НОЕМВРИйчета 2❤2❤ - Тема 6

• 23 021
  • 751
  •   1
Отговори
# 90
Po3u  ами ти в момента ме светна за ситуацията на каката. С нищо не съм стимулирала да провърви отгледана е на земята, но седна на 8 месеца на 9 месеца ходеше по мебелите и на 10 месеца вървеше стабилно. Никога не е лазила, не е правила опити даже, направо се изправи. Супер хиперактивна и не внимателена беше до към 3 г, в чудо се видях да я опазя и въпреки това имаше супер много наранявания и падания. Сега бебка също седи стабилно и се опитва да се изправи, като че ли ще пропусне лазенето пак. Ама как да я стимулирам да пълзи, лежи върти се, седи по земята, но не е правила опити да лази ? Опитва се да се изправя пак  Rolling Eyes трудно ще оцелея след второ хиперактивно дете !

# 91
Нашата госпожица е много стабилно седнала,но кинезитерапевтката иска активни да пролази. Каза да я слагам по корем (ама тя връща назад и сяда). Иначе напред се пуска много добре, почти тръгва да пълзи, много малко още й трябва.
До неделя ако не се е пуснала, тогава ще се видим пак с мацката, да ни направи програма за мъжлето и ще видим какво ще каже за нея. Ще споделя.

# 92
И аз това се чудя, как да стимулираш едно бебе да направи нещо и къде е границата между разбирането дали е готово и не знае как или просто не е съзряло за това? Божо на земята е като змийче по-скоро от колкото като да използва всички крайници в синхрон.

# 93
Рейнбоу ние си тръгнахме, той вдигна и температура. Водихме го на лекар, съмняват се от зъби, четирите венци отгоре са подути, горкия.
Хелинор в кой хотел сте вие. Ние бяхме в Белла, видях една русенска Бяла кола. Помня, че ти си от там. Да не сте били вие?

# 94
Нуну, дано ръчичката се оправи бързо на детето!

При запек от вече три седмици какво ще препоръчате? Както малкият си прояде изведнъж големи количества храна и мляко, си акаше подобаващо. След това изведнъж се запече без да съм променяла нещо в храненето или режима. От четвъртък педиатърката му смени млякото с Фризолак Вом (поне месец да го пие) и след 4 дена имаше подобрение, но днес още не съм открила съкровище в памперса. Пие много вода, не яде пшенични, без банани, ориз, картофи и всякакви други запичащи. Яде мноооого сливи, джанки, круши, но без ефект. Яде даже портокал и киви по препоръка от други хора. Бях опитала и няколко дни основно на разхлабващи плодове и АМ, но без ефект. Онзи ден се сетих пробиотици да взема, дано подействат. Иначе мелилакс спаси положението. Даже съжалих, че по-рано не ги употребих. Подведох се по това, че всеки ден пускаше твърди брикетки, но след мелилакса видях как, какво и колко излезе и съжалявам, че му го причиних.
Друга майка ми спомена, че доста бебета имали такъв период, дано премине вече, ако е вярно.

Хелинор, и моят си смуче палеца. Поне само като заспива, в будно състояние не го прави. Чакам да порасне още, за да помисля с какъв гаден вкус да пробвам да го откажа. Засега си го оставям, много бързо заспива, като го видя как си надига чаршафа/одеялцето, за да се прикрие как смуче, нищо, че и се чува понякога Grinning

