Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 24

• 34 954
  • 750
  •   1
Отговори
# 150
Чудя се за допускане на наемател с домашен любимец ??
Да кажем ще събера килимите, обаче ме притеснява да не преп@к@ят ламината, и да се пропие...и да няма чистене после.

# 151
  • София
Едно от изискванията ми ще бъде наемателите да са без домашен любимец. Нямам нищо против животинките, ние също имаме куче, но знам колко труд брат ми вложи в ремонта на апартамента и не искам да замине след година ползване.

# 152
  • Варна
Само да вметна, че плащания до 10 000 лева могат да се извършват в брой, над тази сума, само по банков път. Смята се общата сума, която се дължи по договора, т.е. при едногодишен договор, ако е по 900 лева наема, вече е над нея.
Не че се спазва масово, но ако решат данъчните да проверяват, това е нарушение. Глобата е 25% от сумата.

Ама от къде на къде?!? Всеки наем е отделно пащане. От къде го измислихте това, че се смята общата сума?

Чудя се за допускане на наемател с домашен любимец ??
Да кажем ще събера килимите, обаче ме притеснява да не преп@к@ят ламината, и да се пропие...и да няма чистене после.

Аз ще искам втори депозит ако имат животно. Също и наемът е лееко по-висок с тази цел. Би покрил разходите ако ми се наложи да цикля и лакирам паркета (естествен е там в двете от стаите, в останалите помещения е теракот). По принцип ако животното не е обучено добре, може да направи далеч по-големи поразии от един препикан ламинат. Виждала съм изгризани врати и дори стени, да не говорим за мебелите... Но съм виждала как след семейство с малко дете собствениците бяха принудени да изхвърлят цялото си обзавеждане на боклука, защото бе пропито от влага и мухъл - в жилище с 3 метра тавани, в което никога не е имало такива проблеми, просто наемателите за 2 години не са отворили веднъж да се проветри... Та мисълта ми е, че риск винаги има, ти си решаваш.

Последна редакция: вт, 31 авг 2021, 21:07 от Didi168

# 153
  • София
Ако не съм собственик на апартамент, мога ли аз да го отдам под наем и съответно да го декларирам пред НАП?
И понеже свикнах само с нападки в този форум, далеч не искам да измамя никого. Брат ми почина, майка ми му е единствен наследник, но тя няма възможност да се занимава с това, а нямаме друг вариант, за да се изплати ипотеката му. Пълномощно ще бъде ли нужно и знаете ли какво по-точно трябва да пише в него?

# 154
  • Варна
Според мен пълномощно е нужно със сигурност. Да пише, че ви опълномощава да я представлявате при подписване на договор за наем за съответния имот, също и пред НАП за подаване на годишна декларация. Нотариус ще ви го оформи както трябва.

# 155
Неизвестна, съжалям за загубата ви. Ето примерен текст за пълномощно, който може да редактирате според нуждите си.

1. Да ме представлява пред всички административни органи на територията на Р България, общините, НАП, данъчните подразделения, пред МВР, МП, да подава молби и получава документи, свързани с гражданския статус на физическите лица и провоотношенията им с органите на властта, включително по Закона за защита на личните данни. Да подава, подписва и получава от мое име всички необходими ми молби, декларации, удостоверения и документи.
2. Да ме представлява пред БНБ и всички Търговски банки в Р България, да открива и закрива левови и валутни сметки в тях, да тегли и внася левове и валута от всички мои сметки, да купува валута, да превежда суми от валутните сметки в чуждестранни банки и в чужбина, да открива акредитиви, банкови гаранции, да получава нови и подновени дебитни карти и др.
3. Да ме представлява пред данъчните органи на територията на Р България, да попълва и подава данъчни декларации, да получава и подписва Актове за констатации, Данъчно-облагателни актове и други документи, регламентиращи данъчното облагане на физически лица, да заплаща дължимите местни и държавни данъци и такси, да ме представлява пред НОИ.
4. Да ме представлява пред всички трети лица, включително инвестиционни дружества, приватизационни фондове, фондови борси, Фонда за гарантиране на депозитите в банките и др. като подписва договори за покупко-продажба на движими вещи, стоки, ценни книжа, наемни договори, лизингови договори и получава дължимите ми суми, гарантирани от Фонда за гарантиране на депозитите в банките.
5. Да завежда искови молби от мое име и за моя сметка пред всички съдилища на територията на Р България, да води делата до окончателното им приключване в триинстанционното производство, да сключва съдебни спогодби и въобще да се разпорежда с предмета на спора както намери за добре, с оглед защитата на интересите ми, включително и с правата по чл. 21 и чл. 22 от гпк. Да възбужда наказателни производства като подава жалби в прокуратурата и другите компетентни органи за защита на интересите ми. Да подава молби за изпълнителни листове, да завежда изпълнителни дела, да получава и превежда суми по изпълнителни производства.
6. Да извършва от мое име всички необходими действия по управление на недвижимите ми имоти в страната, да се грижи за тях, да ги отдава под наем на когото намери за добре и на цена каквато се споразумее и да получава наем от тях, да прекратява договорите за наем, да подписва Анекси към тях.
7. Да ме представлява пред всички застрахователни дружества на територията на Р България, да сключва застрахователни договори за недвижимите ми имоти и МПС-та и да получава суми по застрахователни обезщетения от застрахователните компании във връзка с настъпили застрахователни събития.
8. Да преупълномощава и трети лица с горедадените й права с оглед защитата на интересите ми, включително и адвокати.
Настоящото пълномощно е безсрочно.
Успех с отдаването!

