МОН - промените продължават (5)

• 89 838
  • 767
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Вярно ли е, че се предлага да отпадне конспекта с автори и призвения за ДЗИ?

# 661
# 662
На 163-тата проба за определяне на балообразуването ще се сетят, че при два сериозни изпита не са им нужни никакви оценки от дипломи, матури, етапи.
И малко озадачава, че учители от НПМГ говорят за обезсмисляне на профилите и гледат на тях само като оценки и то за кандидатстващите медицина. В цяла София няма ли по 26 деца на набор, които да се вълнуват от химия или биология като науки, а не като вход за медицина.

# 663
  • София
Ами къса се връзката някак си между средно и висше образование, няма последователност и приемственост. Освен, че профилът - дали като оценка, или като предварително условие - няма никакво значение за приема, изучаваното в него няма значение и за самото следване по-нататък. Изучаваният в пофила материал или е ненужен за конкретната специалност, или се повтаря отново в университета, не се признават кредити, няма освобождаване от конкретни предмети/курсове, поради това, че вече си ги учил в училище... В западните държави, където има профили, те имат логическа обосновка - като предварително условие за достъп до определени специалности, като кредити, като освобождаване от курсове и т.н. Така че, да, обезсмислени са при нас и то не само за кандидатстващите медицина, но и за другите специалности с химия и биология. За какво са тези профили, ако не ти носят някаква практическа/академична полза по-нататък?

# 664
Права си, sanaka, че трябва да има връзка между средно образование и висшето образование у нас.
Но воплите са за оценките май, а не за липсващата връзка, признаването на кредити и т.н.
Не съм навътре в тези науки, но съм видяла заглавията на модулите и не виждам как може да се считат за ненужни за желаещи да се занимават със съответната наука.
Учители да говорят за обезсмисляне на ученето по науката, която преподават, малко горчив привкус оставя.
Иначе учещите в чужбина сигурно с трудното следване там се радват на всичко, което са си взели от тук с или без признаване на кредити.

# 665
А то има ли връзка между, които и да е два етапа в  нашето образование: начално - основно, основно -средно, пък дори и предучилищно?

В 7ми клас казват на децата - отивайте на школи да се подготвите по математика и БЕЛ. Другите предмети не ти трябват.
Ако си избрал паралелка с интензивно изучаване на език, то това за детето означава, че и в 8ми клас други предмети освен математика и БЕЛ не му трябват.
Езикът, който са избрали не може да се надгражда, а се започва от 0-та, нищо че някои деца могат без проблем да покрият B1/B2 по съответния език.
Когато кандидатстват за 8ми клас си избират уж някакъв профил, но се оказва, че този профил въобще не се учи в 8ми клас (визирам природни науки извън НПМГ), а в 9-ти клас набързо взимаш материала от 8ми и 9ти клас.

За мен лично това не е образование. Това е просто поредния миш маш, с който децата трябва да се съобразят. Но пък уж всички са загрижени как да обучим мислещи деца.

# 666
Solnichka, преподавателите са прави. Никакъв кредит не се получава от профила, оценките от него никъде не влизат, остават в нищото. Тези хора не просто са прочели заглавията на модулите, а ги преподават, та съм склонна повече на тях да се доверя. Всичко стана пълен миш-маш, а ако сменят и съдържанието на изпита, то трябва да е ясно в какъв срок ще излезе конспекта, така като гледам - месеци преди предварителните изпити. Пълна гавра с този набор се получава.

# 667
Защо се твърди, че сегашния 11 клас ще е по новите правила? Учебната 2025/2026 година започва от 15.09.2025г (или 01.10.2025г), което е след приемните изпити, които сегашните 11 клас ще държат. Направо ви се чудя защо още никой официално не е попитал мон за това уточнение, за да имате яснота и спокойствие.

# 668
  • Пловдив
Мария, заради балообразуването. За тези 11 клас, ще вземат оценката от ООП, а за нея вече е свирен мача... А и за какво им е профил при новите правила?!

# 669
Според мен не хваща сегашния 11 клас. Не знам защо така го тълкувате. Питайте мон за това уточнение, за да знаете да готвите ли усилено и лис.

# 670
  • София
Купища статии се появиха по сайтовете и навсякъде се твърди, че ще е засегнат сегашният 11 клас. Всъщност в промените пише, че влизат в сила от учебната 25/26, защо навсякъде се тълкува, че се отнася за академичната 25/26? МОН трябва да внесе яснота.

# 671
Ако те не са попитани вероятно не знаят, че няма яснота у родителите. Аз чета "влиза в сила от учебната 2025/2026", и го тълкувам, че влиза в сила след като започне учебната 25/26. Но не претендирам, че съм права.
Иначе едно време имаше куп статии как ще се взимат оценките от 5-7 клас при кандидатстването след 7 клас. Включително с г-н Ушагелов имах спор по този въпрос и точно заради него питах мон и имам отговор, който му го предоставих. Та няма как да се доверя на статии. Само мон може да отговори, а те го правят винаги, когато ги попитате. Мен медицина не ме вълнува и затова не съм ги питала, но ако ме касаеше щях да си питам именно тях, а не статии из нета.

# 672
  • Пловдив
Моето дете е 12 клас и няма нищо общо с тези 2 профила, но въпросът е принципен. Та новите правила са най-общо казано за прием ПРЕЗ година 2025. Така го тълкувам, гледайки сайтовете на университетите. Сега стартира приема 2024, за моя 12класник, който ще започне учебната 2024/2025, логиката следвам...

# 673
  • София
И за мен не засяга сегашния 11-ти клас - няма как нормативна разпоредба да се прилага, преди да е влязла в сила. Журналистическите статии не са критерий за нищо. Но понеже ще го тълкуват декани и ректори на медицински университети, се налага да има някакво указание. Но и за сегашните 9-ти и 10-ти клас не е редно да влиза в сила.

# 674
Sanaka, абсолютно! Но все пак дори и 10 клас имат все пак опция да се явят на повишителен изпит. За 11 клас влакът е тръгнал вече. Аз продължавам да се чудя също защо им са в бала оценки от удостоверението при положение, че има 2 толкова сериозни изпита и по двата предмета.

Общи условия

Активация на акаунт