Аз не слагах Ади по корем и не му правих масажи всеки ден, но започна да се обръща на 2м21д. От тогава не е спирал с обръщанията и само задобряваше. Моят наистина е много активен и не се спира, затова гледам да не казвам на други, защото изпреварва повечето дечица, а тези неща се случват в широки граници.
Не е падал от високо, но и на високо не е бил. От новороден беше на матрак на пода, а от 6-месечен и на пода. Тогава спря да си удря главата в матрака и се почуствах готова за постоянно да е на пода. Сега матракът му е диван и си се качва и слиза от него, и се мята по гръб на матрака. Поради липса на много мебели, на които да се изправя, се изправя ловко и на стена, та и на стъкло (балконска врата). Това не ме радва, защото уж го оставям по средата на стаята, за да си спечеля време да извадя нещо от хладилника например, а той се изправил на стената!
Наистина е плюс, че с лазенето му укрепнаха ръце и виждам как си ги подлага като пада. Като падне се правя, че не виждам или го баламосвам с нещо - ако смятам, че не се е ударил лошо, разбира се. Това и при големи деца работи, реват със сълзи яко, ако ги стимулираш допълнително с притеснена физиономия Grinning

Ади вече ми изглежда като детенце, не като бебенце 😊 Каква промяна в отрочетата само! Ние се шегуваме на животни доста, та съвсем ми е и като кученце. Като не ме вижда, смешно поглежда зад ъгъла и се "затичва" към мен. Това поне засега облекчава процеса по моето обличане и сресване, защото идва да ме наблюдава (а и го правя на място, където той не е бил по принцип).

# 95
  • София
Няма особено значение дали пълзи или лази,  да знаете. И двете са еднакво полезни и влизат в графата.
Ще оставя малко за четене,  вкъщи имам и още, но това на прима виста:

https://www.teachinglittles.com/7-tips-to-teach-your-baby-to-crawl/

https://www.pampers.co.uk/baby/crawling/article/help-your-baby-to-crawl

По принцип с децата всичко става на игра, та точно с игри тип ела при мен, гоненица и тн можете да го стимулирате.
Можете да застанете в единия край на стаята и като кученце да го викате или да му показвате или скривате някоя играчка. Това с огледалото също е много добър трик, бебетата много обичат да се гледат.

Нуну, поне знаеш вече какво да гледаш Simple Smile
За каката мога да ти дам някои упражнения, ако искаш ми пиши.
Всяко едно от тези умения помага на примитивни бебешки рефлекси като този на Моро, най-попилярния, да бъдат заменени от вече "възрастни" такива.
Много деца, например, които не са се научили да пълзят като бебета, не си слагат ръцете пред лицето, когато падат Simple Smile
Също е важно за пресичането на средната линия - това отговаря за пространствената ориентация, координацията и баланса - при бебетата може да се слага обект от двете му страни и да го търси (може да играете на ку-ку покажи се успоредно), а при по-големите това се прави с йога топка - ляга детето по корем и с лявата ръка и приплъзване трябва да вземе предмет от дясната му страна, с дясната - от лявата.

# 96
Anninya, против запек препоръчвам "ошав". Като заври водата, слагаш малко сушени ябълки, сливи и круша. Оставям да ври 5-10 мин и после оставям да си киснат докато изстине и му давам да пие вместо вода, много върви. Препоръчано от нефролог.
Иначе аз ползвам и добавки за червата, когато се сетя. То един единствен път имаше запек и то за 1 ден, така че дори не го броя. Но не можеше да се изходи и плачеше много, пък и беше малко и много сухо. Но така го оправих.

# 97
Момичета давате ли нещо за апетит на бебчетата и ако давате-какво.Моята пак става злояда ,хапва много малко, и пак няма да е качила нищо другия месец като я гледам.  2 месеца подред качва по 50 грама, 7.250 на 70см

# 98
Хахаха, това с пляскането ме развесели, представям си колко ви е било забавно на вас. Как го научихте? Аз се пробвам да го уча да пляска, както и на  "дай боц" и " дай пет", но изобщо не ме отразява.
Не съм, от 1 месец му повтарям "здравей, Боц, браво, колко голям ще стане" и нищо. Сам започна да прави всичко, казва здравей на дечица, сам започна да пляска от нищото, като му кажа боц, умира от смях.

