Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 39

• 30 153
  • 741
  •   1
Отговори
# 90
Loveme, при положение, че си свалила излишни килограми- би трябвало да е добре. Ако си имала симптоми които са се подобрили, също се движиш в правилната посока- примерно, ако вече издържаш по повече време без да огладнееш, засищаш се по-лесно, не огладняваш изведнъж нетърпимо, нямаш прималявания и т. н. неприятни усещания, имаш повече енергия и др. Иначе да, по КЗ и инсулин на гладно предимно става ориентирането (ако говорим за "черно на бяло" резултати, а не само за усещания). Глюкомер и лентички можеш да си купиш- за мен са приемлив разход. Аз никога не съм правила ОГГТ и на този етап не смятам и да правя. Разчитам на глюкомер, усещания, изследвания на КЗ и глюкоза. 🙂 Пъпната херния от упражненията ли започна да те боли? Може би трябва да се съсредоточиш в упражнения които не напрягат това място, има и други които могат да бъдат ефективни.
Честит празник на празнуващите днес и от мен! 🙂

# 91
Loveme, при положение, че си свалила излишни килограми- би трябвало да е добре. Ако си имала симптоми които са се подобрили, също се движиш в правилната посока- примерно, ако вече издържаш по повече време без да огладнееш, засищаш се по-лесно, не огладняваш изведнъж нетърпимо, нямаш прималявания и т. н. неприятни усещания, имаш повече енергия и др. Иначе да, по КЗ и инсулин на гладно предимно става ориентирането (ако говорим за "черно на бяло" резултати, а не само за усещания). Глюкомер и лентички можеш да си купиш- за мен са приемлив разход. Аз никога не съм правила ОГГТ и на този етап не смятам и да правя. Разчитам на глюкомер, усещания, изследвания на КЗ и глюкоза. 🙂 Пъпната херния от упражненията ли започна да те боли? Може би трябва да се съсредоточиш в упражнения които не напрягат това място, има и други които могат да бъдат ефективни.
Честит празник на празнуващите днес и от мен! 🙂
/quote] Благодаря за бързия отговор dolche miele!!!   За херния та - незнам със сигурност, но един ден започна да ме боли, а бях правела упражнения предния ден. Понеже корема искам да го прибера още, и наблягам на такива опражнения-бедра, корем, дупе и си помислих, че може да е от това, но пак казвам, може да е просто съвпадение. За симптомите, моите бяха, голям корем, умора още от ставането, от време на време след ядене се чувствах като, че съм с вирус, вътрешно треперене. Оттичане на крака след работа.. Сърбеж по тялото. Сега всичко изчезна... Вече не се чувствам така уморена. Но да ви призная, искам да хапна малко сладолед. Не да прекалява, един примерно, или парче баница, или кекс. И се чудя, не смея. От вас научих за хранителния режим ВМ НВХ и го следвам, но онзи ден хапнах 4 парченца диня, и започна да ме сърби на тук на там тялото и си мислех че е от динята. Та за това се чудя, дали съм на прав път и дали мога от време на време да хапвам по нещо забранено. Не да прекалява разбира се. Въпреки, че доктора каза, можело да ям макарони, също ориз и картофи, ако са гарнитура, но някак ми звучи несериозно.

# 92
От време на време, разбира се че може да хапваш нещо "забранено" и нездравословно. Просто гледай да е рядко и гледай да го правиш след като си се нахранила. Ако си гладна, вероятността да изядеш повече отколкото си възнамерявала, е голяма. Веднъж-два пъти през няколко месеца, няма да ти обърне колата. Важното е да не се подхлъзнеш.

90% правилно хранене и 10% залитане, аз съм на този принцип. Друг е въпросът, че това което преди съм смятала за хубаво, особено за сладките неща, сега ми е противно сладко и ми се сгажда, ако се опитам да изям по-голямо количество. Примерно от една цяла вафла ми прилошава. Отделно негативите на другия ден като главоболие.

