МОН - промените продължават (5)

• 90 056
  • 767
  •   1
Отговори
# 435
Много ме мъчи факта, от намалените хорариуми в 11 и 12 клас. Синът ми например, не може да кандидатства в Швеция, за проста бизнес специалност, сащото искат хорариум по математика от последните 3 г ххх часа. А с математика 2 часа в седмицата в 11 и 12 клас - просто е смешно.
НО важното е че “играят физическо”, че и допълнителни часове имат…. Че и униформи с ужасно качество трябва да носят и да даваме пари за тези боклуци… защото “така ходели в банките” написа директорката за обосновка/мотивация. Да облекат преподавателите тогава за мотивация. Сори за отклонението. Просто се изля

# 436
  • София
Ами то и по старата програма не бяха повече часовете, ако не си в профил. Сега, ако е в профил математика, ще има минимум 7 часа седмично в 11-ти и 12-ти клас.

# 437
  • София
С профил математика и минимум 7 часа в 11 и 12 клас, както писа Санака, като се смята и ИУЧ и ФУЧ в 10.клас, се получават 649 часа за последните 3 години.
Иначе за периода 8-12 клас са около 950 часа, отново с вкл. ИУЧ и ФУЧ.

# 438
Да зная. Но не сме математика. Не искаше математика, Няма нужда за Бизнес да се взема профил математика. Там Математиката е на такова ниво застъпено. Но такива са правилата в дадения случай. Вземат се часове от последните 3 години. Аз не съм фен на профилите. Не мисля, че в 8 или 10 клас децата знаят какво искат по-нататък. Харесвам широкоспектърно образование с мярка. Като едно време - езикова - добавя език. Техникум - добавя специални предмети. Т.е винаги има обем часове, специално по предназначение. Сега - хем езици хем още 2 профила. НО както казах - важното е че спортуваме !!!

# 439
За кандидатстване в чужди университети искат академична справка от 9ти, 10-ти и 11-ти клас. Включително гледат и НВО по Бел и Мат за 10-ти клас

# 440
Би ли дала линк към приема на чуждестранен университет, в който резултатите от НВО в десети клас се вземат предвид? В смисъл има такъв текст черно на бяло. Ще ми е интересно да прочета, а може и да е полезно на някого.
Иначе справката за резултатите от обучението съдържа цялата информация, но университетите си извличат от нея това, което им е важно.

# 441
Както написах искат академична справка от 9-ти и 10-ти клас, а в справката има и резултати от НВО . Както и колко точки е макса и  каква е максималната оценка. Мислиш ли, че не ги гледат при положение , че искат GCE
 от английските дипломи, а не саmo А levels. Линк няма как да дам, защото като кандидатстваш ти искат да си ги приложиш в системата на съответния университет.
Черно на бяло никъде не съм го видяла, само предполагам , че и това гледат, след като изискват такава справка.

# 442
  • София
Да зная. Но не сме математика. Не искаше математика, Няма нужда за Бизнес да се взема профил математика. Там Математиката е на такова ниво застъпено. Но такива са правилата в дадения случай. Вземат се часове от последните 3 години. Аз не съм фен на профилите. Не мисля, че в 8 или 10 клас децата знаят какво искат по-нататък. Харесвам широкоспектърно образование с мярка. Като едно време - езикова - добавя език. Техникум - добавя специални предмети. Т.е винаги има обем часове, специално по предназначение. Сега - хем езици хем още 2 профила. НО както казах - важното е че спортуваме !!!
И аз преди имах особено мнение за профилирането. Мислех, че е някакво наше разбиране за образованието. Но сега тази година се сблъсках с френското. При тях също разбрах са въведени тези промени от може би две години. Синът ми избра същите профили, които имаше и в България. Плюс още един предмет към тях, близък по смисъл. Като тежестта за кандидатстване пада точно върху тези две последни години като оценки. Явно промяната е замислена повсеместно.

# 443
Справката за оценки и хорариум за 9, 10, 11 и 12 клас, която изискват главно в Нидерландия НЕ включва НВО от 10клас и няма и как да го включва, защото то няма еквивалент в оценки. Виждала съм такава справка.
Може ли да споделите какъв е хорариума по мат, който се изисква (пример беше даден със Швеция, но предполагам по-масовият случай би бил Нидерландия.

# 444
  • София
За Нидерландия специално, поне университетите, които съм преглеждала, няма директно изискване за хорариума. Но искат академична справка и в холандската тема съм чела за случаи, в които от университета са получили отговор за недостатъчен взет материал. В процеса на кандидатстване, една от стъпките е да се попълнят анкетни карти, в които се описва материалът, който е взет по предметите- събджекти за конкретна специалност. Иска да се приложи линк към образователна институция, където могат да се потвърдят официално тези планове, а за избираемите часове - потвърждение от преподавател. Ако намеря линка към тази анкета ще го пусна.

Последна редакция: пт, 16 сеп 2022, 17:42 от Слънчевата

# 445

Явно всяко училище си пише различни справки, защото в нашата НВО са включени. Даже има ибяснение и за точките, че максимума е 100т. Това е на първа страница от справката

Последна редакция: пт, 16 сеп 2022, 17:56 от elitsa_b

# 446
Има си нормативна уредба. Това, че някъде не я четат, не я разбират или я разбират погрешно е друг въпрос.

# 447
  • Там, където мечтите се сбъдват

И аз преди имах особено мнение за профилирането. Мислех, че е някакво наше разбиране за образованието. Но сега тази година се сблъсках с френското. При тях също разбрах са въведени тези промени от може би две години. Синът ми избра същите профили, които имаше и в България. Плюс още един предмет към тях, близък по смисъл. Като тежестта за кандидатстване пада точно върху тези две последни години като оценки. Явно промяната е замислена повсеместно.
[/quote]

Профилирането идва от ЕС и тяхната концепция за ключови компетентности и образование. Нещо повече, на базата на прогнози какво ще се търси на пазара на труда се налага предлагането на определени профили за сметка на други. Така в България хуманитарни, обществени науки и други  са кът за сметка на предприемачество, софтуер и езици, и природни науки донякъде. Най-много са профилите с езици. За музика, рисуване и спорт е същото положението, единици са, но хайде там има специализирани училища.

# 448
  • София
Да повторя - и по старата програма часовете по математика в 11-ти и 12-ти клас бяха толкова, колкото са и сега. Т.е. и без новата система на профилиране, пак нямаше да може да кандидатства за Швеция.

# 449
Резултатът от НВО по чужд език в 10 клас вписва ли се някъде и как? Само като точки или и като достигнато ниво?

Общи условия

Активация на акаунт