НОЕМВРИйчета 2❤2❤ - Тема 6

• 23 286
  • 751
  •   1
Отговори
# 405
# 406
Бебо е на 13 месеца и една седмица.
Все още го кърмя.
Ще продължа да го кърмя до като има кърма .
Всяка майка си решава до кога ще кърми.
Но не бих го лешила от кърмата..

# 407
Apricity, разсмя ме със снимката!😀😀

Относно въпросът за домашни пантофи - от Декатлон взехме преди доста време едни "обувчици", май за гимнастика се водеха. Те реално нямат подметка, но имат невероятно много силикон отдолу отдолу, а и отпред и отстрани, което въобще не позволява пързалянето по всякакви настилки. Силиконът не е като точките по чорапите. Наскоро ги търсих в онлайн магазина им и не ги видях. Ако някой проява интерес, може да ги снимам. Вкъщи и аз много се пързалям, ако не съм с противохлъзгащи чорапи/чехли.

Идвам да споделя, че току-що много ми се накараха по телефона. Звъннах на госпожата в яслата, за да уговорим постъпването на Ади на 5 януари. Тогава тъкмо ще е навършил 1г.1м. Та ако сте чували клишетата за ранно тръгване на ясла - всичките ги каза. За капак накрая каза, че то другите деца щели да минават през него. Тъпото е, че съм природно учтива и не мога на момента остро да отговоря да я скастря как така щели през него да минават, тя за какво е там на работа.
Та така.

Ако има друга майка, която вече е пуснала отрочето на ясла, моля да ми пише. Ще се радвам да сподели опит и препоръки.

# 408
Аз нямам опит, но имам една статия по темата, която може да ти подейства нахъсващо и да знаеш, че не си сама.

https://kifloblog.com/anna-kindergarten/

# 409
  • София
Леле, момичета, колко съм изпуснала.
Нуну, успех! Как си, успя ли още една нощ?
Аз с каката пробвах така да я отбия, но гърдите ми щяха да се пръснат и попнах по едно кърмене да махам на нощ.... Мъжът ми застъпваше буденето, защото аз не Издържах. Въобще като спрвх да кърмя първия път много плаках.

Моите понякога се будят по 1 път, понякога по 2-3, да не кажа и повчее ... много фактори има. Но понякога съм като Краставичката. Ксто ги скача едновременно нито спя, нито успявам да ги овладея като хората нощем.

# 410
Не съм кърмила след като спрях тази вечер ни е третата нощ. Много добре върви за момента, снощи беше една идея по леко спали сме от 3 до 7 без прекъсване, събудих се супер наспана Joy от една година нямам 2 часа плътен сън. Малко се цедих снощи, но не до край, а само до облекчение. Иначе бях ограничила до 2-3 пъти само през нощта и нямам сериозно препълване или бучки. Считам, че вече съм отбила успешно и се надявам близко време да почне да спи по цяла нощ. Чувствам се като парцал от бременността нямам никакви сили, че и повръщам както при предните бременности.

Пуснах каката на ясла на 2 г рядко боледува. Не мисля, че боледуването има връзка с възрастта по скоро е до организъм и каляване. Имаше едно дете в групата на 1.3 г още с биба. Всички децата много му се радваха особено моето дете, което се чувстваше като кака, не съм чула да има някакъв проблем, защото е по малко. Но имаше и един агресор в групата, който въпреки госпожите налагаше всички деца подред. Още са е една група, но детето го израства и в момента не е агресивен.Та и да е по голямо няма гаранция.

# 411
Nunu, успех Hug
Anninya, аз ще пускам Марти на ясла.
Плана ми е от 08.02 да е вече по цял ден. Тази или другата седмица ще говоря с директорката откога да започва да ходи по малко. Остана му една единствена ваксина, която ще е на 13.01. Само да минат 2-3 дена от нея. Това е моят план.
От яслата са запознати и даже много му се радват, като ходим за храната. Едната "госпожа" му казва "дребчо" Grinning
Сега на 17.12 ще направи годинка и един месец.

# 412
Благодаря за думите!

При нас ще има проблем, защото Ади, откакто стана на 11 месеца, се привърза към мен. Дотогава не разбирах какво означава това...
Та миналата седмица ходихме на гости при съученичка с 2-годишно и трябваше да му пускам неговите си песнички и да седя плътно до него, за да не реве.
След два дни те ни гостуваха и на собствен терен беше много по-добре. Можеше да се отдалеча, ама не прекалено и да ме вижда добре.
Лошото е, че момичето сега е болно, а по празниците се местим в Дружба и няма да може да си гостуване. А други деца няма, които да дойдат или при които да отидем.
В тази връзка ви каня вкъщи, защото аз не шофирам. В момента сме в ж.к. Гоце Делчев (София), по празниците отиваме в Дружба.  Ади е кротичък и много усмихнат, но не е свикнал да се среща с непознати и му трябва време да свикне.
Който проявява интерес, ще се радвам да ми пише!

