МОН - промените продължават (5)

• 89 946
  • 767
  •   1
Отговори
# 570
Странно проучване - без европейските университети, при положение, че Нидерландия е новата Великобритания, след Брекзит. Ясно чии държавни политически интереси се гонят дори и в образованието.
Това са изисквания ба тези унинверситети, които цитирах, от години, специално за Икономическите специалности.

# 571
  • Отвъд алеята зад шкафа
MarietaYo, цитирате само 4 университета, нидерландски, за икономически специалности. Това не е представителна извадка. Логично е за икономика, финанси и т.н да има изискване за математика. Но има университети, които не изискват матури или профил математика, дават възможност за изпит - техен или стандартизиран. Разлики има много, дори само в Европа между държавите, по направления и според водещ език на следването. Някакви супер универсални изводи не трябва да се правят, а и очевидно, че нещата са плаващи и се променят. Първо държави много, второ университети още повече- държавни, частни, хуманитарни, технически, трето езиците...Не се знае как ще реагират чуждите университети на тази промяна в нашето законодателство. Какви политически интереси се гонят не ми става ясно.

# 572
Странно проучване - без европейските университети, при положение, че Нидерландия е новата Великобритания, след Брекзит. Ясно чии държавни политически интереси се гонят дори и в образованието.
Това са изисквания ба тези унинверситети, които цитирах, от години, специално за Икономическите специалности.
Ама това кой кое уни първо ще проучи и ще презентира на учениците е проблем ли? Доколкото си спомням Добри напуснаха бг (може и да греша) та това, че в тяхното училище първо са презентирали изискванията на американски унита, а седмица по-късно на европейски е политически интерес на мон?!?

# 573
  • София
Изненадана съм, че все още има изненадани от изискванията на университетите. Rolling Eyes

# 574
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
мариета, не е проучване, а представяне на университети. някои идват лично, раздават брошури, отговарят на въпроси...
други изпращат брошури и определят ден и час за онлайн "конференция" за да отговарят на въпроси.
от Австралия например, само изпратиха брошури. доколкото разбрах, ще идват по-късно на място.

не сме в България, нашите университети май не са ни опция - заявено ми беше категорично, че ако иска да кандидатства в български университет ще бъде третиран като чужденец във всяко отношение, включително таксите. Sad  
няма да го коментирам. не съм го проверила лично и на място в университета, та го приемам с малко резерви.

мария Simple Smile не сме напуснали България, не се определям като експат. все още съм на работа в България, плащам данъците си в България, българка съм и такава ще си остана.
бащата слънце временно работи е чужбина, а аз не исках семейството да се разкъсва точно в този период от живота на детето.

# 575
  • Майничка
При нас новата опция веднага се отрази - има няколко подадени заявления за валидиране на компетентности по АЕ от ученици, които нямаха опция да държат такава.

# 576
Е това последното за валидиране на компетенции по АЕ какво значение има?  Езикови компетенции се доказват с езиков сертификат (в масовия случай извън училище) - от немските езикови -евентуално ДСД2, ако си допуснат и издържиш изпита.

Последна редакция: пн, 13 фев 2023, 15:26 от saffron

# 577
Е това последното за валидиране на компетенции по АЕ каква значение има?  Езикови компетенции се доказват с езиков сертификат (в масовия случай извън училище) - от немските езикови -евентуално ДСД2, ако си допуснат и издържиш изпита.
И аз щях да попитам, но ми беше неудобно, че нещо  не разбирам. За езиковите сертификати си има оторизирани институции. Матура, доказващи В2, например, без сертификат за какво може да послужи? За работа може ли?
В първия момент се ентусиазирах да предложа на сина ми да се яви на матура по втори език за по-високо от изучаването ниво, но какъв е смисълът, освен че ще си спестя таксата за явяване. А изпит за сертификат е нещо много различно от матура за същото ниво. Има ли смисъл "упражнението", някой ще се възползва ли?

# 578
В СУ (сигурно и на други места) балообразуващ е дзи език (примерно за филология, но и не само). И вероятно е с различен коеф дали дзи/валидацията ще е на В1 или В2.

# 579
Може за някой от нашите университети с изпит по език това да е в помощ.
Иначе аз си помислих това със спестяване на таксата. И макар и стойността да е несравнима с тази на международните сертификати, това си е държавен документ за някаква компетентност и примерно в неанглоговорящи страни  и университети това може да носи нещо.

# 580
  • София
За кандидатстване в университет е в помощ и друг път съм го казвала тук за дъщеря ми - миналата година нямаше право да се яви на матура за В1 или В2, с която да кандидатства в СУ, защото в училището ѝ се учи до А2. Наистина, има изпити за сертификат, но си е още една разправия и пари, които сега са спестени.

# 581
  • Майничка
В СУ (сигурно и на други места) балообразуващ е дзи език (примерно за филология, но и не само). И вероятно е с различен коеф дали дзи/валидацията ще е на В1 или В2.
Точно така.

# 582
Моля, ако има по-правилна тема, в която да задам въпроса си, да ме насочите към нея.

Какви са ползите за едно училище/училищно ръководство/кадри от реализиране на екип за личностно развитие?

И този екип за личностно развитие кога (при каква необходимост) всъщност се организира? Четох, че се ползва при деца със СОП и такива в риск. Какво са ученици в риск?

# 583
Екипни срещи правим всеки месец и обсъждаме учениците със СОП - присъстват всички учители, които им преподават, ресурсните учители, психолозите  и родител -  как са, покриват ли ДОС, има ли промяна... За всички ученици в нашето у-ще с двойки за срока и с неизвинени над позволените се изготвя План за подкрепа, отново се организират срещи, преценява се дали са за психолог или са само за консултации по съответния предмет. Ние не ги наричаме ученици в риск, но реално са такива - има вероятност да отпаднат по една или друга причина от у-ще - дали заради лош успех или заради отсъствия.

# 584
Екипни срещи правим всеки месец и обсъждаме учениците със СОП...
...има вероятност да отпаднат по една или друга причина от у-ще - дали заради лош успех или заради отсъствия.
BoeL, благодаря за отговора.

Но основният ми въпрос е Какви са ползите за едно училище/училищно ръководство от реализиране на екип за личностно развитие? Не отдавна в едно училище в провинцията, в малка общност където повечето хора се познават, масово писаха 2ки на децата със съгласието на родителите. От училището са обяснили на децата и родителите, че самото училище има необходимост от това, трябва да има такива "проблеми" и то да се "справи успешно" с тях.

Сега наблюдавам подобна ситуация в друго училище, разликата е, че нещата не се случват с предварително информиране на родители и деца, но учители много се постараха да пишат двойки за срока и сега предстоят множество срещи на психолог, учител, ученик и родител - за всички деца по отделно. Говоря за деца, които по принцип са отличници, но от известно време, по конкретни предмети нищо не разбират. Примерно само в една паралелка има 8 деца с 2ки по предмета, като същите деца са с много по-високи оценки по останалите предмети.

Разговарях с един бивш училищен психолог, който ми каза, че според него училището има някакви ползи от тези екипи, които сега се реализират, защото за една 2ка за срока, за деца без други проблеми не би трябвало да се правят. Имало някаква обща подкрепа, но в този случай срещите са индивидуални, а не общи.

Последна редакция: вт, 14 фев 2023, 10:37 от Melodiya

Общи условия

Активация на акаунт