208, която е по-малка от моята.

Мерси предварително за всякакви съвети.

Общи условия

Активация на акаунт