НОЕМВРИйчета 2❤2❤ - Тема 6

• 23 287
  • 751
  •   1
Отговори
# 420
Всяка майка има различни вътрешни потребности и е много нередно те да се обсъждат. Не се ли уморихте да съдите и да ви осъждат? Какъв е проблема всеки родител да следва ценностната си система и да не се дават оценъчни коментари? И за мен, за моето дете е рано да го пускам на ясла. Но какво от това, коя съм аз давам съвети как някой трябва или не трябва да си отглежда детето. Някак си е много неприятно една майка да сподели притесненията си от бъдещото постъпване на детето си в институция и вместо да получи подкрепа и малко опора, че всичко ще бъде наред, и се изсипва колко е смотана. Ми няма нужда.

# 421
Темата с яслите явно е болезнена в момента. И аз не вярвам да се грижат чак пък толкова зле за децата. Даже се питам понякога дали най-важното в отглеждането на едно дете е да е нахранено и с чист памперс, както и дали и докога родителите са основните, които могат да го гледат най-добре. Просто казах, че съм избрала да се грижа за детето си втората година, защото ми е приятно, защото мога да си го позволя финансово, защото съм преценила, че за самото дете и за мен лично така ще е най-добре. Има хора, обаче, които нямат лукса да избират и трябва да се върнат на работа по ред причини. Разбирам и другата гледна точка - когато родителите смятат, че ранното приобщаване към колектив е по-важно за детето от битовизмите и вирусите - и я приемам, има логика . Не бързайте да скачате на нож, няма смисъл...освен това за есенното тръгване на ясла и болестите съм съгласна, че не е ок.

# 422
Нямаше да се включвам, но реших да си призная, че даже не чета коментарите на някои участници абсолютно не са ми критерии или пък не бих си дала зор да се обяснявам за ​някакъв тъп въпрос.
За яслата и градината някои пускат на 1 г някои на 4 г не виждам защо това мен да ме касае. По подобен начин мисля и за кърменето някои спират на 2 месеца, някои на 1 г, някои на 3 г пак не виждам защо да ме вълнува.
Бих отговорила на конкретно зададен въпрос само, не повече.

# 423
  • София
Ако има награда за най-лоша майка, моля за мен Heart Grinning
Аз отбих ревльо на 8.5м, тренирах го да заспива сам преди това и отива на ясла другия месец ( а още не ходи свободно!! Scream ). Че, ако не беше болен октомври и ноември, вече щеше да е тръгнал.
Тц тц лоша мама

# 424
Абе я, всеки има право да си гледа детето както намери за добре. Дали на ясла или не, дали ще кърми и до кога и т.н. са лични избори, в които никой няма право да се бърка.
п.с. нямам търпение да тръгнат на ясла, но ще се случи когато вече са на 2г, тъй като приемът тук е чак септември. А частната ясла ми е почти 2000лв, което не ми е финансово разумно. За мен е изключително важно децата да са самостоятелни от малки. За жалост кръщенето не помогна и са сто пъти по-диви от преди.

Последна редакция: вт, 14 дек 2021, 14:31 от Диди 💙💙

# 425
Не съм влизала от много време и ... не се сдържах... Наистина ли? Не сме ли големи хора, че да се ссъдим?

Включвам се към по задните теми:
Повечето знаете, Калоян се отби САМ към 10м, да поревах си малко, но ми мина. Да, исках да кърмя и до 1г поне, но каквото такова. Откакто спях да кърмя СПИМ!! Има и изключения, но заспива към 19ч и се буди около 4 за мляко и става след 7. Да можех да се мъча, да суче, да се женя, но избрах да спра "антема за мен". Поня още първата вечер, макар и с 2 хранения с АМ се чувствх адекватна.
За отбиването аз лично имах големи притеснения, а нямаме и баба при нас, та мислех да е с горчив лак. Той пък сам реши проблема.
Моето мнение за яслите е:
На ясла ще ходи, колкото е по-малък толкова по-добре за него, по-лесно се приобщават. На градина задължително, като гледам как умира от кеф с другите деца в парка, няма да му отнема това. Дали ще тръгне на ясла или направо на градина - в началото всички боледуват, няма как. Докато си предадат всички бацили са си болни.  Единственото не бих го пуснала ако съм бременна.
За мен фактор не е нито храненето, нито памперса или пък яденето. Ако беше - вече да ходи от няколко месеца. Проходи на 10м, а вече успешно се справя и с лъжицата. На гърне не съм го слагала все още, но сама си реших да започна пролетта. Така, че за мен не е бебе, за мен си е малко дете. Може да каже кога е гладен или жаден, дори понякога ми носи памперс ако е наакан. Разбира абсолютно всичко, дори да не казва думи, а с негови звуци да се изразява.