За макароните, оризът и т.н като гарнитура, може, но пак рядко и чак след като влезеш в желаната форма и си задържала това положение поне година - две примерно. Друг е въпросът, дали тези неща изобщо ще са ти вкусни, поне докато не започнеш да ги консумираш редовно. След това, пристрастяването се връща и има риск да се влезе в същата спирала. Тези са за здрави хора, които също ги ядат рядко, не за такива борещи се с проблем.
Редовната консумация на ВВ диета, особено съчетана с ВМ, е очевидно до какво води. Проблемът е, че не може един ден да си на ВВНМ на другия на НВВМ. Процесите по промяна на диетата се задействат бавно и отнема време превключването на горивата, та тези които се хранят по единия начин ппрез седмицата, а по другия почивните дни, реално не правят нищо.

# 93
  • в сърцата на децата <3
Love me, правилно ти звучи несериозно - не е. Гледала ли си рецепти за режимни десерти? Има вече стотици блогове, фб страници, може и тема тук да има (но не съм търсила). Прегрешенията не, че не са "позволени", но е добре като си набрала инерция да не я убиваш с нещо такова. Иначе прекрасно те разбирам, на мен слабост са ми тестените сладкиши и това ми липсва най-много. Ако все още не си си купила режимен подсладител - време е. Еритритол, стевия, ксилитол... Стевията е странна, имай едно наум. Еритритола и ксилитола са по-добре на вкус, като на мен фаворит ми е ксилитола. И трите са естествени продукти, не химия (разбира се, че се добиват чрез химични процеси, но не са "химия" в лошия смисъл на думата). След подсладителя е ред на брашната - кокосово, бадемово или друго ядково, ленено, конопено (то е странно на вкус, но много хора го харесват), сусамово. След повече време на режима вкуса се изчиства и ще може да си подслаждаш с малко плодове, но за момента без подсладител просто ще хвърлиш едни скъпи продукти в кофата. Понеже както споменах слабост са ми тестените сладки неща, любима нв-вм рецепта е за масленки. Приличат на курабийки почти 1:1 и мноооого вървят с айрянче! (Количествата могат да се регулират "на око" до тесто като на курабийки)
250 грама масло
3 яйца
Щипка бакпулвер
Кокосово брашно на око до сгъстяване (изчаква се, защото попива МНОГО)
Подсладител на вкус - 2 с.л. ксилитол са достатъчни за сладост като на нормални курабийки. Маслото размекнато, не течно, разбива се с яйцата и се добавят сухите съставки. Изчаква се 10 мин да дръпне брашното и с намазнени ръце се правят топчета, които се сплескват леко. В оригиналната рецепта се боцва по половинка слива и парче овче сирене, но аз не слагам. Пекат се на 180 с вентилатор и им стоиш "на главата" защото бързо прегарят. Станат ли леко розови се вадят на решетка да се охладят. Топли са много крехки, като изстинат са по-стабилни. Това е. Както казах има страшно много рецепти, ако искаш мога да ти пусна любимите ми блогове и групи, за да си взаимстваш рецепти Simple Smile

П.п. ако можеш да минеш с ЕДНО парче стандартен сладкиш - хапни. Аз не мога и затова предпочитам режимните.

# 94
Loveme, ако такива "съвпадения" ти се случват редовно, то значи не са съвпадения. Нали знаеш, че няма много смисъл да се правят сериозни упражнения за корем докато, ако преди това не се свалят излишните кг? По-добре наблегни на ходене, клекове и др. подобни. Също има и упражнения за корем които са доста рискови и за кръста, има и такива които са ефективни без да носят такива рискове...
Естествено, че може понякога, рядко да се хапне нещо извън режима. Но в разумно количество. Повечето неща могат и да се направят една идея по-малко вредни, някои даже режимни. А други може и вече да не са ти така вкусни...Аз направих "бонбони" от замразени вишни с глазура от 85% шоколад- 2-3 броя само за проба. Прибрах в хладилника за по-късно и...малката ги изяде 😆 С две думи- ако ще хапваш нещо извън режима и не ти се прави нвх вариант- то поне можеш да избереш какво точно да е, в какво количество колко често. Вместо баница аз много харесвам нвх тутманика от блога на Дени. 🙂
Иначе несериозно звучи от лекар да ти препоръчва с ИР да ядеш редовно макарони, картофи и ориз. 🙂 Да, казват да ограничаваш количествата, но ти е ясно, че това в повечето случаи изобщо не е достатъчно.
По отношение на подсладителите- най-често за подслаждане използвам тъмен шоколад. 🙂

