Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 24

• 36 011
  • 750
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Точно така, имат се предвид месечните наеми, като плащания, които са "...част от свързани помежду си платежни операции на едно и също основание, чиято обща стойност е равна на или надвишава 10 000 лв."
Основанието е сключения договор за наем, за срок обикновено една година, при съответна наемна цена.
Твърдя, че си в грешка. Нямаш едно и също основание, а имаш всеки път различно - наем за януари, наем за февруари и т.н. Месечният наем ти е мерната единица без значение за година ли е склонен, за десет ли.
Ами ако е безсрочен? Тогава все някога ще стигнеш 10к и всеки наем, дори символичен за барака на лозето би падал под тая секира.
Да вземеш да покараш колело за 2 лв/ч през банка ли минаваш? Щото теоретично може и година да го караш ...

# 241
Наемът е т.нар. периодично плащане. Каквито са и сметките за ток, парно и т.н.битовите плащания. Периодични. По закон - ЗЗД.

# 242
  • In the land of Never Never
Имам предвид, само ако договорът е срочен, и това е записано в него.
Но както и да е, това е още един въпрос, който ще отправя на НАП. Сигурно знаете, може да се отиде на консултация в централата им на Аксаков, вече съм го правила. Отправяла съм и писмени въпроси, отговарят точно и в срок.
Другият въпрос за НАП беше за комисионната, където съм по-склонна да приема тезата на всички, че тя е част от нормативно предвидените разходи 10%. Но аз все пак ще си питам. Thinking

# 243
  • София
Glikoza, ще е интересно да споделиш какво ще кажат от НАП за плащанията.

Има логика да се счете, че е едно основанието и плащанията са свързани, ако е посочен срок на договора и сумарно се надхвърля 10к. Ако договорът е безсрочен, тогава не може да се предвиди крайната сума, съответно няма да се сумират отделните плащания. Но при ясен срок има логика.

Ние може да си тълкуваме както искаме, но е важно този, който прилага разпоредбите какво мисли.

Наемът е периодично плащане, но обикновено е обвързан със срок за разлика от другите периодични плащания (като комунални услуги), които по принцип са безсрочни.

# 244
Като чиновник Expressionless мога да си представя мотивите за тази разпоредба. По принцип общата идея за максимален лимит на кешовите плащания е да не се крият паричните потоци, ерго - данъци. Това, за което Гликоза пише, най-вероятно е за да не се разделят големи плащания на траншове, с цел да се заобиколи максималния лимит.
Но както казах и преди, малко е вероятно тази разпоредба да хване големите кешови потоци.

Гликоза, имай предвид, че експертното мнение при устна консултация трудно може да има тежест при едно съдебно дело. Дори писмен отговор от НАП. Инструкциите, заповедите и т.н., публикувани на страницата на НАП - те вече тежат. Но за твоя лична информация, няма лошо да попиташ.

# 245
  • София
Ако има неясен откъм тълкуване въпрос, ще го препратят на методолози за становище. Работила съм в НАП. Малко вероятно е там някой да даде категорично еднолично становище, ако преди това не е вече обсъдено. Силно се съмнявам, че за пръв път ще се повдига този въпрос.

# 246
  • In the land of Never Never
Гликоза, имай предвид, че експертното мнение при устна консултация трудно може да има тежест при едно съдебно дело. Дори писмен отговор от НАП. Инструкциите, заповедите и т.н., публикувани на страницата на НАП - те вече тежат. Но за твоя лична информация, няма лошо да попиташ.
Все пак, тези инструкции понякога се нуждаят от тълкуване, не винаги е сто процента ясно как да се приложат. Щом спорим, значи текстът не е съвсем ясен и хората може да го разбират различно.
В НАП приемат по теми, като отидеш, те питат и в съответствие с твоя въпрос, ти дават номер към специалиста по тази тема. И ако нещо не са напълно сигурни, дали няма и друга интерпретация, ти казват да отправиш писмено въпроса си. Но не винаги. Преди доста години ходих да питам за едни доходи от чужбина, бяха абсолютно категорични, че не подлежат на облагане.
Преди ковида точно, ходих на място да питам по друг въпрос, казаха за по-сигурно да ги питам писмено, и ми отговориха същото, с препоръчано писмо. Съответно и аз трябваше да си посоча ЕГН-то в запитването, иначе не отговарят.
Не вярвам отговорът им да няма стойност, къде иначе гражданите да се обърнат, ако не знаят как да приложат закона? Те като специалисти, се основават в отговора си на тези инструкции и заповеди на страницата им.
Там, между другото се съдържат и доста отговори на запитвания, от граждани и организации, по теми от данъчното законодателство. Първо ме посъветваха да видя дали вече по тази тема не е отговаряно, и ако не е, тогава да им пиша.

