Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 24

• 35 016
  • 750
  •   1
Отговори
# 330
Картините, уви,  не вървят, всеки си има вкус.
Ако го дам без картини, една наемателка ми беше лепила  разни цветя върху стените. Пребоядисвах след нея.
Друг случай:  свалят картината и си слагат сватбена снимка в рамка на същия пирон.

# 331
  • Бургас
Ами нека слагат хората, щом е върху вече съществуващ пирон. Важното е нови да не забиват:)

# 332
Ей, заради едни такива квартиранти, които сякаш бяха стреляли с картечница по стените в договора имам точка- да не се забиват  по стените пирони. Ама ей на - нямаше точка да не се лепят неща по стените и едните квартиранти в  детската като напуснаха отлепили залепените неща барабар с латексовата мазилка.

# 333
Оценявам последната дискусия, защото точно това обмислях, какви уреди да приоритизирам за жилището под наем и размишленията ми бяха в подобна като на повечето посока. Мъжът ми държи да сложим миялна, но за мен е излишна за двустайно жилище, което е подходящо за сам човек или двойка. Приоритет ми е пералня и сушилня, като за съжаление няма възможност да се сложат два отделни уреда и ще трябва един. За мен сушилнята е безценна. Сушилка в стаята зимно време създава влага и е предпоставка за възникване на мухъл, да не говорим за нелицеприятната гледка да ти се развяват гащите на терасата (със стъкло е цялата тераса и всичко ще се вижда от улицата)
Микровълнова и телевизор изобщо не съм и предвиждала. И двата уреда отдавна не принадлежат към базовото обурудване за един апартамент дори и за собствено ползване. Който желае ще си докупи.

# 334
  • пустинята Гоби
Като купувахме апартамент, брокерката каза, че нейни клиенти са държали да купят обзаведен апартамент с показаните на снимкие чаршафи. Така, че не само картини и телевизор продават имот, ами и чаршафи!

Картини няма начин да оставя където и да е било. Важни и ценни са ми, имам само авторски, повечето от роднини и приятели.

# 335
  • София
Като купувахме апартамент, брокерката каза, че нейни клиенти са държали да купят обзаведен апартамент с показаните на снимкие чаршафи. Така, че не само картини и телевизор продават имот, ами и чаршафи!

Картини няма начин да оставя където и да е било. Важни и ценни са ми, имам само авторски, повечето от роднини и приятели.
Добре, че на снимките не е имало и някоя дама върху чаршафите. Сигурно са щели да поискат и нея.

# 336
Здравейте! Сигурно е обсъждано в темите назад, но нямам възможност да прочета всичко. Бихте ли ме насочили - сключвате ли договор с чуждестранни граждани, на какъв език е договорът, как стои въпросът с адресната им регистрация.
        Междувременно се връщам да чета Simple Smile

Последна редакция: вт, 14 сеп 2021, 10:44 от tetka_the_best

# 337
  • София
Ей, заради едни такива квартиранти, които сякаш бяха стреляли с картечница по стените в договора имам точка- да не се забиват  по стените пирони. Ама ей на - нямаше точка да не се лепят неща по стените и едните квартиранти в  детската като напуснаха отлепили залепените неща барабар с латексовата мазилка.

Аз ползвам едни специални кукички и лепенки на 3М - може да си сложиш картина и държат много голям товар, но се махат без следи. Така не се налага да питам хазаяина за всяка картина. Може да купите такива и да оставите наемателите за да не разпробиват.

# 338
  • София-в сърцата на моите деца

Аз ползвам едни специални кукички и лепенки на 3М - може да си сложиш картина и държат много голям товар, но се махат без следи. Така не се налага да питам хазаяина за всяка картина. Може да купите такива и да оставите наемателите за да не разпробиват.

От къде се купуват и как изглеждат,моля?

# 339
  • София
Здравейте! Сигурно е обсъждано в темите назад, но нямам възможност да прочета всичко. Бихте ли ме насочили - сключвате ли договор с чуждестранни граждани, на какъв език е договорът, как стои въпросът с адресната им регистрация.

Не, отказвала съм оглед за лице с ЛНЧ.
Регистрацията е задължителна. А ако не е от ЕС има и доста врътни за да си узакони престоя.
Ще си намериш читави българи, не бързай.

# 340
  • София
От къде се купуват и как изглеждат,моля?

Аз съм ги купувал от амазон, ето това е един пример. Не знам дали у нас се продават, но май не съм виждал. Тези специално са със велкро и е супер удобно за по-малки рамки, но съм ползвал и само лепенката, на която отгоре слагам една пластмасова кукичка от Икеа или някой подобен магази за рамка с корда. Eто това е цялата им серия: https://www.command.com/3M/en_US/command/

# 341
  • Варна
И аз не бих направила адресна регистрация на наемател, независимо дали е чужденеж или българин, докато не се промени закона така, че да мога да го отпиша едностранно и да не завися от добрата му воля. Коментирали сме го и преди и някой беше показал решение от съд, че все пак някой си наемодател е успял да отрегистрира чужд човек, но мен това не ме топли. Искам системата да е на моя страна, не да се занимавам с бумащини.
tetka_the_best, договорът се пише с текст в две колони - в първата - на български, във втората - на английски или на съответния чужд език. Ако си без агенция и се затрудняваш с езика, мисля че всеки един нотариус може да ти изготви договорът срещу заплащане. Може да се плати само за изготвяне на документ, без заверка. Или друг вариант - ти си го написваш сама и отиваш в някоя преводаческа агенция, като молиш да получиш превода в текстов файл, за да си го копираш и импортираш сама в колона в договора на български.

# 342
Не , никакви врътни няма с наемател извън ЕС. Ние имаме . Не се изисква регистрация. Единствено извадихме декларация при нотариус, че има жилище . Момичето работи за голяма фирма, много е точно и коректно с всичко. Договорът ни е на български и английски.

# 343
  • София
И за мен няма драма с чужденците.
Договорът е на български и английски.

Като условие за връщане на двата депозита е вписано задължението за смяна на адресната регистрация.

# 344
        Междувременно се връщам да чета Simple Smile
Договорът е на български и по българските закони. Може да му направиш и превод на английски в колонка до българския, но  аз задължително пиша една точка "българската версия има по-голям приоритет - при възникване на спорове".
Давала текста на договора, чужденецът да си го преведе с лицензиран преводач. И това е вариант.
При чужденците, понякога им искат адресна регистрация. Зависи от коя държава е, зависи къде работи.
И изобщо, чужденците си имат  някои национални специфики в начина на живот...

Общи условия

Активация на акаунт