МОН - промените продължават (5)

• 90 083
  • 767
  •   1
Отговори
# 405
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Вече знае ли се кои са почивните дни за следващата учебна година? Нещо за 01-06 ноември чувам, ще има ли такава ваканция?

още не са обявени https://web.mon.bg/bg/56

по това време е есенната, но никога не е била толкова дълга

# 406
Като гледах новините из мон-ската страница, се сетих да видя дали има публикувани за следващата година т. нар. модели за НВО, но не видях. Едва ли служебният министър мисли за това.

# 407
  • София
Вече знае ли се кои са почивните дни за следващата учебна година? Нещо за 01-06 ноември чувам, ще има ли такава ваканция?
29.10.2022 г. – 01.11.2022 г. вкл. – есенна

# 408
29.10.2022 г. – 01.11.2022 г. вкл. – есенна
Не ми ясно до кога събота и неделя ще се броят за ваканция?!
24.12.2022 г. – 02.01.2023 г. вкл. – коледна
01.02.2023 г. – 05.02.2023 г. вкл. – междусрочна
08.04.2023 г. – 17.04.2023 г. вкл. – пролетна за I - XI клас
12.04.2023 г. – 17.04.2023 г. вкл. – пролетна за XII клас

Само междусрочната е увеличена.
Пролетната не е никаква "пролетна", тя е окрадена от Великден.

# 409
Ваканциите със събота и неделя и мен винаги са ме дразнили, все едно аз като си пускам отпуск ми броят събота и неделя.
Друго се чудя аз, с тази дата 15.09., в която сме се вкопчили всички.
За тази година това е утре-четвъртък. Цял ден откриваници, тържества, трафик, торти и балони. Петък - ден на майстора. Че какво пречи учебната година да стартира в понеделник, да може до края на седмицата организационно да се случи всичко и от следващата седмица да учат вече нормално? Другия понеделник вече е 19.09. , когато реално ще тръгнат на училище. Реално тръгват на 19-ти, не на 15-ти, че да сме вкопчени в датата. Ето едни загубени дни за междусрочна ваканция, например. Цяла седмица от 19-ти до 23-ти ще текат списъци за закупуване на нужните помагала, учебници, събиране на пари за щяло и нещело. Учене в това време буквално няма, едното ми дете изкласи, никога, подчертавам дебело никога не учат септември. Ври и кипи организационна дейност. Ми за чий тогава сме се вкопчили така наивно в този 15-ти, за мен е непонятно. Докато започнат да учат, то идва октомври с първите входни и преговори на юруш.

# 410
  • София
Това че в някои училища петък е ден на майстора, не значи, че във всички е така. В училището на малката (ще бъде 7 клас) в петък са назначени входните нива по БЕЛ, Математика и АЕ.
Проблемът не е в датата, а в неправилното разпределение и губенето на време в определени училища/преподаватели.

# 411
  • София
Как три входни в един ден? 🙄

За София специално, празниците продължават и по-дълго. Първо 17.09., а после и 22.09. И моето впечатление е, че преди 22.09. всъщност нищо съществено не се случва в училище. Може и да има изключения, но повечето е запознаване с новите преподаватели, изисквания за учебниците, организация, набавяне на учебници и тетрадки, общи приказки кой какво си спомня от миналата година и какво ще се учи през тази.

Аз съм ЗА старт на 01.09. и по-дълги ваканции през годината. Истински ваканции. А не "тази година ваканцията се пада във вторник".

# 412
Това че в някои училища петък е ден на майстора, не значи, че във всички е така. В училището на малката (ще бъде 7 клас) в петък са назначени входните нива по БЕЛ, Математика и АЕ.
Проблемът не е в датата, а в неправилното разпределение и губенето на време в определени училища/преподаватели.

А, че то и по 5 теста са правили на ден, нищо ново, дайте да ръкопляскаме на това малоумие.
Въпросното мое дете, което изкласи, смени 3 училища. В нито едно не учеха в първите дни на септември. Другото ми дете-две училища до момента, отново никъде не са стартирали с учене, истинско учене на 15-ти. Това, че някъде в 7 клас се изживяват като върха на сладоледа, съм го живяла също достатъчно, за да мога да дам оценка на случващото се безумие и безполезен напън.
С най-добри чувства, защото съм минала не веднъж през седмокласни епопеи, видяла съм резултати, брала съм плодове, така да се каже.
Успех и здрави нерви от мен.

# 413
Ами мисля, че не са виновни училища и преподаватели за това, че има моткане в началото по места и преподаватели. Трябва да се наложи реда, а не да се разчита на нагласите на учители и директори. Могат да им наложат многото бумащина и други нелепости, а не може да се разпореди публикуване на учебници, помагала и учебни програми преди 15.09. Така или иначе, (надявам се) не си ги решават тези неща на 14.09 вечерта.
По-страшно е със завършване на сроковете, където отново опира на хъса на учителите. Оформяне на оценки, ама ние сме оформени вече и нищо не правим, щото нали в нашето образование имаме "нейно величество оценката" само.

# 414
В три училища е било детето ми, започва се с учене още от 16.А в някои училища на 16 са първите входни.
Това, че някъде се размотават, не означава, че навсякъде е така. Синът ми е в ПГ, поради което беше зает с училище до средата на юли с практика, по която имаше теоретична част и изпит. Много си е добре датата 15.09, ако има проблем, то е с вмества е и структуриране на материала, не с датата.

# 415
  • София
Фаастък, а кога трябва децата да тръгват на училище, така че да излизат научени? Всички чакаме някой да каже панацеята!
За мен датата не е от значение, но може и да бъркам. Може и 15.09 да е нещо омагьосан и затова нещата все да вървят назад.
Пробваха да махнат една буква от СОУ и да стане СУ - не помогна. Сега ти предлагаш да сменим датата - дали ще помогне? Или ни се подиграваш?

# 416
За да бъде един човек научен на нещо, датата, на която стартира училище е без всякакво значение. От първостепенна важност са други условия, едно от които е качественото преподаване. В частност, тази тема се опитва май да обяснява стратегиите на МОН, като пряк участник в идеята да бъде преподавано на учениците нещо и някак. Дали са успешни тези стратегии и планове - времето показва.

# 417
Здравейте!
Може ли да ми кажете дали оценките от матурите в 10ти клас се включват някъде- при оформяне на срочните/годишните оценки, в дипломата за средно образование?

# 418
  • софия
При нас се включват като файнъл, който се включва при оформяне на срочната оценка.

# 419
  • София
Официално се записват в свидетелството за завършен първи гимназиален етап в точки. Не се преобразуват в оценки.

Общи условия

Активация на акаунт