# 247
Както писаха и други - надяваме се да споделиш отговора в темата. Би било много полезно.

Иначе каква е юридическата стойност на отговор на запитване, може би предстои да разберем. Става дума за казуса Артекс. Там има едно писмо, подписано от зам.-министър (МРРБ) с тълкуване на ЗУТ. Ако съдът реши да се произнесе по същество, вместо да тръгне по лесния път, т.е. да се съсредоточи върху процедурния въпрос.

# 248
Да ви попитам и аз нещо сега - отдаваме апартамент и сме пуснали обява. Досега поне 15 пъти надъхани брокери звънят с почти еднаква история за перфектните наематели, които можели още днес да дадат пари и идвали от провинцията и било много спешно още днес да се направи оглед. Често или брокерите идват сами с немеродавна версия къде са се изпарили наемателите, или въобще не идват. Каква е уловката се чудя? Попълват си някакъв дневен таргет ли, какво ли? Уж са от различни агенции, а всички - като от калъп извадени, с приповдигнат тон, заучени фрази, нещо средно между дружинен ръководител и мулти-левъл маркетинг агент. 🙄🤔

# 249
Както писаха и други - надяваме се да споделиш отговора в темата. Би било много полезно.

Иначе каква е юридическата стойност на отговор на запитване, може би предстои да разберем. Става дума за казуса Артекс. Там има едно писмо, подписано от зам.-министър (МРРБ) с тълкуване на ЗУТ. Ако съдът реши да се произнесе по същество, вместо да тръгне по лесния път, т.е. да се съсредоточи върху процедурния въпрос.

Никаква тежест нямат тези тълкувания в съда. Съдията и съдът като цяло,  решава/т по вътрешно убеждение, както е записано, и той си има и си прави  свое собствено тълкуване на всяка, вкл.и неясна и спорна, правна норма. Тоест изобщо не е длъжен да приеме нечие чуждо тълкувание на норма, било то и на министър. Съдът при пжстаномяване на акта си, се води само от това, което е записано в закона, не в тълкувателни писма на институции.

# 250
Каква е уловката се чудя? Попълват си някакъв дневен таргет ли, какво ли? Уж са от различни агенции, а всички - като от калъп извадени, с приповдигнат тон, заучени фрази, нещо средно между дружинен ръководител и мулти-левъл маркетинг агент. 🙄🤔

Хахах, много точно казано, искрено ме разсмя. Laughing

Ще напускат най-вероятно обявата като своя. Много вероятно (без да е задължително) са снимали и те.
Честно казано, от практична гледна точка, не знам какво може да се направи, освен да се примириш. Рискове на дейността, така да се каже.

П.С. Брокерите не споменаха ли, че наемателите са платежоспособни (ИТ-та/банкови служители, нещо такова)? Това в рамките на шегата.

# 251
Каква е уловката се чудя? Попълват си някакъв дневен таргет ли, какво ли? Уж са от различни агенции, а всички - като от калъп извадени, с приповдигнат тон, заучени фрази, нещо средно между дружинен ръководител и мулти-левъл маркетинг агент. 🙄🤔

Хахах, много точно казано, искрено ме разсмя. Laughing

П.С. Брокерите не споменаха ли, че наемателите са платежоспособни (ИТ-та/банкови служители, нещо такова)? Това в рамките на шегата.

Разбира се, всички са такива! Така ми ги представят, сякаш ще се женя за тях 😅😂
На няколко пъти даже се спомена, че трябвало спешно още тази вечер да им нямерят къде да спят, та наистина се замислям дали не въртят друг вид бизнес 🙊🙉🙈

# 252
  • Варна
Аз затова си качих обявата само в две фейсбук групи. Без телефон за връзка, снимките - с воден знак. Доволна съм от спестения тормоз. Доволна съм и че мога да хвърля едно око на снимките, да имам идея кой ще ми влезе в имота. Апартаментът се отдаде на четвъртия ден, след 3 огледа, като на два искаха да капарират още на мига.

# 253
В имот-беге-то, като си пуснеш обява, слага воден знак. Но някои агенции имали програмка, с която махали водния знак. Едва ли е чак толкова трудно да се намери тази програма. Това от личен опит от моя обява с воден знак в този сайт.
Само казвам, че водният знак не гарантира много.

# 254
  • Варна
Не знам на какъв принцип го слагат в имот бг-го. Аз си сложих сама с безплатна онлайн програмка.

Общи условия

Активация на акаунт