Нуну как е малката, оправи ли се? При нас пълзенето стана от една муха 🤣🤣 започна да я гони. На 7м точно седна сам, две седмици по-късно пропълзя.
Съгласна съм, че от проходилки не се развиват напълно. Някъде бях чула в някой семинар, че на

навърши ли 3м детето, мястото му е на земята. Не знам колко време му отне, може би месец да се изправи, после още ден два да започне да пристъпва. От няколко дни Калоян се пуска и от мебелите и се застоява прав сам. Не помня колко съм го държала по корем, не беше много, защото ревеше. Според мен е от това, че го оставих на земята да прави каквото поиска. В паяка "ходи" 2 седмици, после се научи да пълзи и започна да реве в него. В кошарата за игра също 🤷‍♀️🤷‍♀️ От два дни пък  спи само веднъж наобяд 2ч и половина и през нощта се буди към 4 за вода и чак след 6 да хапне. Мисля, че е малък за 1 дрямка, но ще видим как ще му е следващите дни режима. Много е активен, много любопитен и всичко иска да пипне, опитва вече доста наши храни. Казва тата, дядя, баба, мама, когато е гладен мляска (много смешно).
При нас драмата е белия шум, от бебе заспива с него, а сега ако го спра през деня се буди. 😒😒 Отчитам го като моя грешка и ще работя по въпроса.

Последна редакция: пт, 20 авг 2021, 13:14 от Cve7i

# 99
Цвети , защо искаш да спреш белия шум ? С каката и хо пусках до 2 годишна 😁, много ми беше удобно защото бяхме в малък апартамент и така ,като сме по-шумни тя не ни чуваше и си спеше . Сега и малката си я държа на бял шум и не го отчитам като някакъв проблем .

# 100
Отдавна не пиша в темата, само следя за полезно инфо, но в случая кинезитерапевтката на Кисела Краставичка е абсолютно права. И това го казвам като майка на дете с тортиколис, а от там деформации по черепа. Моят син нямаше два месеца, когато го сложих на пода. Трябваше да е от по-рано, даже още от първите две седмици, но тогава бях в цирка, наречен неуспешно кърмене. Когато откриха тотртиколиса, той беше на 1,5 м., всички доктори дружно ми казаха, че единственуят начин да се оправи/израсте е физиотерапия (движение) и мнооооооого време по корем. В началото ревеше, аз го слагах след всяка смяна на памперс. За три дена обаче с доста интуитивни решения от моя страна почти 2-месечното ми бебе почна да прекарва по 20 минути дневно. На три месеца се обърна от корем по гръб, на четири вече и по-сложното от гръб по корем. Няколко дни след като стана на 6м пропълзя. На 7++ седна сам, а на 8м пролази и се изправи по мебелите с първите си крачки. След шестия месец ми казаха, че вече няма какво да се притеснявам за вратлето и проблемът е видим само за специалист. Стоенето по корем на земята е единственият начин детето да заякне заедно с ритане с крачета по време на игри тип пикабуу. Не отричам, че има много жилави дечица, които се раждат така, но масовката не са такива. Освен времето по корем за заякване на мускулите и упражненията са много важни заради мускулната памет. Бебетата и децата запомнят и правят неща, достигат “майлстоуни” чрез заздравяване на невронните връзки в мозъчетата им, което става чрез многократно повторение. Да не говорим, че при децата се развива дясната половина на мозъка (отговарящя за емоциите) основно, малко по-натам се включва и лявата (логическата). Чрез пълзенето/лазенето се прави тази първоначална връзка между двете половини, която е безценна, за да не се достига до едни хиперактивни деца. Няма как дете, което кибичи завряно в люлка, шезлонг или количка нон-стоп в началото на живота си, да не изостава поне малко в развитието си. Минимум, защото майлстоуновете са в месеците, в които са, защото са изследвани деца, спящи по корем. От друга страна как да знае, че има възможност да се движи това дете, като родителят му го държи завряно за свое удобство. За щастие доста рано осъзнах, че всички тези удобства са удобства за мен, но лишават детето ми от кефа да открива света и да наблюдава от различни ъгли различни части от пространството. Предпочитан метод за придвижване е ергораницата, много рядко количката. Често се питам, ако детето нямаше проблем, дали и аз щях да подминавам развитието му с “ами то всяко дете е с различно темпо” и дали толкова щях да търся и чета информация и да се съветвам/обсъждам със специалистите по ранно детско развитие. Вероятно не, но все пак човек никога не знае. А не искам да разказвам на какви гледки се нагледах на деца, които са насилствено изправени от родителите си в бънджита и проходилки на рехабилитацията на детето. Всеки може сам да вземе решенията и да си направи изводите за себе си. Никого не съдя, просто такъв тип успокояване е нищо друго освен успокояване.