# 156
  • София
В тази връзка да попитам - ако съм ползвател на апартамент /като част от нотариалния акт/ и го отдавам под наем, кой подава декларациите за наема - ползвателя или собственика? И изобщо ползвателят има ли право да отдава имота законно?

# 157
Така майката ще е страна по договора, тоест тя ще е наемател. Съответно данъчната деклар.ще трябва да е от нейно име.

Друг вариант тя отдава на теб, ти го преотдаваш..но така пък две данъчни май ще се подават...

# 158
  • София
teta75, не, нещо се объркаха нещата.
Ситуацията е такава: Имотът е дарен с клауза за ползване от дарителя. Ако се отдава под наем, кой законово е страната по договора с произволен наемател - дареният (собственик) или дарителят (ползвател)? Т.е. кой подава декларации и декларира приходи от наема?

# 159
Ситуацията е такава: Имотът е дарен с клауза за ползване от дарителя. Ако се отдава под наем, кой законово е страната по договора с произволен наемател - дареният (собственик) или дарителят (ползвател)? Т.е. кой подава декларации и декларира приходи от наема?

според мен има няколко начина:
Ползувателят иска да го даде под наем, сключва договор за наем, и си получава наема, съответно той плаща данък.
Дареният също може да го даде под наем, но трябва да се осигури - или Ползувателят да е съгласен с наема ( най-добре да се подпише), или да осигури на Ползувателят достатъчно територия, за обитаване, с което Ползувателят да е съгласен, ако жилището позволява. В този случай Собственикът на имота подава декларация.
Може и двамата - Ползувател и Собственик (чрез дарение) да сключат дог за наем и да си делят наема, съответно и двамата декларират своята част от данъка.

# 160
  • София
Pepina_n3, благодаря. Май това са опциите. Виждат ми се правилни.

# 161
  • София
Благодаря за мненията, аз имам пълномощно от майка ми за част от институциите, но ще се консултирам и с нотариус кое е най-редно.

# 162

Да, аз отговарях на Неизвестна. А ти публикува своевременно и стана да, леко неясно. Grinning

А за вещно право на ползване ли говорим? Изхождайки от същността на това право, а то е ползвателят да обитава жилището, ако отдаде, той къде ще живее?

# 163
  • Варна.
В пълномощното трябва да е вписано името на конкретната банка, пред която ще се представя. Така общо казано, както е в примера, банката няма да го уважи.

Моите наематели плащат по банков път, в платежното е описано основанието и месеца, така ми е преведена и сумата на депозита. Данъка си плащам надлежно.

Към момента нямам никакви проблеми или щети от домашните любимци. Понеже вече сме близки с хората, коментирам лекарства, храни и козметика (аз съм с 3 кучета), виждам че полагат много качествени грижи.
Искам да кажа, че е до хора, тези имат отношение и към животните и към себе си, не очаквам проблеми с имуществото и за напред.

# 164
Неизвестна, не знам дали няма промяна, ама преди съответното електро-, водо-, топлофикационно дружество, хубаво е и топлинният счетоводител, искаха да са поименно включени в такива пълномощни. Примерно ЧЕЗ, Софийска вода и т.н. Например ако се наложи да ходиш до топлинния счетоводител или да подаваш жалба до съответната Топлофикация или ВиК-то.

Общи условия

Активация на акаунт