Последна редакция: нд, 15 авг 2021, 17:32 от dolce miele

# 95
От време на време, разбира се че може да хапваш нещо "забранено" и нездравословно. Просто гледай да е рядко и гледай да го правиш след като си се нахранила. Ако си гладна, вероятността да изядеш повече отколкото си възнамерявала, е голяма. Веднъж-два пъти през няколко месеца, няма да ти обърне колата. Важното е да не се подхлъзнеш.

90% правилно хранене и 10% залитане, аз съм на този принцип. Друг е въпросът, че това което преди съм смятала за хубаво, особено за сладките неща, сега ми е противно сладко и ми се сгажда, ако се опитам да изям по-голямо количество. Примерно от една цяла вафла ми прилошава. Отделно негативите на другия ден като главоболие.

За макароните, оризът и т.н като гарнитура, може, но пак рядко и чак след като влезеш в желаната форма и си задържала това положение поне година - две примерно. Друг е въпросът, дали тези неща изобщо ще са ти вкусни, поне докато не започнеш да ги консумираш редовно. След това, пристрастяването се връща и има риск да се влезе в същата спирала. Тези са за здрави хора, които също ги ядат рядко, не за такива борещи се с проблем.
Редовната консумация на ВВ диета, особено съчетана с ВМ, е очевидно до какво води. Проблемът е, че не може един ден да си на ВВНМ на другия на НВВМ. Процесите по промяна на диетата се задействат бавно и отнема време превключването на горивата, та тези които се хранят по единия начин ппрез седмицата, а по другия почивните дни, реално не правят нищо.
Благодаря Миоки!!! Много ми помогна с чуденката!!! Харесва ми да съм във форма!!! Даже се чудя сама на себе си как така бързо влязох във форма. Висока съм 169 и сега тежа 66 килограма. Значи този режим е моят!!  Благодаря ви още веднъж от сърце!

# 96
По отношение на макаронените- ядох веднъж на морето, имах рожден ден. Не ми се и готвеха 2 ястия (готвех в хотела). Купих хубави лингуини, както и останалите продукти и хапнах малка порция. Имаше и много шоколадова торта (тя беше от магазина, много шоколадова на вкус имам предвид, изядох 1 парче и на сутринта още половин). Следващия път когато хапна паста (макаронени) ще бъде по някакъв много специален повод и ще бъде приготвена също по специален начин. Междувременно, правя си "спагети", "талятели" от тиквички и са ми даже по-вкусни от стандартната паста! Най-важното е с какъв сос ще са, аз слагам най-често миди, пиле, сирена или песто...веднъж правих и с доматен сос (и някои вкъщи дори не разбраха, че няма никакви стандартни спагети вътре😆). Със сметана и гъби/синьо сирене също се получават много добре.

