НОЕМВРИйчета 2❤2❤ - Тема 6

• 23 018
  • 751
  •   1
Отговори
# 75
Kisela_Krastavi4ka, знаеш моите са родени доста по-рано от всички тук и за това ходят на рехабилитация всяка седмица. Еми в момента са на 9++ по развитие и единият лази от две седмици, а другият още само прави опити. Според нашата рехабилитаторка не изостават по никакъв начин. Просто самите деца си имат свои темп на развитие. Да има такива, които бързат и изпреварват, ама има и такива, при които нещата се случват по-мудно. За пълзенето съм съгласна, че е много важна част от развитието. В момента моя позната си бере последствията на това детето да е отглеждано само в паяк. Сигурна съм, че при вас всичко ще се изчисти с повече упражнения Simple Smile

# 76
Краставичке, всичко е наред, напълно споделям мнението на Диди. Божидар на 6 ти направи 9 месеца и едва миналата седмица започна да сяда и да се придвижва. Смея да кажа, че е много будно дете, днес дори ни беше на гости психолог, семейна приятелка, която се изказа много позитивно за него. Казвам го в смисъл не да хваля детето, а като пример, че той също не прави особено много неща от рано. Пак по същия начин едва към 5 тия месец започна да се обръща, нашата педиатърка също се опита да ми каже, че трябвало по рано и ние почнахме едни въртенета с мъжа ми, да го учим да се обръща. Сега е от единия край на леглото до другия за секунди

# 77
Диди, какво означава, че си бере последствията, в смисъл - за хубаво или за лошо?

Дребчо още от 3 месец обожаваше за лежи по корем и до сега само това чака, по гръб не търпи. Не знам до колко има връзка с останалото развитие, не се и вживявам изобщо. Както и другите момичета казаха, вярвам, че всяко дете си е строго индивидуално и на всяко ще му дойде времето.

Тези дни забелязахме, че вече успява за секунди да се задържи изправен без да се държи, сигурно е знак, че скоро ще е по-стабилен.

Не ползваме нищо за прохождане - нито бънджи, нито паяци, нищо, просто го оставям да си живее и развива, както намира за добре и правилно. Всеки път казвам (не знам дали всички наблюдавате при вашите деца), че са умни и "знаят" какво правят. И, честно казано, не съм се представяла, че ще е толкова хубаво и приятно с дете, просто някак не виждам бебе в него, в погледа, в действията и усещам, че мога да му се доверя да ме води той в развитието си, аз само да се намесвам ако има нещо екстремно... Надявам се и занапред да е така.

# 78
Детето започва да извършва съответното действие, когато мозъкът му узрее за него. Това са перефразирани думи на нашата педиатърка.

# 79
Apricity, и аз си мисля точно същите неща като теб, даже понякога ми се струва, че с намесата си му преча повече на развитието, отколкото да му помагам.
И аз не съм наблягала на времето по коремче, от началото на третия месец почнах да го слагам и да правим упражнения, и той мрънкаше и плачеше в началото. Масажи така и не свикнахме да правим, сега не ми и дава, дори да опитам. За първи път се обърна в края на петия месец, но оттогава иска само по корем. Чудя се чак пък толкова ли е належащо точно в седми-девети месец да пролазят и да почнат да сядат, ако се забавят с един два месеца има ли някакво значение?

# 80
Веси, отговорът на посления ти въпрос е - не.
Друг е въпросът,,че всяка майка започва да се притеснява повече или по-малко, ако детето й не влиза в тези общоприети норми.
Както и преди съм писала, моите деца с нищо не съм ги тренирала.
Синът ми на девет месеца и половина вече ходеше, подпирайки се за мебелите. Почти по същото време го видях стабилно да седне сам.

# 81
Apricity, за съжаление за лошо. Детето не може да си опъва крачето и стъпва изцяло на пръсти, което му пречи да върви добре. И това според всички прегледали го е, защото е било на "лесното" в паяка. Не са успели добре да му укрепнат кръстчето и гръбчето. А това се случва с живот на земята.

# 82
  • София
Момичета, не искам да вкарвам паника и да звуча като някаква истеричка, но стига сте се успокоявали с това различно темпо, моето първо дете така и така..... и други от поредицата.  Неслучайно има норми, за които се следи. Да, периодът за всяка една дейност от развитието на детето е доста обширен, но е важно да не се пропуска. Някои бебета сядат на 6м, други на 8м, трети на 9, но е важно да започнат да сядат сами. Някои лазят на 7м, други на 9м, но е важно да лазят.
Всяка една дейност от двигателното развитие е изключително важна за умственото развитие в последствие. А лазенето, не според мен, а според десетки ерготерапевти и специалисти ранно детско развитие е от особена важност. Наскоро даже мислех да пиша материал по темата.
Да, няма да направи детето ви глупаво или недоразвито, но заради пропускане на тозИ етап много деца страдат от популярната хиперактивност, имат проблеми с концентрацията, с някои мисловни дейности.
Някои бебета, като моята по-голяма дъщеря, го пропускат. Като я видите няма да намерите нищо нередно, но аз вече имам професионален дефект явно и я заведох на специалист и даде насоки. Да, развива си се и ще си се развива ок, но винаги искаме детето ни да е идеално, нали? Тя не пролази почти,  защото бяхме по цял ден в количката навън, седна на 6м и после на 9 вече беше стабилна изправена и на 10 ходеше съвсем спокойно.
За разлика от нея бебетата седнаха едва на 7-8м, лазят супер добре и много активно, но им се осигурява тази възможност.
И аз не съм наблягала особено на седенето по корем,  бебето като не иска е много трудно, наистина. Не е било всеки ден по няколко пъти да го имам като режим, но издебвах моменти да ги слагам поне по малко,  защото е важно. Не трябва да е фикс идея, в никакъв случаи, то и натоварва. Но да се следи. Едната близначка, която мразеше да седи по корем, първа седна и до ден днешен предпочита да си седи, не е много по лазенето.
Общо взето е като каката и вече като го знам това активно я стимулирам да обикаля из стаята. Слава богу се води по другата и правят бели заедно Wink

