МОН - промените продължават (5)

• 90 073
  • 767
  •   1
Отговори
# 420
Благодаря ви за отговорите, момичета!

Звънче, аз питам за познато дете, което е в държавна гимназия.

Слънчева, тези точки, ако са малко, могат ли да повлияят на общия успех от дипломата при кандидатстване във ВУЗ?

# 421
  • София
Не съм чула университет да се интересува от тези точки. А няма как да повлояят на успеха на дипломата, защото не са оценки, а точки. В дипломата не влизат дори оценките от ДЗИ.

# 422
Много благодаря!

# 423
Официално се записват в свидетелството за завършен първи гимназиален етап в точки. Не се преобразуват в оценки.
Потвърждавам.
Този сертификат за завършен първи етап на Гимназиално образование няма нищо общо и никаква тежест.
За ВУЗовете само Дипломата може да има значение, а ря се издава след завършен 12 клас.
Успех на всички ученици през новата учебна година!

# 424
За българските ВУЗ-ове, освен за медицина и за софтуерното инженерство в СУ, май нищо няма значение, защо всички се приемат.
Още нямаме випуск  завършил с НВО от 10 клас (тазгодишните завършващи не полагаха такова, заради ковид). Различните чужди университети си гледат и искат различни неща, че даже и неакадемични. Това НВО си стои написано в приложението за първи гимназиален етап и не знам дали може смело да се твърди, че никъде няма да се окаже от значение. Ако за някой ВУЗ е важно, че си носил пазарските торби на бабите от квартала в 10 клас, кой е сигурен, че няма да му е важно дали не си го правил за сметка на подготовката за изпита за завършване на етап от образованието, какъвто се явяват НВО в 10 клас.

# 425
  • София
Малка поправка - някъде има тежест "този сертификат за завършен първи етап", на дъщеря ми в УАСГ оттам взеха оценката по география за образуване на състезателния бал.

# 426
Оценки и хорариуми от първи етап могат да се вземат, но нво е меко казано невероятно някой университет да поиска. Ако им е важно колко имаш на изпит по бел или мат, то ще искат дзи, а не нво преди 2 години. За 2 години може и да си се разхайтил, и да си се стегнал. Ако не се вълнува университетът от математика, то за какво ще им е да зная преди 2 години как си се справял с незначителен за тях предмет.
НВО 10 е най-излишното харчене на държавни пари. Абсолютно никакъв смисъл няма от него. Какво като установят, че масово учениците не знаят математика? То това е ясно още с резултатите от 7 клас.

# 427
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
ако в последните две години не си изучавал предмета ще вземат оценката от първия етап.
поне с такова впечатление съм останала от четеното в тази тема.

обсъдено е колко е справедливо да се вземат с еднаква тежест  оценката по химия (примерно) от 10 клас и от 12.

# 428
  • Там, където мечтите се сбъдват
ако в последните две години не си изучавал предмета ще вземат оценката от първия етап.
поне с такова впечатление съм останала от четеното в тази тема.

обсъдено е колко е справедливо да се вземат с еднаква тежест  оценката по химия (примерно) от 10 клас и от 12.

БЕЛ и МАТ се изучават в 11 и 12 клас, така че няма как НВОто от 10 клас да има някаква по-голяма тежест от ДЗИ в 12. клас. От друга страна не е ясно как ще се развият нещата за в бъдеще и дали няма да се иска, но според мен не би следвало да има някаква драстична разлика между годишна оценка и резултат от НВО, изключая факта ако поради здравословен проблем ученикът не се е явил на него. Това във връзка с НВОтата в 10 клас.

По отношение на профилираните премети и променените желания за кандидатстване се обсъждаше възможността ученикът да се яви на ДЗИ по предмет от профилираната подготовка, въпреки че за него самия този предмет не е профилиращ, но стигнаха до обсъждане само, не е минал през пленарна зала си мисля.

# 429
Аз не коментирах колко е обосновано да гледа някой НВО от 10 клас и самото НВО като смисъл въобще в 10 клас. Просто казвам, че след като си седи черно на бяло в дипломата, макар в приложение , все пак си е някакъв държавен изпит и никой не може да каже дали някой (университет) няма да реши да го гледа. Кандидатстванията с есетата и подобни екзотики, които съм слушала за чуждите университети за моята консервативна по този въпрос нагласа не са по-логични от който и да е количествен измерител, фигуриращ в диплома.

# 430
моя грешка. писах за оценки по предмети, които може и да не се изучават 11 и 12 клас, а въпросът е бил само за НВО.

НВО по езици и дигитални компетентности (не помня каква беше формулировката) няма ли?

# 431
Има. По желание. Така или иначе в дипломата се вписват само номерът на удостоверението за завършен гимназиален етап, датата на издаване и наименованието на образователната институция, която го е издала. Ако някой университет иска да се запознае с резултатите от НВО в десети клас ще трябва да включи самото удостоверение като документ, необходим за кандидатстване.

# 432
пак нещо не са доизмислили ми се струва.
както и да е. има време, ще измислят нещо ново.

Simple Smile харесва ми котката ти. споделям мнението за гада. Simple Smile

# 433
Има. По желание. Така или иначе в дипломата се вписват само номерът на удостоверението за завършен гимназиален етап, датата на издаване и наименованието на образователната институция, която го е издала. Ако някой университет иска да се запознае с резултатите от НВО в десети клас ще трябва да включи самото удостоверение като документ, необходим за кандидатстване.
То тази година се видяха за първи път такива дипломи. Тук в темата помня се коментираше, че свидетелството за първи гимназиален етап е приложение (което така казано смятам, че го прави неразделна част от дипломата). Ако е само номер вписан, това вече е съвсем друга работа.

# 434
Беше предвидено да има приложение към дипломата с оценките от удостоверението. После измениха наредбата и оставиха само това, което съм изброила по-горе.

Общи условия

Активация на акаунт