Последна редакция: пн, 16 авг 2021, 00:08 от dolce miele

# 97
Love me, правилно ти звучи несериозно - не е. Гледала ли си рецепти за режимни десерти? Има вече стотици блогове, фб страници, може и тема тук да има (но не съм търсила). Прегрешенията не, че не са "позволени", но е добре като си набрала инерция да не я убиваш с нещо такова. Иначе прекрасно те разбирам, на мен слабост са ми тестените сладкиши и това ми липсва най-много. Ако все още не си си купила режимен подсладител - време е. Еритритол, стевия, ксилитол... Стевията е странна, имай едно наум. Еритритола и ксилитола са по-добре на вкус, като на мен фаворит ми е ксилитола. И трите са естествени продукти, не химия (разбира се, че се добиват чрез химични процеси, но не са "химия" в лошия смисъл на думата). След подсладителя е ред на брашната - кокосово, бадемово или друго ядково, ленено, конопено (то е странно на вкус, но много хора го харесват), сусамово. След повече време на режима вкуса се изчиства и ще може да си подслаждаш с малко плодове, но за момента без подсладител просто ще хвърлиш едни скъпи продукти в кофата. Понеже както споменах слабост са ми тестените сладки неща, любима нв-вм рецепта е за масленки. Приличат на курабийки почти 1:1 и мноооого вървят с айрянче! (Количествата могат да се регулират "на око" до тесто като на курабийки)
250 грама масло
3 яйца
Щипка бакпулвер
Кокосово брашно на око до сгъстяване (изчаква се, защото попива МНОГО)
Подсладител на вкус - 2 с.л. ксилитол са достатъчни за сладост като на нормални курабийки. Маслото размекнато, не течно, разбива се с яйцата и се добавят сухите съставки. Изчаква се 10 мин да дръпне брашното и с намазнени ръце се правят топчета, които се сплескват леко. В оригиналната рецепта се боцва по половинка слива и парче овче сирене, но аз не слагам. Пекат се на 180 с вентилатор и им стоиш "на главата" защото бързо прегарят. Станат ли леко розови се вадят на решетка да се охладят. Топли са много крехки, като изстинат са по-стабилни. Това е. Както казах има страшно много рецепти, ако искаш мога да ти пусна любимите ми блогове и групи, за да си взаимстваш рецепти Simple Smile

П.п. ако можеш да минеш с ЕДНО парче стандартен сладкиш - хапни. Аз не мога и затова предпочитам режимните.
Благодаря  от сърце!! Да, ако ти е възможно да ми пуснеш рецепти, много ще съм ти благодарна!

# 98
  • в сърцата на децата <3
Love me, направо ти давам източниците:
https://healthywithdeni.com/
https://mywholesome.life/
https://www.facebook.com/groups/214621712291938/?ref=share

Сигурна съм, че ще откриеш свои любими рецепти, претворени в НВ-ВМ вариант. На мен лично от фаворитите са ми милинките на Дени и меките питки на Петя - идеални са и за носене на работа, и за правене на сандвичи, и разрязани са идеална "филийка" за запичане с нещо. Като цяло щом навлезеш в променените рецепти, вече наистина нищо от старата храна няма да ти липсва.

П.п. понеже Долче спомена за подслаждане с черен шоколад - това ще ти е опция след време. В момента вкусовите ти рецептори очакват много по-интензивно сладък вкус и просто (според мен) няма да ти хареса. Иначе се подслажда и с банани, и с шоколад, дори с фурми. Но! Винаги едно наум колко порции ще извадиш от един десерт с два банана примерно. Да не се окаже като в стандартна торта със захар.

# 99
Нека по-опитните ме поправят, но банан и фурми доколкото съм чела не са ок при ир.
Ендокринолог ми е казвал да избягвам бананите, а във фермите добавяли захар.

# 100
  • в сърцата на децата <3
Нека по-опитните ме поправят, но банан и фурми доколкото съм чела не са ок при ир.
Ендокринолог ми е казвал да избягвам бананите, а във фермите добавяли захар.
Говорим с тях да се подслаждат десерти. 3-4 фурми или 1 банан на 8 порции десерт са достатъчно малко. Все пак има посладители за който иска да няма никакви В в десерта. Само че освен еритритол и стевия, останалите подсладители предизвикват инсулинов отговор, така че...

Това е просто ядене - правим го защото иначе ще умрем от глад. Не го превръщайте в ос на съществуването си, защото нито едно залитане не е добро.

# 101
Според мен дори и подсладителите и режимните десерти не са добре при ИР.

# 102

Така е.
Обача не са много хора, които с лесна ръка не биха яли нищо сладко.
Хора сме, не роботи.
По-добре такива неща, отколкото обичайните сладкиши, които ще провалят постигнатото.
И все пак и такива неща, трябва да са рядко.

# 103
  • в сърцата на децата <3
Защо? Ако се ползва подсладител без инсулинов отговор (Ивайло Владов даже прави експеримент за да го докаже) какъв може да е аргумента "против"?

# 104
Защо? Ако се ползва подсладител без инсулинов отговор (Ивайло Владов даже прави експеримент за да го докаже) какъв може да е аргумента "против"?
Писали сме много пъти.
И в първия пост накрая има инфо.

Общи условия

Активация на акаунт