Пс. Злати липсваш 😏

# 426
Аз по темата за яслата Grinning - жена, с която родихме с един час разлика на 25 ноември, даде детенцето на ясла на 15 ноември, поради факта, че го отглежда сама и трябва да се върне скоро на работа, за да може да се справя финансово... Много е тъжно, но няма начин. Понеже майката е подготвила детето с железен режим (умишлено и предвидливо) на спане, хранене, гърне и т.н.,адаптацията беше изключително бърза и лесна. За мен също е важно детето да е сред връстници, виждам колко е щастлив, когато е заобиколен със себеподобни 🙂. Но ще се включа в следващото записване догодина, защото искам да прекарам време с него (дълго чакано дете е) и в момента не съм притеснена финансово. За жалост, не всеки може да си го позволи.
Ей, момичета, идват светли празници, усмихнете се и подминете всяка жлъч и негативизъм. Прегръдки! Heart

# 427
Съгласна съм, че децата имат нужда от социализация. Засега мисля, че се справяме и без ясли- има си приятелчета на площадката, излизаме, когато е хубаво времето. Радва се на тях, радва се на майките, радва се на непознати- много е общителен. Мисля, че това е достатъчно засега. На ясли ще го пусна сигурно като стане на 2, ще има достатъчно време да се социализира.
Финансово не сме притиснати, единствено понякога ми се приисква да избягам на работа на спокойствие 😃, обаче пък наистина много бързо растат и сигурно ще съжалявам, че съм пропуснала някои моменти.

За вирусите смятам, че е индивидуално. Както има възрастни, които постоянно боледуват, така има и такива деца. Други пък са сравнително здрави. Но никой няма да се размине напълно.

Последна редакция: чт, 16 дек 2021, 17:01 от Tatti

# 428
Лили, радвам се, че се включи, беше ми интересно да чета постовете ти.
Сега и аз ще ви предложа моите размисли:
1. Не виждам нищо лошо да се дават непоискани съвети, ако някой се засяга гледам да не го правя, но аз лично не се дразня като ми ги предлагат, вече дали ще ги следвам е друго - "всеки си приценя". Така че, мили мами, давайте съветите, поне към мен спокойно може да ги отправяте, няма да се сърдя
2. Това, че някой е неграмотен или доктор няма никакво значение за мен, стига да се държи възпитано и да не нарушава добрия тон. Това, че някой е с добро образование, изобщо не му дава право да осъжда хората и да се пише за краен авторитет
3. Тук сме се събрали хора най-различни, за да си чешем езиците ( или, ако предпочитате, да обсъждаме теми, които ни вълнуват ) без да се ангажираме с нищо, защото явно имаме повече свободно време отколкото си мислим. Супер безсмислено е да влагаме някакви лични емоции и да се дразним и обиждаме, за това си има други форуми предполагам, а и не сме нещо конкуренция, нали така...
4. Не съм проверявала, но имам спомен, че до двегодишно възраст наистина се води, че са бебета малчовците, ако на някой му се занимава да го провери и да ни просветли после ще е супер. Не че има няк'во значение за мен как ги наричаме...
Та така, приятна и спокойна вечер ви желая Wink

# 429
Веси, на акъл и след три години са бебета. 😉😁
Не сме стигнали още до тази възраст, но доколкото съм чувала, след 5 години вече децата стават сравнително осъзнати.
Много вода има да изтече дотогава....
Аз мисля, че бебе се нарича до една година, но пак не мога да го твърдя с абсолютна сигурност.
Сигурна съм, че бебето е новородено до навършване на един месец.

# 430
Погледнах сега в нета, над 1 година вече не е бебе, а тодлър/малко дете 🙂
Моят отдавна не го приемам за бебе, честно казано, такъв е дивак- ходи, катери се навсякъде, за мен не е бебе това.
Вече много общуват, казват думи, някои се хранят сами , разбират много, проявяват характер, малки човечета са.

