МОН - промените продължават (5)

• 89 945
  • 767
  •   1
Отговори
# 585
Здравейте, исках да попитам нещо тези от Вас, които следят промените в последните няколко години, дали има някакъв шанс според Вас матурата по български в 12 клас да стане опционална. Или да се върне някогашното статукво- когато матури държахме само ако имаше нужда да се повишат оценките? Благодаря много за отговорите Ви!

# 586
  • София
Според мен няма никакъв шанс.

# 587
  • Deutschland/HE
Надали ще ги отменят, но на мен ми харесва идеята да има устни матури.  В Германия държиш 5матури, 3 писменни и 2 устни матури, а може да се явиш и на повишение, няколко дни след като излязат резултатите.

# 588
colibri, не са ли много стресови устните матури?

# 589
  • Deutschland/HE
Според дъщеря ми не, тя планира точно по немски да е на устна. На приятели дъщерята е избрала математиката да е устна матура. Като мине ще разпитам подробно как протича. По първоначална информация, дават ти задачи, имаш време да помислиш, да си напишеш нещо и после май на дъската решаваш. Устните матури не може да са по профилиращ предмет.

# 590
Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 10 от 2016 г. за организация на дейностите в училищното образование

https://www.strategy.bg/PublicConsultations/View.aspx?lang=bg-BG&Id=7388

# 591
Благодаря за коментарите. Дадох пример с Нидерландия, защото там е масовото учене в чужбина след Брекзит.

Пак по темата с “валидирането” - каква тежест ще има този изпит?
Не е матура всъщност?
Влиза ли във формирането на средната оценка от годината?
Какво става ако се явиш и не го издържиш?

# 592
  • София
Благодаря за коментарите. Дадох пример с Нидерландия, защото там е масовото учене в чужбина след Брекзит.

Пак по темата с “валидирането” - каква тежест ще има този изпит? - същата тежест като ДЗИ
Не е матура всъщност? - матура си е по същество - провежда се по реда на ДЗИ по желание
Влиза ли във формирането на средната оценка от годината? - никоя матура не влиза във формирането на средната оценка от годината или в общия успех от дипломата
Какво става ако се явиш и не го издържиш? - нищо не става, просто не получаваш удостоверение за валидиране

# 593
Подава се заявление до началника на РУО за валидиране на компетентности. Ученикът се явява на изпит. Тези изпити се провеждат на датите на допълнителните ДЗИ. Предполагам, че се използват едни и същи теми. Резултатът не се отразява в дипломата, а в отделно удостоверение за валидиране на компетентности по учебен предмет по реда на допълнителните държавни зрелостни изпити, което при кандидатстване във висше училище дава право за включване на оценката в балообразуването или за прием при условията на чл. 68, ал. 4 от Закона за висшето образование. Каква е стойността му за чуждестранните университети предстои да разберем.
Скрит текст:
Вече не помня в колко теми го копирах. Joy

# 594
Лагодаря за това, че го написахте и тук, Дидева.
Какво значи “ дава право за включване на оценката в балообразуването или за прием при условията на чл. 68, ал. 4 ”
Включва ли се в бала или не? Ако се яви и изкара 2.5?
Ние ли си избираме дали да приложим при кандидатстване или не?

# 595
От опциите, които предлагат за балообразуване си избирате най-благоприятната.

# 596
MarietaYo, останах с впечатлението, че искате да се запознаете с информацията от извора и Ви насочих къде да четете. Явно не съм Ви разбрала правилно.
Ще се опитам да го обясня бавно и  възможно най-просто. Ученикът се явява на изпит. Не покрива минимума за среден три ( приемам, че 2,5 е под него). Съответно не е положил изпита и не получава удостоверение.
Вариант втори. Изпитът е положен с някаква оценка. Ученикът получава съответното удостоверение. Може ли някой да го накара насила да го подаде при кандидатстване във ВУЗ?
Втория Ви въпрос просто не знам как да коментирам след всичко изписано и във форума, и в медиите.

# 597
Благодаря Дидева.
Просто съм изумена от липсата на планиране и комуникация на дългосрочен план.
Не отричам, че има резон в решението, но беше редно да е част от план от преди дори решението за профилите. Или поне така поднесено, през Февруари, ясно да се каже, че влиза в сила от следващия випуск. Без цялото това напрежение, и стрес които генерира тази година. Освен това е дискриминационно. Какво правят децата, които нямат пари за частни уроци? Следва да има опция и за някаква учебна форма, щом се предлага от държавата. Това не е материал, по който мама и татко да помагат или да се самообразоваш.

Здрави да са ни децата.

# 598
  • София
Няма как на детето да му дадат матура, за която не е подготвено. Според мен това не е направено, за да може дете да вземе която матура се сети, а за такива, които не са имали възможност да запишат определен профил. Ще се подготвят по учебниците.

# 599
Как е възможно човек да има такова негативно отношение към всичко и то непрекъснато? Нещо незадължително, което може да е в полза някому да създава стрес и дискриминация във всички? Я да вземат да махнат и олимпиадите на същия принцип...

Общи условия

Активация на акаунт