Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 39

• 30 137
  • 741
  •   1
Отговори
# 105
Според мен дори и подсладителите и режимните десерти не са добре при ИР.
Защо? Ако се ползва подсладител без инсулинов отговор (Ивайло Владов даже прави експеримент за да го докаже) какъв може да е аргумента "против"?
Че се поддържа вкуса към сладкото, а много хора прекаляват, понеже нали е режимно, може. Релано не ти променя хранителните навици. На някои може и да им се получава, но на много не, та просто трябва да си има едно на ум човек.

# 106
  • София
Здравейте,
От 6м съм на глюкофаж XR1000 по една таблетка сутрин. В петък пуснах изследвания на моя глава. Повечето от нещата ги взех като идея от тук, за което много ви благодаря. Обаче май пропускам важни изследвания. Вит Д съм забравила, но понеже утре ще ходя да дам пробите за трикратния кортизол, се чудя дали има още нещо важно, което пропускам да проверя.
Ето какво заявих:

Нещо друго важно според вас?
И какво мислите за това, което е готово?
Спрях хапчето 10 дни преди взимането на кръвта. Имам излишни 15кг, но не мърдат от бая време. Минах на ВМ НВХ диета и рядко я нарушавам, но нямам промяна в килограмите. Не тренирам, признавам си, но и преди не съм го правила. Имам 2 раждания.

# 107
  • в сърцата на децата <3
Писали сме много пъти.
И в първия пост накрая има инфо.
Ок, всеки си преценява.
За себе си съм решила да се доверя на реален човек, който е на моменти краен, но никога не прави компромис с качеството. Да, продава и това може да усъмни част от читателите, но той и жена му се хранят така от години, може да се видят резултатите им и като цяло - мой личен избор е да вярвам на нещата, които той прави и публикува.
https://keto-bg.com/keto-zdrave/keto-podsladiteli-2020/

# 108
Мда, същия господин/или негов познат/ нагло дойде тук да рекламира сайта и колко са полезни тия подсладители.
И имаше доста сериозен спор. И доказахме, че не са безвредни.
Всеки сам си решава.

Джинджър, инсулина е супер, ама кз е притеснителна.
Хубаво е да се замислиш за някакво движение или спорт.
Подобрява ИР. Разбира се по-важна е храната, но и движението не е за пренебрегване.

# 109
Според мен и желязото, феритина и фолиевата са ниски, нищо че са в допустимите стойности. Близо са до долната граница.

# 110
  • в сърцата на децата <3
Елора, скоро се "завърнах" във форума и съм пропуснала таз драма Joy Полезен не бих нарекла подсладител, но по-малкото зло - да. Особено ако вариантът е да се залитне по въглехидратни неща.

# 111
  • София
Според мен и желязото, феритина и фолиевата са ниски, нищо че са в допустимите стойности. Близо са до долната граница.

Благодаря за мнението!
Аз ще се консултирам и с ендокринолог, разбира се. В момента само омега 3 взимам от време на време. Отделни добавки ли би следвало да търся за тези ниски стойности?

# 112
За добавките, най-добре се консултирай с лекар. Също е добре като се взимат, особено за дефицити, да се взимат отделни, не комбинирани.

# 113
Елора, скоро се "завърнах" във форума и съм пропуснала таз драма Joy Полезен не бих нарекла подсладител, но по-малкото зло - да. Особено ако вариантът е да се залитне по въглехидратни неща.

Драмата е в точка 11 Grinning Можеш да прочетеш, ако ти е интересно.
Не бих го нарекла по-малкото зло.
Но много зависи колко често се залита. Не е драма ако веднъж в месеца човек си спретне нещо такова.
Познавам хора, които са уж на режима, но през ден правят такива уж полезни режимни сладкиши. Знам колко лесно се залита.
И така месеци правят. После ми викат, че режима не действал.
Не желая да лъжа тялото си с някакви изкуственяци.
Режима ми е помогнал до степен, че и ако ми се наложи да хапна вече нещо В, ще се справи.
Преди правех сладкиши, но след промяната, не ми се занимава.
Ако ще хапна, ще е на цикъл и предпочитам качествено парче торта вече пред някой купешки боклук.
Има няколко фирми предлагат изцяло веган торти и много ми харесаха на роу кейкс. Взимах си, защото с брат ми се кооперирахме. Ама замина за чужбина и не върви сама да поръчам цяла торта.
Като ми потрябва, ще отида и ще изям едно парче.
Но не бих си купила еритрол, че да си правя сладкиши. Не че не бих опитала, ако някъде се продават качествени, ама не ми се занимава.

