Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 24

• 36 009
  • 750
  •   1
Отговори
# 225
  • София
Къде е като локация да се ориентирам за цени?
Чудя се дали ще успея да отдам двустаен, преустроен в тристаен след ремонт в Надежда за 600лв? Като има две стаи, голям хол с кухненски бокс, баня с тоалетна и отделно килер с пералня. С обзавеждане.
600 лева е напълно ОК цена за района и това, което описваш.

# 226
Тангра, ние с теб сме били съседи, аз съм точно зад новото Фантастико и хотел Вега, до бившия ПИС или новия колеж за телекомуникации, доста университети са в близост ще си държим на цена Grinning ето ти и малко снимки от дрон

Последна редакция: сб, 04 сеп 2021, 15:15 от queenn

# 227
  • Бургас
И аз съм ви съседка:) Чудя се обаче не е ли тегаво със студентите, чувала съм, че опразвали лятото и айде наесен търсят пак. Не ми се ще да се занимавам на 6 м. да търся нов наемател. Май не ща студенти, или поне не български такива.

# 228
  • Варна
Аз се надявам моите да останат да работят лятото. Определено е неприятно да се търсят нови хора през 6 или 9 месеца.

# 229
Сключи договора за 1 година. Защо да се мотаеш след 9 месеца пак?

# 230
Simple Smile Обратното - по морето хазяите навремето гонеха студентите, за да дават апартаментите\стаите за нощувки лятото.
За какво му е на студента да си ходи на село за 2-3 месеца (вместо да остане в големия град да поработи), а когато се върне пак да е на въртележката с търсенето, комисионната за брокера, депозита и т.н.

# 231
  • Варна
rumka833, и за 10 години да се сключи договора, винаги може да се прекрати с едномесечно предизвестие.

EmmaT, за нощувки отдават само в центъра или до плажа. Има мързеливи и бедни, на които не им се работи и гледат да си спестят 3 наема. Супер странно е, лятото купонът е на морето - каквато и работа да се хванеш като студент, най-малкото ще можеш сам да си покриеш разходите, а с малко повече акъл - и да спестиш някой лев. Аз така си купих кола. Но факт - има такива, които се прибират "вкъщи".

# 232
  • София
Тангра, ние с теб сме били съседи, аз съм точно зад новото Фантастико и хотел Вега, до бившия ПИС или новия колеж за телекомуникации
Това от доста време стана ясно. Може да пием кафе някой път, не е като да липсват в района. Simple Smile

До сега не ми се е случвало да се изнасят студенти за лятото.

# 233
Една потенциална клауза в договора, че депозитът се губи, ако се изнесат по-рано от 12 месеца от подписването, би могла да ги възпре или поне да покаже намеренията им да напуснат веднага щом мине лятната сесия.

# 234
  • Варна
Тогава би било морално да има клауза и че ако наемодателят по някаква принича пожелае да му освободят апартамента по-рано, да дължи депозита обратно, плюс още един. Grinning

# 235
Тогава би било морално да има клауза и че ако наемодателят по някаква принича пожелае да му освободят апартамента по-рано, да дължи депозита обратно, плюс още един. Grinning

Никакъв проблем! Ако иска, и на два депозита ще се съглася.

# 236
  • Бургас
Покрай дистанционното обучение доста студенти се прибраха по родните места и освободиха квартири. Мой познат отдава на чуждестранна студентка - тя си остана. Споделя, че доста дисциплинирани били чуждестранните студенти откъм наеми и поразии. Само дето в началото се опитала да вари яйца в микровълновата и изплашила майсторите на интернета, които решили, че са жертва на терористичен акт.

# 237
  • In the land of Never Never
Glikoza, няма нужда да ми цитирате членове от закона, много добре знам, че плащания над 10 000 лева се правят само по банков път. Но едно плащане е един месечен наем, а не сумата от наемите за целия период на договора!
Точно така, имат се предвид месечните наеми, като плащания, които са "...част от свързани помежду си платежни операции на едно и също основание, чиято обща стойност е равна на или надвишава 10 000 лв."
Основанието е сключения договор за наем, за срок обикновено една година, при съответна наемна цена.

# 238
  • Sofia
Точно така, имат се предвид месечните наеми, като плащания, които са "...част от свързани помежду си платежни операции на едно и също основание, чиято обща стойност е равна на или надвишава 10 000 лв."
Основанието е сключения договор за наем, за срок обикновено една година, при съответна наемна цена.
Както се казва, това не е в духа на закона. Месечния наем е за услуга, която започва в началото на месеца и приключва в неговия край. Както отбелязах няма краен срок, който да установи до кога се следи за "свързаност", което означава, че няма никаква логика да се гледа годишния размер на наема. Защо не гледате 30 годишния наем например?  Ако отдавате апартамента си за 28лв на месец, след 30 години ще сте прехвърлили тези 10к лимит Simple Smile

Това което закона се опитва да предотврати е да разбиете вашите плащания за едно и също нещо на части. Примерно покупка на кола за 25к и да направите 3 отделни плащания по 8.33к на ръка.

Съвсем различно е ако сключите договор за една година, където наемателя трябва да плати цялата сума. Примерно, отказва се на 2рия месец, но дължи още 10 вноски, както навремето беше при мобилните оператори.

# 239
  • Варна

Май само вие ги имате предвид, но не и законът. Покажете го черно на бяло, иначе говорим за свободни интерпретации.

Като изплащаш кола, всяка вноска ти е за едно и също МПС, докато като плащаш наем, всеки месец плащаш наем за различен месец. Договорът за наем може да се сключи за 6 месеца, ако е твърде висок, и така по твоята логика да се избегне банковия превод, което обезсмисля идеята на наредбата. Докато при изплащане на автомобил, каквото се има предвид действително, няма такава възможност.

Общи условия

Активация на акаунт