Наистина, с малко мисъл от наша следа кое как трябва да се случи и повече водене по детето стават нещата. Обикновено имат нужда от съвсем малко побутване от наша страна. Затова всички специалисти са против разните му проходилки тип паяк, бънджита и тн.

Последна редакция: ср, 18 авг 2021, 14:57 от Po3u

# 83
На нас ортопеда ни каза в проходилка или бънджи да го слагаме ако ние желаем, но за не повече от 20 минути на ден. Гледам да го спазвам, бънджи така и не взехме, дадоха ни назаем проходилка. Голямо улеснение е наистина, защото освен в кошарата и в проходилката не мога да го оставя сам никъде - и на пода вече е опасно. В кошарата, естествено, мрънка и не иска да стои. Чудя се дали има смисъл да му взема от големите кошари дето са за игра и сън, може би за зимата ще е удобно, защото в хола на пода става доста хладно - отдолу е неотопляемо помещение и няма топлоизолация, сядала съм преди време и винаги ме е болял кръста после

# 84
  • София
Веси, за мен няма смисъл. Ние имахме и имаме, но се ползва супер малко. Проходят ли вече не ги свърта на едно място, само след ставане може би, докато се разсънват. До бебе е, наистина, но масовката не ги харесва, стане ли по-активна.

# 85
Георги съм го оставила от 3тия месец на земята, постоянно е по корем. Завъртя се на 4+++. Обожава да стои по корем по няколко часа на ден. Но ето още не сяда сам. На 9++е. Лази избутвайки се някак или се върти за да стигне до някоя играчка. Изправя се само на ръцете ми, в кошарата не. Така е незнам до колко помага строенето по корем в развитието. Явно при него не толкова

# 86
Веси, Божидар изобщо не иска да седи в кошарата си за това нямам намерение да взимам за игра кошара. На село сестра ми извади една проходилка от преди 20 години сменила всички племенници - Божо реве от нея. Той не се кефи на столове и проходилки. Общо взето на пода ми е най спокойно. И у дома е хладно но не много, защото сме със сачак, а не плочки. Имаме килим, но сега с бебето куче, което взехме не мисля да го слагам, че ще го напикае, пък може и да се научи скоро да не пишка вътре

# 87
  • София
Може би не съм се изказала правилно.
Има много деца, които първо пролазват, после сядат стабилно. Има такива, които първо лазЯт, а после откриват удоволствието в седенето по корем.
Всеки етап от ранното детско развитие е важен и отговаря за определен елемент от физическото и умственото съзряване. Затова не бива да се пропуска.

# 88
Редактирам:
Мамси, понякога от смяната на въздуха също може да тръгнат сополи. Племенницата ми е така, когато отиде на планина, на хубав въздух, веднага и тръгват секрети. А и е супер, че сте там, точно когато сте били контактни. За дробчетата по-хубаво от Трявна и Сандански няма. Дано нямате проблеми. 🙏

Какво имате предвид, като казвате лази? Моето се придвижва с ръце и крака, в началото и с глава. 😁Понякога лази, за да стигне до нещо, но на земята не иска. За това съм виновна аз, защото чак сега започнах да го слагам, тъй като става течение под вратите и е усойно.

Бънджито го ползва много. То е полезно за укрепване на мускулите и за правилна стойка, но най-много се занимава в кошарата за игра. Има халки, които висят и му е любимо да се изправя на тях, за да наблюдава. Даже те спомогнаха много да се научи да бъде стабилен. Първо държеше една халка с две ръце и не мърдаше, после започна да си пуска едната ръка, а сега съвсем небрежно се хваща за халката, като се навежда да вземе играчка, мести се в различни посоки. Аз не съм му показвала нищо, само го наблюдавам да не се удари, защото все пада, но пък се научи и да пада по дупе. Другото, което е, си слага отдолу топка и се качва върху нея, за да вижда повече. Толкова неща прави в тази кошара, а в началото не искаше да стои, но от 7я месец, му е готино там. Тоест, откакто започна да се изправя и да открива, че може повече неща.

Слагах го по корем, нищо, че ревеше, педиатърката много настояваше да го правя!

Последна редакция: ср, 18 авг 2021, 14:09 от Rainbowww

# 89
Дъгичке баш това кмсм предвид под пълзене. А не чисто и изискано четирикрако придвижване.
Аууу ми ако е такъв фън може би и ние ще купим, че като се съберат бебе куче и бебе човек да има малко спокойствие

Общи условия

Активация на акаунт