# 114
  • в сърцата на децата <3
Драмата е в точка 11 Grinning Можеш да прочетеш, ако ти е интересно.
Не бих го нарекла по-малкото зло.
Но много зависи колко често се залита. Не е драма ако веднъж в месеца човек си спретне нещо такова.
Познавам хора, които са уж на режима, но през ден правят такива уж полезни режимни сладкиши. Знам колко лесно се залита.
И така месеци правят. После ми викат, че режима не действал.
Не желая да лъжа тялото си с някакви изкуственяци.
Режима ми е помогнал до степен, че и ако ми се наложи да хапна вече нещо В, ще се справи.
Преди правех сладкиши, но след промяната, не ми се занимава.
Ако ще хапна, ще е на цикъл и предпочитам качествено парче торта вече пред някой купешки боклук.
Има няколко фирми предлагат изцяло веган торти и много ми харесаха на роу кейкс. Взимах си, защото с брат ми се кооперирахме. Ама замина за чужбина и не върви сама да поръчам цяла торта.
Като ми потрябва, ще отида и ще изям едно парче.
Но не бих си купила еритрол, че да си правя сладкиши. Не че не бих опитала, ако някъде се продават качествени, ама не ми се занимава.
Аз пък съм в малък град и по-скоро бих си забъркала нещо, отколкото да бия 100 км за торта. Отделно съм от хората, които просто няма да спрат след първото парче кекс. От друга страна спокойно може да ми стане зле от кето десерт и после месец да не ми се яде нищо сладко. Плодовете ме разяждат много и залитам във въглехидратите. Един път като тръгне и няма спиране по пързалката. Да не говорим как ми се отразява пък на психиката подобен род "провал" и колко време ми отнема да вляза в релси. Така че - да, за мен е по-малкото зло. Предпочитам ксилитол - знам, че вдига инсулина, но като "приритам" за сладко ми е опция. Не обичам шоколад (можеш ли да си представиш?!) и с него не мога да туширам глада за сладко. Но пък с един мой си "бъркоч", който кръстих "чийзкейк" - идеално ми идва (заквасена сметана, маскарпоне, смлени орехи и желатин. Може малко ксилитол, зависи от сметаната. Сметаната и маскарпонето се смесват с леко разбъркване, добавя се разтопен желатин. На дъното на чашка притъпквам смлени ядки, обикновено имам орехи, и заливам. Може да се сложи някоя боровинка вътре или отгоре. Стяга няколко часа и се напада с лъжицата. Няма мерки защото го правя на око и на вкус). Това, примерно, преди цикъл ми е перфектно! През другото време нито ми се яде сладко, нито млечните са ми ежедневие. Важно ми е, че след ядене на такъв десерт не ми се отваря още по-зверски глад за В, а минава и заминава до следващия месец.

# 115
♥snow_angel♥, много ти благодаря за линковете с рецепти. Веднага ми грабна окото кето фокачата на Петя. Сега нямам търпение да я направя Yum

Между другото, благодарение на Питър Аттиа, открих алулозата и си поръчах. 70% като сладост от захарта е и не вдига кръвната захар, нито предизвиква инсулинен отговор. Трябва да се внимава да е чиста алулоза - да няма примеси на стевия, еритритол или други подсладители, които ще изкривят вкуса ѝ.

Много ми харесва това, че няма гадния вкус на стевията (която не е препоръчителна за хора с ИР) или пък песъчливата консистенция, която дава еритритола. Лично аз си намерих течен вариант в iherb, но досега съм правила 1 път подобен на твоя десерт Simple Smile Нарязани на едро орехи на дъното, отгоре течна животинска сметана, смесена с маскарпоне, ванилия, лимонова кора и алулоза, а отгоре берита Simple Smile

Последна редакция: пн, 16 авг 2021, 14:24 от iradkova

# 116
  • пак там
Всъщност най-лесният начин да тушираш глада за сладко, е мазнината.

# 117
  • в сърцата на децата <3
Всъщност най-лесният начин да тушираш глада за сладко, е мазнината.
Чувала съм, но явно моят не се лъже Frowning1 Все пак хората сме различни, не може всичко да действа при всички.

# 118
Snow Angel, на мен още от началото ми беше напълно ок подслаждането с шоколад 😄 В смисъл, аз и преди да започна режима винаги намалявах количеството на захарта в домашните сладкиши и като цяло купешките сладки неща почти винаги са ми били по-сладки от необходимото...Имах преди години период когато малко се отпуснах със захарта в кафето (в сравнение с преди, не нещо чак фрапиращо), сещам се, че преди да разбера за ИР...бях започнала да използвам и стевия вместо захар в кафето. Като почнах режима си забърквах заквасена сметана с кисело мляко/с или без кремообразна или обикновена извара/, малко горски плодове, ядки и/или ленено семе, с кокосови стърготини или с какао също и това за мен си беше като десерт. Хапвах по парченце тъмен шоколад...Интересното е, че имам и периоди когато изобщо не ми се яде тъмен шоколад.
Джинджър, обърни внимание на желязо, феритин и щитовидни. Поне при мен с горе-долу подобни желязо, феритин, ТСХ и Т4 отслабването беше мираж...а имам повече за сваляне от теб. Т3 все още ти е около средата на референтните, но вероятно по-нататък ще падне...Лошото е, че едва ли някой лекар ще ти обърне някакво внимание на щитовидните и сигурно ще ти кажат, че всичко ти е топ, "в норма". Но има оптимални стойности и съотношения (можеш да попиташ и в темата за Хашимото за съотношенията, ако искаш- въпреки че най-вероятно нямаш Хашимото). Ехография на ЩЗ правила ли си? Другият вид антитела изследвала ли си преди? Аз сама стигнах до извода, че ниско желязо и нисък феритин пречат доста на отслабването, ЩЗ също има нужда от желязо, за да функционира добре и така...накрая даже открих и потвърждения след много четене. 🙂
Действа това с мазнината. Обаче трябва да изчакаш около 15 минути. За физически глад за сладко говоря обаче. 🙂 Защото понякога гладът за сладко е по-скоро на емоционална основа, яде ти се "нещо сладко" и толкоз. Когато е така, наистина е по-добре да се избере по-малкото зло. 🙂
Най-любимият ми и лесен режимен сладкиш е шоколадовата лава (понякога пека като брауни в малка тавичка или като чийз брауни- добавям крема сирене, може и горски плодове; или го пека като шоколадова торта+ бита сметана). Пъхам във фризера и когато ми потрябва вадя и пека. Проблемът е, че вкъщи не се заседява, защото е доста трудно да опека само за мен ако съм направила повече бройки, това е любимият сладкиш на малката, а и никой друг не отказва...😆

Последна редакция: пн, 16 авг 2021, 20:01 от dolce miele

# 119
  • пак там
Лава кейк? Мммм... Я дай набързо рецептата, а?

Общи условия

Активация на акаунт