П.С.: Това са моите пет стотинки по темата с времето по корем и последното ми включване в тази тема.

Последна редакция: пт, 20 авг 2021, 18:28 от Misery.

# 101
Никой не успокоява родител, който има реални основания да смята, че детето му има проглем с развитието. Напомнихме, че границите да започне определено нещо да се случва са широки и обхващат един до три месеца. В рамките на тези граници всяко дете се движи и развива различно.

# 102
Misery, ти си силна личност и ще възпиташ и силен човек. Дано вече нямате проблеми освен обичайните прозаични неща.
Вмъквам, че не знаех, че от корем по гръб е по-лесно обръщането. Ади се научи от гръб по корем първо и сравнително доста време му трябваше за другия начин.

Танчето беше питала за обрив. По снимката трудно мога да преценя дали е от ухапване, но Ади има подобни вече две седмици. Педиатърката ни потвърди, че са от ухапване от насекоми, със сигурност не е алергия или шарка. Все още някои пъпки са ярко червени. Нахапан е по ръцете, малко на бузата до ухото и едно на гръбчето. Краката му мажа със слънцезащитен крем (другите му части са на сянка в количката) и може би затова са пощадени от насекомите.

Хелинор, при теб имаше проблем с отказ на пиене на вода, нали? Опитала ли си водата от варенето на ошав да дадеш? По препоръка тук нали го давам, заради запека - не виждам при нас промяна, но  изпива шишето си сега за отрицателно време. Не е имал проблем с пиене на вода, но течността от ошава ме изненада как изчезна днес.

# 103
Мизери,
Може ли само да попитам за спането по корем? Нещо не разбрах каква е връзката начинът на спане с всичко останало.
Стана ми интересно, защото девойчето от 1-2 седмици все по корем спи.

# 104
Misery, ти си силна личност и ще възпиташ и силен човек. Дано вече нямате проблеми освен обичайните прозаични неща.
Вмъквам, че не знаех, че от корем по гръб е по-лесно обръщането. Ади се научи от гръб по корем първо и сравнително доста време му трябваше за другия начин.

Танчето беше питала за обрив. По снимката трудно мога да преценя дали е от ухапване, но Ади има подобни вече две седмици. Педиатърката ни потвърди, че са от ухапване от насекоми, със сигурност не е алергия или шарка. Все още някои пъпки са ярко червени. Нахапан е по ръцете, малко на бузата до ухото и едно на гръбчето. Краката му мажа със слънцезащитен крем (другите му части са на сянка в количката) и може би затова са пощадени от насекомите.

Хелинор, при теб имаше проблем с отказ на пиене на вода, нали? Опитала ли си водата от варенето на ошав да дадеш? По препоръка тук нали го давам, заради запека - не виждам при нас промяна, но  изпива шишето си сега за отрицателно време. Не е имал проблем с пиене на вода, но течността от ошава ме изненада как изчезна днес.
Ани наистина се е било от ухапване на комар
А не от храна.
Вече няма и не се забелязват.
Благодаря ти

Общи условия

Активация на акаунт