Обмислям уикенда, когато таткото може да ни закара с колата, да водя Ади на някакви детски центрове като Киндиру. Не сме ходили, но други хрумвания нямам.

# 413
Това с привързването може да е преходен период. Мартин имаше период, в който не искаше никой друг освен мен и баща си.
Понякога даже започваше да плаче само ако влезе някоя "по-емоционална баба" Grinning в нас.
Отмина с времето без да правя нещо специално, само не съм го оставяла нарочно при някого "за да свиква".
Сега, ако има деца, дори и много по-големи да са от него, не се сеща за нас.
Вчера му правихме прощъпулник. Племенницата ми е на 10 години. Занимава го, а той не откъсва очи от нея.
Мен ме търси, когато дойде време за хранене или сън.

# 414
Леле, колко мънички и на ясла...
А моето голямото дете е на три години и половина почти и не е ходил нито на ясла, нито на градина...
Не ми се рискува в този ковид, а той вече има нужда.

# 415
Някои нямат избор за яслата, трябва да се върнат на работа, било по финансови или други причини. Аз исках да си остана с малкия още малко и не съжалявам, че реших да не го давам в ясла. Много е интересен сега, много хубави спомени ще имам от това време. Обаче на детска градина ще го пратя със сигурност, независимо дали има ковид или друг нов вирус е излязъл "на мода".

# 416
Хелонор ти не се ли оплакваше, че е буен и трудно се справяш? Нормално е, ако няма детето среда и връстници, с които да си играе. Болести винаги е имало и ще има, децата градят имунитета си като се срещат с вирусите, не като се изолират.

# 417
Не от финансови подбуди го давам на ясла. Да, разликата в заплатата ми и парите за втората година майчинство е голяма, но не това е основното. Гладни няма да останем.
Лично според мен е много по-добре детето да е сред връстниците си. Ако сестрите в групата си вършат добре работата, което и очаквам, посещението на ясла може да се превърне в един голям плюс за детето.
Относно финансовата страна, тя не е определяща, но повдигнат въпроса, ще си изкажа и по нея мнението.
Ако не го дам на ясла сега, а есента, което така или иначе ще стане, то разболяванията са най-вероятно неизбежни. Ще започна да излизам болнични, които ако се смятат върху 650 лв ще се отразят отново върху възнаграждението. Тоест майчинството от втората година ще нанесе негативни финансови последици за дълго време.
Мечтая и за следващо дете и обмислям темата от всички страни.
Надявам се съм претеглила добре + и - за и против ходенето на ясла и да не съжалявам. Ще наблюдавам детето си и няма да позволя неадекватно отношение към него.

Последна редакция: чт, 16 дек 2021, 17:03 от Tatti

# 418
  • София
Ние сега се връщаме от последна ваксина и малкият тръгва на ясла Януари. Аз работя вече от месец и малко от вкъщи и не ми е кеф да го гледат бабите, защото много го лигавят.
Който го е страх от мечки, да не ходи в гората. Повече места за нас, хаха 😃

# 419
Дух, съгласна съм, че на детето му липсва среда и връсници, липсва му и режим и това за мен е единствения минус на неходенето на градина. За ясла не съм се и замислела, ама то и при мен разликата чисто финансово не си заслужава отникъде, та пред мен тази дилема не е стояла изобщо.
За болестите предпочитам да ги започне малко по-късно. Постоянно говоря с хора, чиито деца посещават детски заведения и коментарите им винаги са едни и същи - всяка седмица детето е болно. Лично аз това искам да го отложа малко във времето. Казвам отложа, защото съм наясно, че не може да бъде избегнато.
Иначе не само детето, ние също изпитваме крещяща нужда той да ходи на градина.
За малката на ясла - не. За нея има време за социализация.
Ангелче, дано наистина добре си вършат работата лелките, защото аз знам от човек, който е работил там, че по цял ден ги държат напишани и наакани и като наближи времето за вземане от родителите набързо ги преобуват, за да им ги предадат читави.
Но, децата ще преживеят.
Не осъждам никой, споделям. Всеки е в правото си да решава за детето си.
Всяка ситуация носи своите положителни страни, и своите негативи.
Фактът, че майката ще се грижи най-добре за детето си не го коментирам изобщо. Мисля не подлежи на коментар.
Да, но детето има нужда и от социализация. Според мен този момент е след две-две и половина години. Лично мнение и наблюдение, с което не ангажирам никой. Детето след третата година започва помалко да заприличва на възрастен. Позволете ми поне с това да съм наясно.

Общи условия

Активация на акаунт