# 431
Добър вечер 😁!
Ако не друго , то поне се е раздвижила темата , че много тихо беше .
Няма да коментирам за ли съм , против ли съм ясли и кърмене, както е модерно сега да се казва "Всеки сам си преценЯ" .
Радвайте се на децата и ги гледайте така , както и вие се чувствате добре . Ако майката е щастлива и спокойна и детето е добре .
Кажете как са децата , как я карате в тия студове ? Има ли и други тръшкащи се , дето се търкалят по земята , ако им откажеш нещо или направиш забележка ...? Вече става доста "забавно" и сигурно съм забравила , че се случва толкова рано или просто е скорпионска му работа 🤔

# 432
  • София
Аз на моето го възприемам за бебе все още, колкото и да се опитва да ме опровергае малкият хитряга.
Ревльо не се тръшка още, но взема ли му нещо от ръката или ако го върна в хола, след като е отишъл в друга стая - почва да реве много  сърцераздирателно.
Ама ние сме везни де, нали подрани Grinning

Често сме на гости или имаме гости, мъжът ми го бебеноси, че на мен вече ми е тежък, обаче не съм го водила на разходка с количката от месец... Ууупс. По площадки също не ходим, щото той още не ходи. Та така.. Провалям го детето с две думи Sweat Smile

# 433
Дагни, ти лоша майко, която ще си дадеш детето на ясла (като мен)! 😀 Имам въпроси да почерпя мнение и опит от теб Simple Smile
Ти си в София, нали? Яслата частна ли е? Знаят ли, че детето не може да ходи (стабилно)? Какво казаха по този повод или го премълчаваш?

На родителската среща лятото помня добре, че казаха, че няма проблем детето, ако не ходи само, но поне да пълзи, за да може само да се придвижва. Сестрите трудно могат да разнасят всички деца, ако всичките не могат да ходят или пълзят. Но оня ден по телефона ми каза, че неходещи не приемали, което ме издразни. И да, помня много добре какво каза преди 6 месеца, защото задавах въпроси и много внимателно обръщах внимание на какво казват. Знам, че по наредби няма изискване да могат да ходят, но масово отказват в яслите (не само в София) да ги приемат. Радвам се, че този конфликт поне няма да го имаме.

Да вмъкна, че Ади от сутринта ще на влажна кашлица (кашля веднъж на 30 минути), та още не е сериозно. Отидохме до аптеката, дадоха ни grinTuss, в който има мед (предупредиха ме). Та с това въвеждам и меда Simple Smile
От моите проучвания поднесен по този начин, чрез медицински продукт, медът е безопасен, няма как да се развие ботулизъм (който се получава изключително рядко и по-скоро от непроверен мед или от неправилно съхраняван такъв). Относно меда не търся съвет в момента, само споделям.

# 434
Добър вечер 😁!
Ако не друго , то поне се е раздвижила темата , че много тихо беше .
Няма да коментирам за ли съм , против ли съм ясли и кърмене, както е модерно сега да се казва "Всеки сам си преценЯ" .
Радвайте се на децата и ги гледайте така , както и вие се чувствате добре . Ако майката е щастлива и спокойна и детето е добре .
Кажете как са децата , как я карате в тия студове ? Има ли и други тръшкащи се , дето се търкалят по земята , ако им откажеш нещо или направиш забележка ...? Вече става доста "забавно" и сигурно съм забравила , че се случва толкова рано или просто е скорпионска му работа 🤔
И при нас си има рев и тръшкане, когато не става на нейната. Пък и когато става пак си киселее понякога. Аз се опитвам да я науча да заспива сама,че кръста ми ме предаде. Имам доста добър успех за момента. Днес заспа без пеене,люлеене или гушкане. Ще видим как ще е. Имам малка победа 😂. Даже снощи спа доста добре като за нея.
,,Каза,, неща звучащи като друсай дупе, маймуна и катеричка след като сме ги повтаряли преди малко или когато е показала съответните картинки. Става вече много интересна. Да са ни живи и здрави и ние покрай тях,че да ги гледаме и да им се радваме

Общи условия

Активация на акаунт