Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 24

• 36 030
  • 750
  •   1
Отговори
# 285
  • София
При мен единият наемател е сам, не ползва миялна. Каза, че и печка рядко ползва. Купува предимно готова храна или поръчва.

Другите са млада двойка, те ползват миялна, печка не. Попитаха за микровълнова и купихме.

Идеята беше, че в някой от тези малки апартаменти може да се нанесе я свекърва ми, я голяма щерка след някоя и друга година. Да има всичко. А цената ни е малко над средната, така че е ок.

Брокерката каза, че телевизорът изобщо не е задължителен. Доста хора не ползвали въобще, а който държи, обикновено си купува голям и с екстри.

Пералня+сушилня сме осигурили, защото в малък апартамент наистина е много неудобно да се сушат дрехи.

# 286
  • пустинята Гоби
Брех и с телевизор ли се очаква да си даваш имота в наши дни? Това няма как да го купя и утре някой да си го изнесе.

# 287
даже LCD. Няма да изнесе, има приемо-предавателен протокол. С депозита ще си купиш нов.
Но има и наематели, които не гледат телевизия. Цъкат си на лаптопа, слушат си музика, гледат си филми, малко фейсбук, секс и станало време за сън.

# 288
  • София
За малък апартамент не виждам смисъл от миялна, но пък си е екстра ако я има. Ние преди имахме една малка миялна - колкото печка Раховец. За 1-2 човека върши работа. По-интересното е че напоследък виждам по огледи тристайни, уж с кухня по обявите "с всичко необходимо", а няма миялна. Ние миялна си имаме, но вече като е направена кухнята, къде да я сложа... В сегашния апартамент за да я съберем ѝ махнахме капака.

# 289
Пазарът действително много се е пренаселил щом вече си искаш от наемодателя какво да ти сложи в апартаментчето и поставяш условия, дай МВ, дай ТВ 😂

Направи го така, както би го направила за себе си.Ще избиеш парите.
Ще ги избие ама едва след като избие парите дето са дадени за апартамента и всичко останало в него, което пренася нещата доста далеч в бъдещето. Освен ако апартаментът не е кацнал безплатно, тогава сигурно ще избие съдомиялната преди новогодишните празници.

# 290
Ако ще се слагат някакви допълнителни от планираните неща, аз бих вдигнал наема. Къде с 10, къде с 25лв... според зависи какво сложи. Тя жената сигурно си е направила сметка - ще инвестира Х лв и ще иска Y наем. Всичко над това вдига и наема. Който иска да плаща по-малко наем и няма финансовата възможност да си купи ТВ, да си го вземе на изплащане и като си тръгва, да си го взима.

# 291
е, ако го даваш като  "Обзаведен" трябва да има и телевизор.

# 292
е, ако го даваш като  "Обзаведен" трябва да има и телевизор.

Отдавна не. Сигурно поне от 5-6 години. Ако е три- и повече стаен, ок, разбирам - семейства, деца, туй-онуй. Но едно- двустаен е по-скоро за млади хора, най-често сам или двойка. Те от ТВ нужда нямат. Лаптопи, таблети, телефони... дори и за фон не го пускат.

# 293
  • пустинята Гоби
Как пък да не купя телевизор, явно много съм изостанала, не бях и чувала за подобна “екстра”. Безумно ми е даже, това не е хотел в крайна сметка.

# 294
  • София
Е, всичко зависи от това в какъв тип наематели се целиш.

Не само телевизор. Имаме и климатици, завеси, възглавнички по диваните и картини по стените. Даже купихме няколко бройки прибори за хранене, чаши, чинии. Ей така, да не са съвсем празни шкафовете и да можеш от първата вечер да си налееш виното в нещо. За снимките на апартамента даже има подложки за хранене на масата,  плодове и зеленчуци в телена кошница в кухнята, както и саксии със свежи подправки. Има ефект, определено.
Брокерката каза, че ако аз не съм го била направила, тя си има набор от декоративни елементи, които носи за снимките.

Старата ни прахосмукачка-робот също отиде при единия наемател.
Чужденец е, IT, плаща навреме, тих е и поддържа чисто. Искам да се задържи и не е кой знае какво да му помагам с каквото мога. (примерно с намиране на нотариус с преводач веднъж)

Последна редакция: пн, 13 сеп 2021, 07:33 от Илит

# 295
Аз ако вляза да живея там, няма да седя на същото диванче, а ще си купя ново. Това по повод да се направело като за мен.

Предишния наемател си имаше телевизор.
Сега занесох да има, не съм купувала нов, имахме излишен вкъщи. Обаче млад човек, малък му се видя, пита смарт ли бил....за някоя баба ще върши работа, за млад...не толкова. Но не мога да предвидя таргета все пак.

Робот прахосмукачка и аз оставих...да е удобно и да почиства.

# 296
  • София
Няма да изнесе, има приемо-предавателен протокол. С депозита ще си купиш нов.

И какво като има протокол? Ще го съдиш  3 години и накрая ЧСИ ще установи, че не живее на адреса по ЛК, не работи на посоченото място и ти получаваш на босия цървулите.
С депозита първо трябва да платиш последните сметки, да поразчистиш имота, поне 1 латекс да подновиш.
При огледи винаги подчертавам, че имота се дава с тези мебели на тази цена. Ако искат или не искат нещо от наличното - да си търсят друго.

# 297
За едностаен под наем - пералня със сушилня да, но миялна не бих купила. Телевизор - само за много висок клас имот.

Моите разсъждения никога не са били в посока, че един ден аз ще живея там и ще ползвам амортизираните през годините мебели и техника. Ако дойде време да съм там, ще си сложа каквото искам, но междувременно това е просто бизнес, трябва да има икономическа логика.

А с депозита кое по-напред да покриваш - този, който ще те завлече с телевизор, ще те завлече и със сметки, кой знае и какви щети ще е направил.

# 298
  • пустинята Гоби
За много висок клас имот, да, има логика да има всичко. Но за такива имоти и местонахожданието и сградата играят роля, не е само обзавеждането.

# 299
веднъж имах китайски кандидат-наемател, той пък искаше да се гледа телевизия на стената с прожектор и специално оглеждаше стените дали са гладки, и мислеше къде може да си сложи прожектиращото устройство, искаше даже да го монтира по стените или на тавана.

Общи условия

Активация на акаунт